Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, afirmă că se aşteaptă ca ministerul pe care îl conduce să beneficieze, în anul 2024, de un buget mai mare decât până acum. David spune, răspunzând unei întrebări, că nu i s-au promis 6% din PIB pentru educaţie şi cercetare, subliniind că, în paşi, gradat, e nevoie de o creştere a bugetului pentru educaţie şi cercetare, conform News.ro.
"Atunci când am acceptat să devin ministru, au fost câteva lucruri pe care le-am discutat cu liderii coaliţiei. Am vrut să văd ce buget anticipează pentru acest an şi, din ceea ce am văzut atunci, este planificată o creştere în zona educaţiei. Am vrut să unim cele două ministere, educaţia şi cercetarea, pentru a putea avea o abordare integrată aşa cum este normal şi am vrut ca educaţia să fie considerată prioritate naţională şi este considerată prin angajamentul coaliţiei, prin angajamentul primului ministru", a afirmat Daniel David duminică seară, la Digi 24.
Întrebat dacă i s-a promis că pentru educaţie se va aloca un procent de 6 din produsul intern brut, David a răspuns: "Nu, n-am avut aşa ceva".
"Deşi am spus că pentru mine este ceva aspiraţional acest lucru, nu era în 6%. Vorbim acum, ştiţi bine, de 15% din bugetul general consolidat în zona învăţământului superior şi a educaţiei şi a educaţiei preuniversitare şi de aproximativ 1% din PIB, zona cercetării. Am spus că sunt aspecte aspiraţionale pentru mine, dar, sigur, acolo trebuie să ne mutăm şi să ajungem în paşi gradat, astfel încât să avem o mişcare fermă în acea direcţie. În prima fază mă aştept la o creştere faţă de anul trecut", a precizat ministrul Educaţiei.
Acesta a precizat şi care sunt măsurile prioritare pentru domeniile pe care le conduce: buna funcţionare a sistemului în zona preuniversitară, în învăţământul superior şi în zona cercetării, definitivarea planurilor cadru în învăţământul preuniversitar, realizarea indicatorilor "pentru bonusuri, dincolo de un salariu care trebuie să fie decent pe măsura rolului social pe care îl are un profesor".
În învăţământul superior, ministrul şi-a propus lansarea, în următoarele trei luni, a criteriilor pentru posturile din domeniu, definirea foarte clară a misiunii universităţilor, iar în zona cercetării îşi propune reorganizarea comunităţilor de cercetare şi de dezvoltare", la care se adaugă o platformă al cărei rol este de a promova "o alfabetizare ştiinţifică şi să contracara pseudoştiinţa", scrie News.ro.
1. Bine că nu sunt..
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2024, 07:42)
Bine că nu sunt prim ministru!! Dacă aș fi ,
pe un ministru al invatamantului care mi-ar spune,în vreme de criză că vrea la nivel" aspirational " 15% din buget l-aș da afară în secunda 2 bănuind că omul vrea să-mi ia locul dacă vrea să se joace cu 15%! Aspirational d-le David ar fi pe la 5% dar nici asta nu se va întâmpla!
De ce nu sunteți un om mai realist?
De ce nu veniți rapid cu soluții la îndemână?
Aveți la nivelul fiecarui județ între 40-50 inspectori frecând menta pentru peste 10.000 lei net,elevii fiind mult mai puțini decât pe timpul lui Ceaușescu când erau vreo 15 inspectori! Dați afară vreo 25, pe județ și ați face economii de cel puțin 20 mil euro!
Ocupati-va de rectori, au unii și 4 mandate și averi spre milioane de euro!
Ocupati-va de universitățile " sătești " de prin Băile Herculane,Pitești etc fabrici de diplome și de plagiate!
Desființați complet sistemul actual de autorizare al școlilor, vin ,se uită în hârtii, beau cafea,îți dau Okul să-și justifice activitatea și banii și pleacă
Consultati-va cu cineva care a performațe pe bune în domeniu,dl Funeriu, singurul care înțelegea învățământul!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2024, 09:03)
Banul nemuncit, se duce usor. mai pun o taxa la benzina, sau un tva, mai un credit, mai dau drumul la tiparnita sa dilueze datoria si au rezolvat problema. schema ponzi ciolacu 2.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2024, 10:11)
Asta-i ministrul invatamantului ? imi este tot mai rusine ca traiesc in tara asta , eu ca eu , dar ce spun intelectualii adevarati ca au un asemenea ministru ?
3. fără titlu
(mesaj trimis de Wes în data de 30.12.2024, 10:16)
Care pseudostiinta? Aia care avertiza cu privire la nocivitatea serurilor mRNA? Hai, mars!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2024, 10:19)
Asta nu este si nu va fi niciodata ministru. Este un romulan dupa planeta Romula.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de wes în data de 30.12.2024, 10:22)
Nu-i asta problema, etnia. Problema e ideologia, transhumanismul, pe care il promoveaza.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2024, 10:28)
marea majoritate a tradatorilor au fost dintre minoritari
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de wes în data de 30.12.2024, 10:30)
Nu pot sa te contrazic.
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2024, 11:04)
de-asta l-au si pus ministru, pt ca a romulan.
georgescu are sustinerea romulanilor, influenceri interlopi romulani cu angajati postaci romulani i-au facut , l-au scos din anonimat, numele regelui cioaba a fost pronuntat, si a supusilor
de-asta l-a numit pnl. romulanii pot sa vada ca respect poti obtine prin mersul la scoala, nu prin vot pro rusia. simion pare romulan si el, georgescu, la fel. ambii sunt mai bronzati ca romanii.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2024, 11:21)
de dragul diversitatii cum vrea Ursula si Soros mai punem si cate un țigan
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2024, 12:04)
de dragul diversitatii la izolationisti mai apare cate un roman. restul , toti rromi.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2024, 18:20)
Ultimii de pe aici duceți discuția în derizoriu ! E un tip f deștept, nu contează etnia ,cred că e român get-beget dar ,cu visurile lui aspirationale nu-i bun de ministru!
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2024, 23:37)
Verificarea tuturor tezelor de doctorat. Cand 10% din cei peste 90% dintre plagiatori raman fara doctorat, sunt de acord cu 20% din pib pentru educatie si cercetare. Puteti sa incepeti cu ponta.