DANIEL DĂIANU, BNR: "Avem o creştere economică surprinzătoare pentru Uniunea Europeană"

ANDREI MURGULEŢ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 noiembrie 2016

"Avem o creştere economică surprinzătoare pentru Uniunea Europeană"

Dăianu: "Dezechilibrele economiei ţării noastre s-au diminuat copios"

Economia noastră arată mai mult decât bine din punct de vedere macroeconomic, ţara noastră având o creştere economică surprinzătoare pentru Uniunea Europeană, a declarat, ieri, Daniel Dăianu, membru al Consiliului de Administraţie BNR, în cadrul unei conferinţe.

Domnia sa a precizat: "Ţara noastră are o datorie publică rezonabilă, sub 40% din Produsul Intern Brut, o datorie externă totală, publică şi privată, care s-a diminuat în ultimii ani şi pe fondul procesului de dezintermediere financiară".

Domnul Dăianu a menţionat că economia ţării noastre are dezechilibre care s-au diminuat copios în ultimii ani, fără deficite externe supărătoare.

"În acest an, vom avea un deficit de cont curent dublu faţă de cel de anul trecut, dar încă nu este preocupant pentru că există finanţare", a mai spus acesta.

În opinia domnului Dăianu, o veste rea o reprezintă exodul capitalului uman: "Avem oameni cu o pregătire excepţională care pleacă, dar şi oameni care se înhamă la lucru în Spania, Italia, Germania, de care ţara are nevoie. Acest lucru se observă în relaţia dintre productivitate şi salarii. În anumite regiuni ale ţării, ne confruntăm cu penurie de forţă de muncă, fie calificată sau mai puţin calificată, într-un context european în care demografia nu ne favorizează".

Oficialul BNR a subliniat faptul că ţara noastră are venituri fiscale foarte mici, chiar cele mai mici din Europa, situându-se la 27,21% din PIB, iar ca o consecinţă a acestui fapt, nu se pot efectua finanţări cu bunuri publice de bază. Oficialul BNR a adăugat: "Sectorul privat nu se poate dezvolta dacă nu beneficiază de bunuri publice de bază. Nu va construi autostrăzi sau poduri. Va construi doar dacă are garanţii şi finanţare. Tot statul trebuie să intervină".

Acesta a mai spus: "Avem o calitate proastă a lucrărilor publice. Din păcate risipim bani publici, observându-se şi ineficienţa instituţiilor noastre, corupţia din sistem, căutarea aderentă. Cu cât o ţară este mai puţin dezvoltată, cu atât risipa doare din ce în ce mai mult".

Daniel Dăianu a subliniat: "Avem câteva schimbări în structura producţiei notabile, şi nu mă refer doar la IT. Salut investiţiile care se fac din Germania, Austria, Italia, Franţa în economia noastră, mai ales pe segmentele industriale care pot să mărească valoarea adăugată".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. La inceputurile lumii Adam i-a zis grijuliu Evei: "- Da-te mai incolo ca nu stiu cat de mare se face !". In afara de mirarile regizate ale acestor 'specialisti" explicatiile sunt simple, directe dar nespuse. Deficit, datorie, crestere bazata pe investitii straine si supraevaluare....

    Autorul este un economist capabil care cunoste mult prea bine situatia macroeconomica reala. Are probabil si interese politice pentru a se mentine in continuare in top. De aceea nu mentioneaza ca principalul motor a acestei cresteri il reprezinta consumul alimentat prin cresteri de venituri si reduceri de taxe, cresterea deficitului commercial si a celui bugetar. PIB ul are la noi o caracteristica-valoarea adaugata este procentual mai mica si se volatilizeaza prin evaziune si preturile de transfer. In general valoarea adaugata reflecta inapoierea economiei dezindustrializarea si depopularea.

    Administratia publica devoreaza o portiune mare din PIB si sistemul a devenit nesustenabil. 

    Diminuat copios ? :))) Nenea DEX ce spune? :)))))

    Eu m-am saturat de platitudinile lui Daianu, marele "specialist". Îmi amintește de Sima. De ce? Pentru ca au fost in relații de prietenie si de afaceri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb