DANIEL DĂIANU, CONSILIUL FISCAL: "Dacă pensiile ar creşte fie şi cu numai 10%, şi tot ar fi mult"

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 mai 2020

Daniel Dăianu

Daniel Dăianu

Daniel Dăianu: "Mi se pare indecent ca cei care au mai mult să nu vrea să dea mai mult. În orice stat civilizat există impozitare progresivă, chiar şi în America condusă de republicani - noi nu vrem, totul se rezumă la a colecta mai bine" "Nu s-a înţeles că nu poţi să ai pretenţii de stat european cu venituri fiscale de numai 26-27% din PIB şi, mai mult, cu reduceri sistematice de taxe şi impozite", spune preşedintele Consiliului Fiscal

Nici o majorare a pensiilor cu doar 10% la 1 septembrie nu ar permite începerea procesului de ajustare a deficitului bugetar în 2021, a declarat, ieri, Daniel Dăianu, într-o intervenţie la Digi24.

Acesta a afirmat: "Trebuie să transmitem un semnal că gândim, măcăr în momentele critice, să fim raţionali în deciziile pe care le luăm. Vrem pact pe construcţia de autostrăzi, pe construcţia de spitale... Acum avem nevoie de un pact naţional pe ceea ce înseamnă ieşirea la liman în 2020. Dacă nu vom lua decizia raţională... şi dacă vor creşte pensiile cu 10% ar fi mult. Pentru că noi trebuie să începem ajustarea (deficitului bugetar) în 2021. Nici o creştere cu 10% nu ne-ar permite ajustarea. Ar trebui să tăiem din altă parte, să tăiem de la salariaţi, să zicem aşa: «Vreţi un mare tradeoff în România? Să dăm mai mult la pensionari, pentru că foarte mulţi au pensiile foarte mici, dar hai să facem transfer de la salariaţi». Sau alt tradeoff, compromis, la nivelul societăţii româneşti. Am văzut şi această lipsă de apetit: toţi cei care au mai mult nu vor să dea mai mult. Mie mi se pare indecent. În orice stat civilizat, chiar şi în America condusă de administraţiile republicane, există impozitare progresivă. Nu vrem, totul se rezumă să colectăm mai bine. Nu se înţelege că... şi oricum, în anii în care au crescut salariile şi pensiile, toţi au marşat la tăierea de taxe şi impozite. Nu s-a înţeles că nu poţi să ai pretenţii de stat european, să vrei să asiguri pensii şi salarii mai mari, să finanţezi infrastructură de bază, nu vorbim de proiecte extravagante, cu venituri fiscale de numai 26-27% din PIB. Şi mai mult, să-ţi reduci în mod sistematic în ultimii ani taxele şi impozitele. Şi acum sunt unii care vor aşa ceva. Măi oameni, buni, haideţi să ne trezim! Deci am blamat acest stat:există corupţie, există ce se spune cronyism (practica numirii unor persoane necalificate în funcţii pe bază de nepotism şi relaţii - n.r.), există cumetrie, şi nu numai într-un partid, este o racilă. Dar să ne punem întrebarea: dacă aşa stau lucrurile, pot miza pe un stat minimal?".

Pensiile sunt programate să crească cu 40% de la 1 septembrie, o majorare care implică un efort bugetar masiv ce ar duce deficitul bugetar într-o zonă de 9-10% din PIB în 2021, conform mai multor estimări, printre care şi cele ale Consiliului Fiscal al României şi ale Comisiei Europene. Pentru acest an, deficitul bugetar prognizat este de 6,7%, majorarea pensiilor implicând un efort bugetar de 24,8 miliarde de lei şi de 54 miliarde de lei anul viitor.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat recent că legea pensiilor creează probleme de sustenabilitate pentru buget, pe termen lung, şi că va prezenta curând Guvernului două scenarii privind creşterea pensiilor şi evoluţia cheltuielilor şi riscurile aferente fiecărui scenariu, decizia privind majorarea pensiilor urmând să fie una politică. "Aşa cum arată toate agenţiile de rating, Comisia Europeană, instituţiile internaţionale, (majorarea pensiilor - n.r.) reprezintă un risc major pentru sănătatea economiei", a declarat Cîţu.

