Daniel David: Sănătatea familiei şi creşterea natalităţii, esenţiale pentru viitorul României

M.B.
Politică / 19 februarie

Daniel David: Sănătatea familiei şi creşterea natalităţii, esenţiale pentru viitorul României

Daniel David: Sănătatea familiei şi creşterea natalităţii, esenţiale pentru viitorul României

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, consideră că viitorul României depinde de modul în care va fi gestionată sănătatea familiei şi creşterea natalităţii, subliniind necesitatea unei strategii bazate pe educaţie şi cunoaştere ştiinţifică pentru a preveni îmbătrânirea populaţiei, transmite news.ro.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) a reacţionat cu îngrijorare la recentele rapoarte ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, care includ România printre ţările expuse unui risc major din cauza declinului demografic. Potrivit MEC, acest fenomen se va accentua în următorii ani din cauza scăderii segmentului de populaţie aflată la vârsta fertilă şi a ratei natalităţii aflate în continuă diminuare.

Prin politicile sale educaţionale şi prin programele de cercetare şi inovare, MEC joacă un rol-cheie în înţelegerea, prevenirea şi corectarea acestei probleme sociale. În acest sens, ministerul a solicitat elaborarea unei Strategii Naţionale pentru sănătatea familiei şi natalitate, bazată pe educaţie şi cunoaştere ştiinţifică. Documentul ar urma să fie realizat în colaborare cu Academia de Ştiinţe Medicale şi Academia Română, având ca punct de plecare proiectul naţional pluridisciplinar "Sănătatea familiei şi natalitate", coordonat de Grigore Iuga, conform agenţiei de ştiri.

Daniel David a explicat că strategia trebuie să includă măsuri concrete pentru îmbunătăţirea sănătăţii familiei şi creşterea natalităţii, fiind esenţială pentru existenţa şi bunăstarea naţiunii. El a subliniat că există deja soluţii bine fundamentate ştiinţific, iar autorităţile relevante trebuie implicate în implementarea acestora.

În plus, ministrul a propus şi un "plan B", care să compenseze temporar natalitatea scăzută prin iniţiative inovative şi competitive, menite să asigure bunăstarea socială. Acesta a făcut referire la "Raportul Draghi", sugerând că, în cazul în care măsurile pentru creşterea natalităţii nu dau rezultate rapide, România trebuie să adopte politici alternative care să susţină economia şi societatea.

Daniel David a reafirmat angajamentul său de a susţine aceste iniţiative atât prin programe de cercetare şi inovare, cât şi prin educarea populaţiei asupra importanţei sănătăţii familiei şi impactului declinului demografic.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Momentan sunt In jur de 2 milioane de salariati cu salariul minim,si alte cateva milioane care castiga cu cateva sute de lei mai mult, asta inseamna ca pensia lor va fi si mai mica, daca cumva apuca pensia. Cati copii se pot intretine, scolii din aceste venituri? Sa faca un calcul domnul cat cheltuie el pentru copii sai pe luna.

    1. Cred ca ar merita un studiu despre câți din cei 2 milioane de angajati cu salariu minim pe economie trăiesc exclusiv din acel salariu.

      Niste chiaburi care nu-si platesc taxele. Sa le fie rusine!

      e tot pe acolea,nu e ca la bujetarii din invatamant unde 1200-1500 eur e ceva f obisnuit,dar si la scolile generale sar unii de 1600 euro plus ca isi gasesc musterii de pregatire de tripleaza salariul!

      asta e domnul David,bani multi,program subtire,vacante mai mari decat ale elevilor,pregatiri la greu,asta e sistemul Romania Educata de Dulapul cu sapte case pe care multi asa zis dascali il copiaza! 

      providentul si bancile care dau credite de consum,cui crezi ca le dau,la oameni cu situatie financiara buna sau la oameni ce vor sa faca ceva si ei pt copii lor si se fac sclavii imprumuturilor?din cauza ca au crescut salariile nesimtit de mult la bujetari si pensionari,aspiratoarele de bani numite supermarketuri au facut ce stiu mai bine si au inceput sa aspire cat de mult pot de la fiecare !

      multi oameni care te servesc la nunti si pomeni,sunt oameni ce lucreaza peste program ca sa faca ceva pt familie,pt ca nu toti sunt platiti ca bujetarii cu salariu indestulator fara fundament economic,sarbatori legale si punti garla! 

      daca ar face toata lumea din tara asta punti,unde ar mai merge la munte sau in concediu?

      cat crezi ca ia o casiera de supermarket pt 7 ore in picioare ,zi de zi! 

      remarca isoata.

      Salariul minim inseamna saracie.  

      Du-te la tara si vezi jalea celor care primesc acest salariu , fac naveta, mananca o ciorba la pranz, muncesc si seara , ptr ca viata asta le este b, beau.  

      Ajung acasa bat nevasta iar copiii cresc in acest mediu.

      Clujeanul nu prea stie ce inseamna v" Viata la tara" 

    Ministerase mai ai in tara asta unde sa-ti duci copilu la medic fara sa stai la urgenta o zi intreaga?

    Ministerase mai ai unde sa-ti dai copilul la o scoala unde se face ceva carte?

    Ministerase la matale oare sanatatea familiei nu era aia cu curcubeu si mastbarea de la gradinita? 

    În contextul în care inteligența artificială și automatizarea devin din ce în ce mai răspândite, dependența de forța de muncă umană, în special în domeniile care presupun activități repetitive, devine tot mai mică. Astăzi, deja există melodii și videoclipuri create de inteligența artificială, iar profesii precum cele de profesor, medic sau inginer ar putea fi, în timp, preluate de tehnologii avansate. Totodată, nu trebuie să uităm că, deși profesorii au un rol esențial, nici ei nu pot face minuni, iar "materialul" cu care lucrează nu este întotdeauna de cea mai bună calitate. În prezent, România se află în postura de a exporta "materie cenușie" – forță de muncă calificată și necalificată – iar statul român finanțează astfel dezvoltarea altor țări, care beneficiază de un nivel de trai mult mai ridicat. Astfel, aceste țări înfloresc, iar decalajul economic dintre România și acestea devine tot mai evident.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7671
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2843
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0138
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.3179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb