Contribuabilii danezi se confruntă cu o factură mult mai mare decât arătau estimările pentru salvarea băncilor din ţară de la faliment, în perioada crizei financiare din 2008, potrivit băncii centrale a ţării, informează Reuters.
Aceasta arată că, anterior, nu au fost luate în calcul costurile suplimentare cu dobânzile pentru bondurile guvernamentale pe termen lung, iar acestea ar putea pune presiuni pe Partidul Liberal aflat la putere, care conducea şi în 2008.
În condiţiile în care guvernul a trebuit să acceseze urgent pieţele de capital în toamna lui 2008, pentru susţinerea câtorva mari bănci private ce aveau probleme de lichiditate, inclusiv "Danske Bank" (cea mai mare instituţie financiară din ţară), fondurile de pensii şi industria asigurărilor din ţară au cumpărat obligaţiuni de stat cu maturitatea la 30 de ani. Plăţile cu dobânzile pentru aceste bonduri se ridică la 163 de miliarde de coroaneze daneze până în 2039, respectiv 5,6 miliarde de coroane pe an, conform băncii centrale a ţării, care arată că suma reprezintă echivalentul unei plăţi de circa 3.000 de coroane daneze (451de dolari) de către fiecare gospodărie din ţară, anual.
Costurile au luat Partidul Social Democrat - cel mai mare din ţară, respectiv principala formaţiune de opoziţie, prin surprindere.
"Nu am fost informaţi cu privire la efectele economice ale emisiunii de obligaţiuni guvernamentale cu maturitatea la 30 de ani", a declarat Benny Engelbrecht, purtător de cuvânt al social-democraţilor, adăugând: "Este o surpriză pentru noi faptul că aceste titluri au asemenea consecinţe majore asupra finanţelor ţării. Vom ridica această problemă în faţa ministrului de finanţe".
Înainte de septembrie 2008, guvernul danez a preferat să emită bonduri guvernamentale cu scadenţa la zece ani sau mai puţin, o opţiune mai ieftină pentru economia ţării, care beneficiază de calificativul de top "AAA".
La finele lui 2008, însă, Danemarca a plasat către fondurile de pensii care şi-au restructurat portofoliile obligaţiuni în sumă de 87,6 miliarde de coroane, cu scadenţa la 30 de ani şi un randament de 4,5%.
În prezent, datoria restantă pentru aceste bonduri de stat este de 125,6 miliarde de coroane, conform băncii centrale.