Dăianu: "Cu o creştere de 40% am da drumul la o bombă. Imediat după aceea va veni un program de austeritate care ar afecta exact oamenii cu veniturile cele mai mici, pentru că cei cu venituri mari şi şmecherii se descurcă întotdeauna"

Daniel Dăianu a mai spus ieri că, în momentul de faţă, toată lumea vrea ajutor de la stat, iar pentru asta e nevoie ca statul să aibă resurse bugetare. Preşedintele Consiliului Fiscal a mai comparat efectuarea unei majorări cu 40% a pensiilor cu eliberarea unei bombe.

"Toţi vor de la stat, şi pensii, şi salarii, statul să susţină tot sectorul privat. Nu numai ca băncile centrale să facă totul, vrem şi-un stat «fac totum». Măi oameni buni, vrem să salvăm economia de piaţă, să salvăm democraţia, (iar) asta înseamnă sigur să îngrădeşti şi activitatea statului, dar şi statul acesta are ceva de făcut, dovadă - în momente de criză - dar trebuie să aibă resurse. Ca să aibă resurse trebuie colectare calumea, resurse bugetare. Statul acesta nu poate să salveze pe oricine. Statul acesta, prin cei care iau deciziile, trebuie să ia decizii înţelepte astfel încât să nu ajungem în şanţ. Pentru că România, cu rating-ul scăzut pe care îl are... numai Italia, Cipru şi Grecia mai au rating-uri similare, în regiune rating-urile sunt peste cele ale României. Dar ce, ţara asta este blestemată din acest punct de vedere? Cu o creştere de 40% am da drumul la o bombă. Şi după care ce ar trebui să facem? Imediat după aceea va veni un program de austeritate, cu creştere de taxe şi de impozite, poate cu o depreciere a leului care nu mai poate fi controlată... cine ar fi afectat mai mult? Exact oamenii care au veniturile cele mai mici, cei care au venituri mai mari şi şmecherii se descurcă întotdeauna", a declarat preşedintele Consiliului Fiscal.

Dăianu a adăugat: "Eu aş dori ca toate partidele să înţeleagă. Mai aud miniştrii de finanţe care zic că se poate, pot fi mărite pensiile. (...) Este un an în care, într-adevăr, se va tolera un deficit mult mai mare. Dar acest deficit mult mai mare trebuie indus numai de cheltuieli nepermanente. De ceea ce facem pentru economia privată, pentru a susţine oamenii care nu mai au locuri de muncă, pentru a stimula unele activităţi economice, de pildă în agricultură, unde suntem ameninţaţi şi de ceea ce înseamnă schimbarea de climă ipostaziată de această secetă cumplită. Trebuie o decizie înţeleaptă. Preşedintele Iohannis se întâlneşte cu partidul liberal, ar trebui să invite toate partidele la Cotroceni, pentru ca cel puţin această temă să fie exclusă din ecuaţia şi dezbaterea politică. Din păcate, însă, este o temă foarte suculentă, rating-ul este mare la unele televiziuni pentru că sunt aproape 5 milioane de oameni care aşteaptă aşa ceva, dar există şi acel milion de oameni care nu mai au salarii aşa cum se cuvine, sunt cei care au venit din străinătate. Sunt familii în care ambii părinţi au salariile serios amputate, au copii... De ce nu discutăm şi despre aşa ceva?".

Dăianu a mai spus că statul român are mari dificultăţi cu finanţarea în acest an şi că operarea unei majorări de 40% ar fi ca un "detonator" care ar însemna că "ne retrogradăm singuri, nu ne retrogradează pieţele". În scenariul cel mai optimist al Guvernului ar fi vorba de un necesar de finanţare de în jur de 120 de miliarde de lei în acest an, incluzând şi serviciul datoriei publice, a mai notat preşedintele Consiliului Fiscal, care a adăugat că în scenariul pesimist acesta ar putea creşte la 140 de miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 30 de miliarde de euro.

Dăianu a mai amintit că România se află deja în procedura de deficit excesiv, care obligă revenirea României la un deficit mai mic de 3% la finalul lui 2022.

"E vorba de bun simţ, chiar şi pensionarii îşi dau seama că nu se poate creşte cu 40% când văd ce se întâmplă în ţară. Mai ales că ar fi vorba de creşterea de cheltuieli permanente. (...) Dacă am merge pe legislaţia actuală, am croniciza deficite care ar trece de 10%. Este absolut nesustenabil, şi nu pentru că ar creşte costul finanţării şi refinanţării. Nu am găsi bani, am fi excluşi de pe piaţă", a spus Dăianu, care consideră că România nu va reuşi să iasă din acest impas structural al bugetului public fără a încerca să colecteze mai bine sau să treacă la un alt sistem de impozitare.

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. ...

    Bravo sefu'

    O gandire sanatoasa pentru cei ca tine! 

    Deci pensiile speciale sunt tabu numai pensiile fraierilor de rand sunt un pericol pentru economia tarisoarei tale! 

    Vrem egaliate dar nu pentru catei!

    Asa dl Daianu? 

    1. Daaa, ..da ia nu'' de aici pensia lui de licurici securici !

    Adica furtul la nivel mare, netaxa darilor catre stat etc sunt NISTE ELEMENTE PE CARE LE VEDEM, LE EVALUAM SI ATAT! NU PUTEM FACE NIMIC, CA ASTA E!

    Judecata tipica de "om cu burta plina" 

    Dar masuri de eliminare a tarelor care genereaza pierderi de zeci de ori mai mari decat fondul de pensii de ce nu oferi MARELE MEU GANDITOR DE ECONOMIE MACRO?

    AUD? 

    1. Ai spus exact Judecata tipica de "om cu burta plina"

    Trebuie taxate la sange corporatiile, fixat un impozit pe venit, care sa nu tina cont de cheltuieli. Ca investitii oricum nu fac aceaste corporatii, doar spala bani si atat.

    Iar Daianu si alti asemeni lui trebuie sa inteleaga ca Romania si-a platit sclavii de la baza societatii cu 300 de euro pe luna timp de aproape 30j de ani.. Cat crede Daianu ca mai merge asa ?? 

    1. Si asta in conditiile in care profitul corporatiilor se duce frumos afara!

      Dar si lui si celor ca el le palce sa fie darnici pe munca altora! 

      Vorba care nu moare: noi nu ne vindem tara, o dam pe gratis! 

      Au vandut tot:industrie, terenuri, paduri, munti... 

      TOT 

      Iar cei care muncit o viata ca prostii nu au decat sa-si vada de crucea de pe mormant!

      SA LE STEA TOTUL IN GAT! 

    Pana la taxarea progresiva o intrebare pentru marile inteligente macro:

    LA O MUNCA ECHIVALENTA (DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE) INTR-O TARA DIN "VESTUL EUROPEI) VS O TARA DIN ESTUL CONTINENTULUI DE CE IN SECOLUL 21 TREBUIE SA VORBIM DE O diferenta de PLATA SALARIALA DE 4.85 (cat este cursul valutar la zi)? 

    DE CE TREBUIE SA NE BATEM JOC DE VALOARILE ECHIVALENTE ALE FORTEI DE MUNCA? 

    DE CE TREBUIE SA FIM IN POSTURA DE PIATA DE DESFACERE PENTRU SMECHERII DIN "west"

    Raspunsul este stiut: asa au acceptat DECIDENTII care ISI BAT JOC de soarta milioanelor de sclavi moderni din ROMANIA 

    1. Meriți 4.Ia fii atent:esti patron in România (bine tu nu poti sa fii că nu gândești!).Ai da unui muncitor un salariu de aprox.10-15000 lei net?

      Stiu că poate vrei dar poți?

    In martie Daianu a propus "taxa de solidaritate". Saptamana trecuta a indulcit-o si i-a zis "distribuirea poverii". Acum trece deja la calificative si zice ca e indecent daca nu esti de acord cu propunerile lui.

    Prima grija a lui Daianu si a statului roman, de altfel, ar trebui sa fie modul cum este cheltuit banul public. Degeaba taxam mai mult daca "povara" cum ii spune Daianu tot creste din cauza ca banii sunt imediat risipiti pe tot felul de cheltuieli inutile.

    Nu taxele progresive sau marite ne vor duce la nivel de stat dezvoltat, ci eliminarea cheltuielilor inutile (vezi coruptie, achizitii fara licitatie, angajari la stat fara examen, pensii gonflate, etc). 

    1. Iti dai seama ca nu asta se doreste. Iohannis tocmai a iesit si a anuntat ca se reia "cursa inarmarilor".

      E nevoie de bani cacalau la buget in tot acest context. E greu de crezut ca taxele pe subzistenta vor ramane acolo unde se afla acum. Se va pune impozit pe fiecare felie de paine si scanare la usa magazinului.  

      Din pacate acesti termeni nu se regasesc in vocabularul de specialitate a domniei sale!

      Si mai mare pacat este ca in turnul de fildes in care traieste acest gen de informatii strans legate de viata de zi cu zi a plebei nu ajung!

      Diacrepantele sociale rezultate din mareata democratie sunt bine ascunse in termeni 'DE SPECIALITATE" care scuza demersurile politice abjecte! 

    In cazul unei pensii rezultate exclusiv din contributivitate, dupa ce zeci de ani ai platit la stat peste 40% din salariu, ar fi logica si dreapta impozitarea progresiva?

    1. Derbedeilor,ati ingropat nivelul de viata a majoritatii romanilor.Cum e posibil ca acest guvern cu ucraineinii de ocazie sa dai 1000000 de € pentru 2 linii automate de facut masti medicale in perioada pandemiei cand pe Alibaba.com liniile costa in jur de 100000$/buc ca guvern de netonti si nemernici ce se imprumuta zilnic miliarde de € cu motivatii de copiii de lapte.

    economist, doctor in economie, profesor universitar la Scoala Națională de Studii Politice și Administrative, Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană, București, membru al Academiei Române, presedinte al Consiliului Fiscal, membru al Consiliului de administraţie al BNR… Este un stilp al societatii romanesti.

    Si acest stilp s-a pus cu parul pe amaritii de pensionari, cei patru milioane de pensionari care au o pensie lunara sub 2000 de lei/luna. Conform acestui stilp, crestrerea pensiilor acestor amariti distruge tara, nu jaful la care este supusa tara de catre conducatorii ei! Asta este conceptia marelui om! 

    Cind vezi asta te apuca o scirba infinita de toti acesti mari oameni, care au facut din romani saracii UE si pribegii lumii, in una dintre celei mai bogate tari in resurse naturale ale UE.  

    Ocesti oameni mari par a avea orbul gainii si alte infirmitati grave. Nu vad si nu aud! 

    PNL este obligat sa aplice legea pensiilor. Daca n-o va aplica va pierde alegerile, si-i pacat! 

    Ca sa asigure banii pentru pensii, nepunind in pericol echilibrele macroeconomice, PNL are de facut citeva lucruri simple, evidente pentru fiecare om simplu, care nu sufera de orbul gainilor, si anume: 

    - Reducerea aparatului bugetar cu cca 3-400 mii de angajati. Este necesar acest lucru, pentru ca tot ce se colecteaza la bugetul de stat, acest aparat de stat monstruos consuma; ba nici nu-i ajunge, mai face si datorii uriase, de am ajuns datorii lumii, si continuind a ne imprumuta vom ajunge in scurt timp sa fim tratati ca milogii si ciumatii lumii. Anual bugetarii consuma peste 60 mld euro, adica tot ce se aduna, si nu le ajunge! 

    Cu orice prêt, trebuie scapat de acest aparat bugetar monstruos, nesatios, risipitor, corupt si hot, lipsit de eficienta si distrugator de tara. 

    - Impozitarea progresiva a salariilor si pesiilor nesimtite. S-a ajuns la proportii monstruoase intre maxim si minim. Raporul este de peste 100, neintilnit decit in cele mai inegalitare si oropsite tari ale Pamintului. 

    - Restabilirea virstei de pensionare la un nivel de bun-simt, nu la 45 de ani, in floarea virstei! 

    - Cresterea colectarii veniturilor la bugetul de stat. Prin politica bugetara aplicata, coruptie, nepotisme, prostia ANAF, am juns ca numai cine vrea plateste, cine nu vrea nu plateste. Se colecteaza dar 27,1% din PIB, in timp ce media tarilor UE este 40.3%. Finantele lasa in seama evazionistilor cca 25-30 mld euro anual. 

    Cu asa risipa este explicabil de ce statul n-ar bani si cum a reusit sa faca din romani saracii lumii. 

    - Scoaterea tarii din zodia risipei si a jafului; 

    - Constructia si reconstructia infrastructurii tarii. 

    - Etc, etc, etc... 

    Sunt lucruri simple, care pot fi usor facute de catre guvernanti cit de cit responsabili. 

    Apoi realizate la lucrurile cu adevarat grele, dar strict necesare, cele care conteaza cu adevarat, si anume modernizarea si dezvoltarea tarii, adica realizarea a 50-100 de intreprinderi de nivel Dacia, in toata mindra tara.  

    Liberali, lasati gargara si la treaba!

    1. Super expunere,realități pe care clasa politică refuză sa le recunoască de bună voie,Poate ar trebui siliți.

      Adevarat super expunere . Doar un bou precum Daianu nu o pricepe !

    ai fost prostit de sima si ti-ai pierdut banii la bursa ,acum incerci sa ne explici problema pensilor???slab economist esti .lasa-te de lucrurile pe care nu le stapanesti.

    comentariile referitoare la articol, spun totul despre opinia cititorilor.

    Eu va intreb ceva daca nu va suparati ce sau cine sau pentru cat ati scris asemenea porcarie de articol? 

    Noi, spre deosebire de domnul Daianu chiar avem bun simt si nu intrebam ce cauta un securist in fruntea Consiliului Fiscal la 30 de ani dupa Revolutie, dupa ce parintii nostri au fost impuscati ca un asemenea om sa nu mai fie in conducere? Apropo domnul e pensionar.....special cum altfel....

    1. De unde rezulta ca unii isi schimba numai palaria! :))

      Domnul este pensionar special din toate punctele de vedere.

      Pensia din contributie aprox 2000 lei , cea spciala "fro"30000 (poate mai mult) 

      Oricum sunt cifre minimale

      Adevarat roman cu securea atarnata in vestibul, acasa 

    Pas cu pas țara involuiază la ȚARĂ de culegători.....

    DAIANU CRIMINALUL BATRANILOR .

    Pt.salariile voastre colosale aveti bani ? Pt.armament aveti bani ,cu cine aveti de gînd să vă bateti ? Cu economia pe care ati distrus-o de 31 de ani. De la revolutie ne mintiti si promiteti ca o sa fie mai bine .Va aduceti aminte de noi numai in campaniile electorale .Pt.pensiile voastre colosale aveti bani,pt voi nu este austeritate?

    Cum pizda masei ăști care au saci cu bani stolo Băsescu daianu spu ca nus bani pt cei mulți care muncesc cinstit....bonba atomica sa fie.. Pensiile mărite pe mine nu0 maa prostiți futuva

    1. Cam colorat limbajul! Altfel, ai dreptate!

    Prafuitule.Dute plimba ti nepoții.

    Dăianu, este mult 10 % pentru pensiile de 700 milioane/ luna, dar ptr.800 lei / luna ptr un om care a cotizat peste 35 ani la bugetul de stat este puțin și 100% procentul de creștere!

    Fii obiectiv și clar când te exprimi! Explică le hoților jefuitori din parlament să elimine total pensiile speciale și să majoreze cu 100% pensiile de până în 1000 lei ptr cei care au muncit și au cotizat la stat peste30 ani, iar acum unii au boli cronice și nu și pot cumpăra medicamente și alimente ptr. traiul zilnic! Nu vorbim de cei care n au dorit să muncească și au tras chiulul pe spatele acelora care au muncit!  

    impozitarea progresiva s ar aplica si la pensii.. n ar mai fii pensii nesimtite de baronet securist

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb