DANIEL DĂIANU: "Fondul european pentru investiţii strategice nu va avea şanse dacă nu va fi judecat la sânge"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 martie 2015

Daniel Dăianu consideră că proiectul Fondului a fost lansat din cauza reducerii procesului investiţional în Germania, Franţa, Italia.

Daniel Dăianu consideră că proiectul Fondului a fost lansat din cauza reducerii procesului investiţional în Germania, Franţa, Italia.

Proiectul Fondului european pentru investiţii strategice trebuie "judecat la sânge" în Parlamentul European, întrucât altfel nu va avea şanse, este de părere profesorul de economie Daniel Dăianu.

Prezent, vineri, la o dezbatere organizată de Biroul de Informare al Parlamentului European în România, pe tema Fondului european pentru investiţii strategice, domnia sa a afirmat: "Proiectul trebuie judecat la sânge în Parlamentul European, altminteri nu va avea şanse. Nu va decola sau, dacă va decola, după trei kilometri pică. Acesta este un vehicul mic, nu are cum să tragă. Baza financiară cu care este dotat este mică, foarte mică. Vrea să antreneze mult, este drept. Sectorul privat nu are apetit să se angajeze. Deci, acest fond, care ilustrează o situaţie foarte rea a economiei europene, că de la asta se pleacă, este foarte mic".

Daniel Dăianu consideră că proiectul Fondului a fost lansat din cauza reducerii procesului investiţional în Germania, Franţa, Italia.

"Cât să poată acest fond de investiţii strategice, care ar trebui să judece şi riscurile geopolitice? Eu am foarte mari îndoieli. Acest fond, în opinia mea, nu are nicio legătură cu Europa Centrală şi de Est, deci a pornit dintr-o nevoie acută a faptului că a colapsat procesul investiţional în Germania, Franţa, Italia. Cred că există şanse, mai mult decât rezonabile, ca grosul banilor să fie luat din finanţări către ţările pe care le-am evocat. Au şi experienţă, capacitate birocratică în sensul pozitiv, managerială", a precizat domnul Daniel Dăianu.

La rândul său, profesorul Dan Armeanu a declarat că proiectul acestui Fond este destinat susţinerii ţărilor dezvoltate, nu celor de la periferie. "Practic, vom asista la o creştere a decalajelor de dezvoltare şi investiţionale. Noroc că fondul are o capacitate mică de finanţare, astfel că nu vor fi discrepanţe mari".

Domnul Armeanu a mai subliniat că una din marile probleme ale Europei este, în acest moment, lipsa investiţiilor. "Europa merge cu frâna de mână trasă din cauza investiţiilor. Pe lângă faptul că nu există încredere, nu există nici oportunităţi de investiţii", a subliniat domnia sa.

În schimb, Florin Dănescu, preşedinte executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), a declarat că proiectul Fondului a venit la momentul potrivit ca să rezolve problema lipsei de investiţii în economiile UE.

Domnia sa a spus: "ARB şi Federaţia Bancară Europeană salută dorinţa Comisiei Europene de a accelera investiţiile în Europa şi îşi declară susţinerea alături de instituţiile europene pentru acest proiect, urmărind promovarea, deblocarea şi sprijinirea proiectelor de investiţii cu scopul stimulării creşterii economice şi ocupării forţei de muncă în Uniunea Europeană. Băncile din România consideră că trebuie o atenţie mult mai ridicată şi o alocare de fonduri către IMM-uri din aceste 315 miliarde de euro".

Dezbaterea de vineri a avut loc cu zece zile înaintea supunerii la vot în Comisia pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European a propunerii de regulament pentru instituirea Fondului. Votul în plenul Parlamentului European este preconizat să aibă loc în luna iunie.

Proiectul Fondului european pentru investiţii strategice, propus de Comisia Europeană, presupune o garanţie de 21 miliarde de euro, declară Theodor Stolojan, deputat în Parlamentul European.

"Programul presupune o garanţie de 21 miliarde euro. Din bugetul Uniunii Europene va fi avansată suma de 16 miliarde euro, în etapa iniţială doar 50% bani efectivi din bugetul Uniunii Europene - 8 miliarde, iar 5 miliarde de la Banca Europeană de Investiţii. Aceşti 21 de miliarde euro garanţii puse la dispoziţia BEI dau posibilitatea băncii să acorde o finanţare de trei ori mai mare, de 63 miliarde euro", a spus Theodor Stolojan, adăugând că forţa totală a fondului va fi de 315 miliarde euro, bani care vor avea două destinaţii: investiţii strategice cu valoare adăugată europeană şi creşterea accesului la finanţarea companiilor cu până la 3.000 angajaţi, cu atenţie specială pentru IMM-uri. "Se doreşte ca acest program să nu creeze datorie publică. Programul poate finanţa şi structuri private de fonduri, bănci naţionale de promovare, aşa-zise platforme de investiţii", a afirmat domnul Stolojan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb