Darcom Energy şi Victron Energy dezvoltă un laborator fotovoltaic de ultimă generaţie şi o micro-reţea de distribuţie a energiei la Universitatea Politehnica Timişoara

A.B.
Internaţional / 10 aprilie

Darcom Energy şi Victron Energy dezvoltă un laborator fotovoltaic de ultimă generaţie şi o micro-reţea de distribuţie a energiei la Universitatea Politehnica Timişoara

Darcom Energy, o companie românească cu o experienţă de 15 ani în sectorul energiei regenerabile, colaborează cu Victron Energy pentru dezvoltarea unui laborator fotovoltaic de ultimă generaţie la Universitatea Politehnica Timişoara (UPT), susţinând inovaţia în educaţie şi tranziţia către surse verzi de energie, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Laboratorul, echipat cu tehnologie de ultimă oră, va oferi studenţilor acces la echipamente reale, facilitând astfel învăţarea practică în domeniul energiei regenerabile.

De altfel, echipa Darcom Energy se implică activ în proiecte educaţionale, având un Centru de Training şi Excelenţă dedicat specialiştilor din domeniul energiei regenerabile.

"Acesta este deja al treilea sistem pe care îl donăm, pentru că vrem să oferim studenţilor acces la echipamente profesionale şi să creăm o microreţea pentru a demonstra soluţiile noastre. În România, sunt provocări mari legate de reţeaua naţională, iar noi venim în întâmpinarea acestor probleme cu sistemele noastre. Ne dorim ca studenţii să aibă acces la echipamente reale, moderne, şi să se familiarizeze cu tehnologii utilizate deja în industrie. Avem deschiderea de a extinde aceste colaborări şi către alte universităţi tehnice din ţară. Scopul este să contribuim activ la formarea viitorilor specialişti, să încurajăm cercetarea aplicată şi să susţinem tranziţia către un sistem energetic modern şi sustenabil." - Cornel Eftenoiu, fondator şi CEO Darcom Energy

Realizarea acestui proiect a fost coordonată de echipa Darcom Energy, formată din Silviu Lupu, Cristian Vasilica şi Cristian Pîrvu. Laboratorul este compus din 12 panouri fotovoltaice cu o putere instalată de aproape 5 kWp şi două baterii litiu-fier-fosfat de 12,8V, configurate într-un sistem hibrid complet funcţional.

Laboratorul funcţionează ca un micro-grid demonstrativ, integrând producţia, stocarea şi gestionarea inteligentă a energiei într-o reţea locală independentă. Studenţii pot simula scenarii reale de funcţionare în regim off-grid sau grid-tied, cu trecere automată între surse şi gestionarea fluxurilor energetice. În contextul european actual, microreţelele (micro-grids) reprezintă o direcţie strategică în transformarea distribuţiei energetice. Acestea nu înlocuiesc complet reţeaua naţională, dar o complementează şi o flexibilizează, oferind autonomie energetică comunităţilor, stabilitate în cazul întreruperilor şi optimizarea consumului la nivel local. Acest laborator le oferă studenţilor un cadru aplicat de învăţare în domeniul viitorului.

Laboratorul va fi utilizat de studenţii din anii III şi IV, precum şi de cei de la master, iar în fiecare semestru vor putea fi pregătiţi cateva sute de studenţi. Această colaborare dintre mediul academic şi industria energiei regenerabile adaugă valoare concretă procesului educaţional, contribuind la formarea unor specialişti pregătiţi pentru tranziţia către un sistem energetic descentralizat şi sustenabil.

"Avem posibilitatea să le arătăm studenţilor ce se întâmplă cu panourile fotovoltaice, câte pot fi puse în serie, câte în paralel, cum pot fi integrate în sisteme şi cum se face conversia energiei din curent continuu în curent alternativ. Ne dorim ca studenţii să se familiarizeze cu echipamente de ultimă generaţie, astfel încât să fie pregătiţi pentru provocările din industrie," a declarat conf. univ. dr. ing. Florin Molnar-Matei, de la UPT.

În perioada următoare, Darcom Energy se va axa pe dezvoltarea serviciilor de mentenanţă şi întreţinere dedicate miilor de sisteme deja instalate, pentru a asigura funcţionarea lor la parametri optimi, pe termen lung. Acest serviciu se adresează atât clienţilor direcţi, cât şi partenerilor care nu dispun de resursele interne necesare pentru a gestiona eficient aceste procese, oferindu-le suport specializat, rapid şi fiabil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3617
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3503
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7330
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.6023

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb