Apariţia unei noi crize economice va face ca ţara noastră să se confrunte cu un exod accentuat de oameni, a spus, ieri, Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, în cadrul unei conferinţe organizate la Sinaia.
Daniel Dăianu a declarat: "Tinerii nu mai au răbdare. Nici bătrânii nu mai au răbdare, care spun că trebuie să trăim mai bine. Tinerii vor să trăiască mai bine, dar nu sunt obligaţi să trăiască în România. Vor să se ducă să trăiască într-un alt stat membru. Unele ţări din Europa de Est au politici demografice. Dar ca să ai o politică demografică după cum se încearcă, prin natalitate, prin susţinerea familiei, nu trebuie să ai resurse bugetare?"
Preşedintele Consiliului Fiscal a adăugat: "Vedeţi, consolidarea bugetară nu înseamnă numai să avem deficite mai mici ca să nu ne penalizeze pieţele. Înseamnă să avem resurse bugetare mai multe pentru a putea finanţa mai bine sănătatea, educaţia. Pentru a sprijini familia, a creşte natalitatea, a apăra ţara".
Daniel Dăianu a punctat că bugetul întruchipează un contract politic şi social între cetăţeni şi stat.
"Dar statul trebuie să aibă resurse, iar economia privată ar trebui să fie interesată ca statul să onoreze acest contract. Nu un stat abuziv, măcinat de corupţie instituţională, bazat pe cumetrie", a spus preşedintele Consiliului Fiscal.
Daniel Dăianu a punctat că există presiuni din partea mediului de afaceri privind reduceri de taxe şi impozite.
Preşedintele Consiliului Fiscal a spus: "Taxa clawback, iar să o reducem? Noi ne ocupăm de finanţele publice ale României, nu de ce vrea industria farma. Îmi pare bine că Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a spus public că sunt presiuni mari din partea mediului de afaceri, chiar şantaje. Dar chiar ne temem? Politica economică se face pentru România, nu pentru o firmă sau alta. Indiferent că e firmă naţională sau firmă locală".
Daniel Dăianu a subliniat că, fără transparenţă, venituri fiscale mai mari, fără un mediu de afaceri sănătos, economia nu fucţionează.
"Teza că veniturile fiscale nu pot fi crescute este incorectă. S-a realizat în Bulgaria şi Polonia. Există teza că nu e bine să creştem veniturile fiscale, pentru că luăm de la cetăţeni, de la economia privată. Este o prostie. Dar statul nu trebuie să furnizeze bunuri publice? Sectorul privat construieşte singur autostrăzi? Putem să privatizăm în totalitate sănătatea şi educaţia? (...) Este nevoie de politici industriale", a spus Daniel Dăianu, care a adăugat: "Avem mari probleme privind disciplina financiară. Trebuie să combatem evaziunea".
În opinia preşedintelui Consiliului Fiscal, realizarea unui deficit bugetar de 3,6% din PIB în 2020 ar fi o performanţă.
"Ar fi grozav să reuşim să colectăm mult mai bine, însă a crede că pentru 2020 şi 2021 numai printr-o colectarea mai bună şi o scădere a cheltuielilor se pot atinge ţintele de deficit bugetar este, în opinia mea, o ipoteză eroică, nerealistă", a spus Daniel Dăianu. Preşedintele Consiliului Fiscal a punctat că bugetul rămâne o mare problemă nerezolvată a ţării noastre.
Conform unei prezentări a acestuia, la o eşalonare pe patru ani a creşterii cu 40% a punctului de pensie, deficitul bugetar în 2020 ar fi de 4-4,1% din PIB, iar în 2021 de 4,2%. Cu alte măsuri ne-am putea apropia de ţinta de 3,6%, în 2020. Însă, în opinia domniei sale, recalcularea pensiilor din 2022 ar adăuga 1% din PIB, la deficit, fiind, deci, nevoie de alte măsuri compensatorii necesare".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2020, 04:43)
Pentru faptul ca a mentionat taxa clawback, industria farma, presedintele Consiliului Fiscal are zile de munca numarate in pozitia actuala,
Preaviz primeste dupa ce cade guvernul si in termen de 30 de zile e scos in decor.
Succesuri, adica sa mai faca si el un copil, doi daca tot nu are ce face,
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Claa în data de 21.02.2020, 07:26)
Nu il plange...te cumpara la kilogram daca vrea????
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2020, 08:28)
Cum spune unul adevărul, devine dușman.
Stim in ce coteț trăiești.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2020, 20:01)
Daca vrei sa numeri si oualele care le am impreuna cu Adrian Nastase te astept si te pup pe portofel. Ca tot ai bani sa ma cumperi la kg....
2. nenea Daiaaaanuuuu ! :D
(mesaj trimis de Vali în data de 22.02.2020, 11:48)
Coane Daianu ... zi-le si si tu baietilor de la BNR ca dupa 2022 apare riscul unei APRECIERI severe a leului care se va manifesta cam 8-10 ani cu toate implicatiile asociate ... sa nu zica (iar!) ca nu au stiut ce le rezerva viitorul !
RON (incepand cu aproximativ 2022 - las specialistii p...endulei de la BNR sa calculeze cu exactitate) e pe punctul sa incheie un super-ciclu de depreciere care a durat 31.4 ani (expresia x 10 a lui Pi) si care a inceput in mai - iunie 1990 (1990.46).
Zi-le si tu fraierilor alor de la BNR care folosesc metodologii de calcul si modelari statistice din secolul trecut! ;)
'ai te pupa tati! :) ...
3. Știe și GRIVEI
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2020, 14:08)
Soluții implementabile ZERO???
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2020, 14:25)
Gresit; nu este nevoie de inca o criza. Este suficient cu cati au plecat/mai pleacă.
5. Prost exemplu a gasit Daianu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2020, 18:14)
Tov.Daianu, daca nu scade taxa clawback pentru producatorii de medicamente generice o sa dispara producatorii locali si medicamentele ieftine, alea care au mai ramas, de pe piata.Sa va tratati doar voi securistii cu medicamente scumpe!
6. sa zica si el ceva
(mesaj trimis de un om în data de 23.02.2020, 20:12)
D-le D! Ai avut Min.de Fin si ai fugit cand ai primit de lucru.La CF sunt numai cei cu epoleti si faci parte din cei 1.5 mil care au epoleti in RO ai iesit la aer sa zici ceva esti pe afara din toate pdv.De multe ori te-am vazut la TV vorbesti cu clabuci nu se intelege nimic,vorbesti cu ochii in jos nu ai ce spune,stati si dormiti cu 1mld/luna si nu va mai legati de pensii de 700 lei/luna luati-va in brate cu cei care au 80.000 lei pensie/luna.Sa plece toti cei care doresc pentru a ramane cu hotii,criminalii,violatotrii, borfasii curand vor fi trimisi acasa cei mentionati mai inainte veti castiga alegerile cu min.80%.Stati linistiti vi se vor mari salariile si pensiile.Nu ma mir ca sunte-ti asa de cinic sa spuneti ca RO va avea probleme ca primesc 5 lei!! Stiti ca epooletii-pensiile repr.75% din totalul f.de.pensii?Alti epoleti va vor mari voua pensiile.