DANIELA DARABAN (ACUE): "Îngheţarea tarifelor pe zona de energie este de înţeles, dar trebuie asigurată şi viabilitatea operatorilor"

V.G.
Miscellanea / 9 septembrie 2022

"Îngheţarea tarifelor pe zona de energie este de înţeles, dar trebuie asigurată şi viabilitatea operatorilor"

Necesitatea implementării de politici sociale pe zona de energie, de a îngheţa tarifele în această perioadă, este de înţeles, însă în paralel trebuie să asigurăm viabilitatea operatorilor, pentru că ei trebuie să continue investiţiile, să aibă bani de mentenanţă şi să poată să asigure funcţionarea sistemului, consideră Daniela Daraban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

"Din păcate, în momentul de faţă, dată fiind creşterea extraordinară a preţului cu energia, sunt elemente critice în activitatea de distribuţie şi furnizare. Distribuitorii au nevoie de soluţii din partea autorităţilor, legat de facilitarea accesului la lichiditate. Este o problemă reală cu care se confruntă atât furnizarea, cât şi distribuţia. Furnizorii îşi asigură banii necesari pentru activitatea lor din tariful de distribuţie. Tariful de distribuţie, în momentul de faţă, este unul îngheţat. Pentru perioada în care se îngheaţă acest tarif, autorităţile au venit cu o soluţie de capitalizare. Totuşi, nu este destul. Avem nevoie şi de alte soluţii, de măsuri suplimentare care să asigure acces la lichiditate. La fel şi în zona de furnizare, noi aşteptăm deciziile de la Comisia Europeană. Am văzut că un punct important în discuţiile de astăzi se referă la măsuri care să asigure sprijin pentru companiile de utilităţi, care, se recunoaşte la nivel european, trec printr-o criză de lichiditate (...) Am înţeles necesitatea, în perioada aceasta de implementare a acestor politici sociale, de a îngheţa acest tarif, dar în paralel trebuie să asigurăm viabilitatea operatorilor. Ei trebuie să continue investiţiile, trebuie să aibă bani să facă mentenanţă, trebuie să poată să asigure funcţionarea sistemului. În aceste condiţii, aşteptarea noastră este ca, pentru 2023, să avem, în maximum o lună de zile, procesul de discuţii din Parlament, să avem o soluţie optimă pentru distribuitori pentru achiziţie a acestei energii, care să ducă la reducerea acestor costuri atât pentru distribuitori în prima fază, cât şi ulterior pentru clienţi", a afirmat Daraban, într-o conferinţă de specialitate, organizată astăzi.

În viziunea reprezentantei ACUE, riscul este ca atunci când te loveşti de o criză "să uiţi să scapi din minte perspectiva, dar e important să nu uităm spre ce vrem să ne ducem". Potrivit acesteia, trebuie să ne îndreptăm spre o industrie care se bazează mult mai mult pe noi surse de energie, în principal surse verzi.

"Cred că un lucru este foarte clar şi rezultă atât din dezbateri, cât şi din studii şi evaluări care s-au desfăşurat chiar şi în ultima perioadă la nivel european. Dacă mă refer doar la parametrul energetic lansat ieri, vedem că, deşi contextul creşterii preţului la gazele naturale este într-adevăr unul critic, scopul rămâne acelaşi. Trebuie să ne îndreptăm spre o industrie, spre o zonă în care ne bazăm mult mai mult pe noi surse de energie, surse verzi, în principal. În acest sens, acest raport subliniază necesitatea accelerării investiţiilor în infrastructura de producţie a energiei din surse alternative, dar şi investiţii în reţele de distribuţie care să acomodeze aceste transformări. Şi sentimentul populaţiei este critic în astfel de momente. Chiar în contextul acestei crize, care cumva a mobilizat şi oameni, cetăţenii, clienţii în a acţiona într-anumit fel, să sprijine la nivel de politici o trecere cât mai uşoară a acestor momente, se pare că totuşi populaţia rămâne cu obiectivul că Uniunea Europeană trebuie să investească cât mai mult în energie din surse regenerabile. Iar sondajul Eurobarometru standard, care a fost desfăşurat în vara anului 2022 arată că 87% din populaţia Uniunii Europene şi din România, inclusiv, este în continuare determinată să meargă în această direcţie", a spus specialista.

Daraban a punctat faptul că o tranziţie energetică costă, iar costul nu este unul mic.

"Este un cost care trebuie făcut într-un mod foarte optim, în aşa fel încât să reducem impactul pe consumatori şi plecând de la faptul că avem nevoie de o îmbunătăţire a calităţii serviciului în distribuţie. Credem că aici absorbţia de fonduri europene şi toate proiectele care există atât la nivel naţional, cât şi european pentru investiţii în sistemele de distribuţie este un punct critic. Un alt factor, foarte specific industriei, este partea de reglementare. ANRE se pregăteşte să treacă în perioada 5 de reglementare şi aici distribuitorii au nevoie de un cadru mult mai flexibil, care să încurajeze investiţii în tehnologiile inovatoare. Operatorii din distribuţie continuă şi nivelul de investiţii este un nivel care cred că adresează nevoile. O ultimă comunicare a ANRE din august a confirmat că, în perioada 2018-2021, distribuitorii au investit 10,5 miliarde de lei în sistemele de distribuţie şi au îndeplinit atât standardele asumate şi chiar au depăşit valoarea planificată.

Digital Tranformation Council şi publicaţia "C@municaţii Mobile" au organizat, astăzi, conferinţa internaţională "Green is the new digital", dedicată convergenţei dintre tendinţele Green, Carbon Zero şi Sustenabilitate cu cele ale industriei IT&C.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Statul roman tocmai a impus o suprataxa de 85 % pe ceea ce se factureaza de producatori ! (acum va deveni chiar 100 % peste ceea ce se factureaza peste 450 lei )

    Unde este viabilitatea operatorilor ??? 

    ''Îngheţarea tarifelor pe zona de energie''

    cu cantitati de energie sub cerere o PROSTIE 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb