Dascălii au fost învinşi de sistem

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Politică / 5 iunie 2023

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Puterea politică s-a dovedit mai tare. Şi, în orice caz, perversă. Multiplele presiuni puse pe dascăli, inclusiv cele de natură psihologică, au generat o atenuare a hotărârii cu care oamenii din Educaţie au încercat să lupte pentru drepturile lor şi pentru modernizarea învăţământului. Sindcatele ne anunţă că greva va continua mâine. Pe de altă parte, sunt multe semne că întreaga acţiune se fâsâie.

Va fi o victorie de etapă a sistemului. O victorie amară. Nerezolvând-se de fapt problemele din Educaţie, pentru că Guvernul s-a dovedit incapabil să ia taurul de coarne, acestea vor rămâne şi se vor agrava. Bomba pe cale să explodeze va fi preluată din zbor de următorul Executiv. Iar tinerii, în special elevii, vor avea în continuare şi mai mult de suferit.

Preşedintele Federaţiei Alma Mater, Anton Hadar, ne oferă o informaţie care ne lasă perplecşi. Şi asta se întâmplă acum, la spartul târgului. De fapt, cadrele didactice universitare nu s-ar fi aflat în grevă. Pentru că, ne spune domnul Hadar, condiţiile de intrare în grevă în regim legal au fost imposibil de îndeplinit. Dacă univesitarii nu au fost în grevă, atunci se pune întrebarea în ce calitate, în ce mandat şi în numele cui s-a dus la negocieri preşedintele Alma Mater. Pe de altă parte, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Spiru Haret, ne lasă să înţelegem din ultima sa declaraţie că greva dascălilor din şcoli s-a fâsâit, că "într-un fel sau altul, protestul se va încheia, dar problemele din învăţământ rămân". Tot Marius Nistor, într-una dintre zilele anterioare, a mai tras un semnal de alarmă, în sensul că lui, în calitate de lider sindical, nu i s-a încredinţat un mandat clar privind revendicările minime care se cereau a fi onorate de Guvern.

Deşi am asistat şi încă mai asistăm pentru cel puţin încă o zi la singura grevă generală din ultimii 18 ani, deşi protestul dascălilor, susţinut de părinţi şi de copii, a fost masiv, viguros, convingător, desfăşurându-se în Bucureşti şi în mai toate localităţile ţării, s-au putut totuşi remarca destul de multe fisuri în ceea ce priveşte organizarea. De existenţa acestor fisuri a profitat din plin Guvernul, care a făcut tot ce se poate, susţinut fiind şi de preşedintele Klaus Iohannis, să veştejească sau chiar să mermelească atât protestul, cât şi negocerile şi rezultatul acestora.

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. Singurele fisuri în grevă sunt la conducerea sindicatelor populata de diverși securiști dubioși cu strânse relații PSD-iste.

    Tradatorii Nistor și Hader încearcă tot posibilul pentru stingerea acestei greve pe care chiar ei au pornit-o la comanda PSD dar pe care au scăpat-o de sub control.  

    1. Spusele lui Nistor au fost scoase din context, si la Romania TV si in acest articol. Omul a clarificat ce a spus si i-a certat pe dezinformatorii de la Romania TV (Corpos). PSD-ul are tentacule in media si dezinformeaza. Vrea greva stinsa ca sa poata intra la ciolan/c

      Sefii sindicatelor din invatamant sunt aserviti politic.Ce le pasa?Ei o duc bine oricum.

      Avem multe exemple de lideri de sindicat ajunsi parlamentari sau ministri, inclusiv din sindicatele din marile firme private. au reprezentat ei interesele angajatilor ?

    nu au fost invinsi!

    deficitul ciclic avea anticipat traiectorie descendenta in timp ce costuri traiectorie ascendenta! 

    vorbim dupa ce se inverseaza si incepe urcarea la deal a deficitului real! 

    dupa 2025-2026! 

    s c cret 

    1. In pofida felului incoerent in care scrii, in ciuda faptului ca dupa ca ca esti agramat mai esti si neglijent, aici se vede ca tu chiar bati campii!

      in afara de faptul ca tot ataci cu gramatica , practic cu ce te ocupi , ai vreo meserie ceva , ca nu se vede nimic , nici o ideie , de orice fel ?

      Adica tie iti place tembelismul postarilor astora. OK, este treaba ta ca nu iti dai seama ca nu poti trata rezultatele unor greve particulare ca si cum ar rezulta din analiza fundamentala economica. Dar, tembelismul ideii de baza este imbracat in tembelismul exprimarii. Cat despre faptul ca tu nu vezi ca as avea vreo meserie nu as putea comenta fara sa te jignesc.

      Guvernele au cicluri de deficite ciclice si reale in anticipatii deflationiste.

      Ca dovada: deficitul ciclic de acum 2020-2021 a fost anticipat exact cu socul de deflatie “chirii/costuri” in timp ce: bancile isi executau/negociau la foc automat toxicitatile (vezi traiectoria NPL din maxime in minime) + credit mult NOU dat in piata la suma / cost mic/a (pana in 2019) + gov era fortat sa verse banet in piata in betoane si drumuri ca sa dea soc in saltarea preturilor la consum de mult deflate/stagnate. 

      Acum avem somaj spre minime= putere de cumparare = inflatie = da soc in saltarea costurilor totale = bula de credit+dobanzi+consum+utilitat i+impozite+chirii+ipoteci+taxe etc = unde gov este fortat sa refuca in termeni reali chetuiala. 

      Nu confundati “maririle nominale” obligatoriu cu mariri reale - pe anumite cadrane economice. 

      Unele categorii de salarii se pod defla instant in raport cu puterea de cumparare a total bunuri trecute in cos consum trecut si cos consum prezent. 

      Mai mult nominal in venit nu inseamna mai mult putere reala consum! 

      Cuterea reala de consum o ai cand mai multa productivitate industriala livreaza bunuri in concurenta fara a se ridica dobanzile si costurile totale in piata! 

      Cand dobanzile se ridica = stimuleaza restrangere artificiala de bunuri = ce imping costuri totale; restrangere artificiala ma refer chiar si la “creditare solvabila gov / financiar / om de rand. 

      Aceasta restrangere reduce in mata masa monetara in raport cu costurule saltate si masa monetara din trecut varsata in piata deja circulata. 

      Gov poate sa simuleze prin lege “ridicarea salariilor” dar daca e fortat sa reduca cheltuiala are doua optiuni: crediteaza la dobanda mare suma mare si o imparte la mai putini - adica da afara din angajati sau nu le mareste la toti; simuleaza prin lege “mariri de salarii” la privat si stat - de unde pacaleste privatul sa crediteze in existenta (credit investitii/ speculatie) pe anticipatie cresteri de venituri - fara ca privatul sa deduca ca defapt costul pietei creste si venitul real poate stagna in fata; de aici privatul acceseaza la dobanda mare credit si paseaza costurile aferente: mariri de taxe+impozite+costproductie+et c catre consumatorul final, 

      Costurile cumulate reale totale in piata vor depasi treptat puterea de cumparare a veniturilor nete! - pentru ca dobanzile ridicate propaga pe tot landul economic dobanzi/costuri la dobanzi/costuri= este un factor de multiplicare a inflatiei/inflationist cauzat acum nu de puterea de consum (pornita in primavara economica) si de costul ce incepe sa arda ca o vara torida.  

      Vara economica = speculatie de costuri in floare + surplus agonisit in trecut exact pentru “vacanta de vara”. 

      Concluzie: costurile reale vor creste pana in 2026-2028 (exact cand ciclul dobanzilor ipotecare trebuie sa cada spre minime “istorice” care nu sunt istorice); venitul deal in raport cu costul real se afla pe o traiectorie crash mode de tip inflatieonist - depa vorbim de tip deflationist (costul dobanzii ipotecare in crash semnaleaza deflatie in piata - aici intervine gov iar sa baloneze deficitul real - cam cand NPL dau semne de balonare si somaj bomba cu acces credit restrans - bancile se fasticesc cand dobanda cade si nu le place sa piarda flux de bani la renegocieri active trecute speculate prezent deflate). 

      Garantat avem crash total economic dupa 2026-2027-2028 (este o arcada cu lag) si o stagnare de preturi pe alt platou dupa 2028-2029 ce va tine pana in 2030-2033 - deflatie. 

      s c cret 

      completare: la fel deficitul coclic din 99-2001 a fost balonat in anticipatie cu “panica/criza-asteptata de mine” socul de deflatie a chiriilor/costurilor din piata!

      la fel deficitul real a fost anticipat sa creasca dupa 2006-2007 exact cu maxim specula si costuri bomba si cost bomba creditare! 

      Acelasi fenomen se repeta acum in timp real: cu toate datele si graficele aprinse. 

      Specula costului se va intinde pana in 2026-2027 plus minus; oameni vor cadea in saracie si firme vor incepe sa intre in falimente prin 2025-2026-2027 cocosate de cost creditare cost costuri si prabusire treptata consum trecut (bazat pe bunuri si servicii trecute). 

      dupa 2028-2029 incepe tolba de executari adunate pe teava ce ca cauza o si mai mare deflatie / depresie economica.- tot pe atunci deficitul real gov va avea traiectorie ascendenta ca sa oblojeasca ranile facute. 

      dupa fiecare ciclu de inflatie a urmat istoric deflatie. 

      dupa fiecare ciclu de crestere venituri reale a urmat prabusirea lor 

      dupa fiecare ciclu de exces lichiditate/credit in piata a urmat deficitul 

      dupa fiecare ciclu de dobanzi/costuri/bula preturi elevate a urmat crashul 

      am spus cu 2 ani in spate ca vor incepe proteste la cadrane cadre economice de tip “inflatie” - sa vezi amutirea targului in tip “deflatie”. 

      s c cret 

    Profii si sustinatorii lor din media sint cu respectul in gura non stop , vor respect incontinuu , dar ei ce fac sa-si castige respectul , ce fel de elevi ies din mainile lor ?

    1. Pana educatia nu primeste de multi ani cei 6% din PIB,conform legislatiei in vigoare,

      UN AVEM DREPT MORAL DE A CERE CALITATE DE LA PROFESORI 

      Sarman de tine, mars la scoala!

      Asta se aplica si in sport? prima data primesc salarii de milioane de uro si dupa aia au performanta?

      Așa se aplică la locurile de muncă normale. Dacă de exemplu vrei un programator bun, atunci scoți pe piață un post bine remunerat că altfel râde ăla de tine la interviu și dacă e nervos poate te și bate că i-ai irosit timpul.

      Dacă ai fi avut și tu un loc de muncă la viața ta, în afară de lipitor de afișe PSD PNL, ai fi știut acest lucru elementar.  

      DAAAAAAAA. In sport numai performerii iau milioane

      Oare din mainile lor ies, aia vreo 15.000 ingineri, anual, care lucreaza la Dacia, Continental, Pirelli? Oare din mainile lor ies miile de IT care lucreaza la Bitdifender, LA....?Aha

      neluminatule , aia insiruiti de tine nu au iesit din clasele profesorilor titularizati cu 2 si 3 , si care stau pe telefon pentru ca nu au cum . majoritatea profilor iesiti in ultimii ani sint prost pregatiti . pentru cei cu dragoste de catedra , cu dragoste si admiratie .

      Au ieșit din clasele unora titularizați cu note mari și plătiți cu salarii mai mici decât al tău care lipești afișe PSD. Adică din clasele unor slugi ce și-au sacrificat viața lor și a copiilor lor ca s-o ducă alții bine.

      esti lipitor de afise epilat cu trotineta de la usr ?

    De fapt pseudo-jurnalistul SSR incearca sa ne induca ideea ca greva sa fasait. Nistor a spus un adevar "într-un fel sau altul, protestul se va încheia, dar problemele din învăţământ rămân". Normal ca protestul se va incheia ca nu vom avea greva 2-3 ani..... Complicat SSR

    urmeaza sa castige alegerile o guvernare de tip “liberala/pro speculatie si creditare” -asa arata graficele in timp real.

    Cineva va trebui sa “mimeze” cresterea economica si “economia duduie in timp ce real se va cadea in saracie pe anumite cadrane si sectoare economice. 

    Se vor raporta simulta “cresteri miraculoase” de pib in timp ce piata reala se restrange. - forma de squeze (stoarcere finala economica) ce va arunca economia actuala lesinata in fata pe alt platou. 

    avem semnale multe de specula… pe domnul Isarescu nu il mai zaresc… Stie clar ce se intampla si lasa piata “bezmetica” sa haiduceasca. 

    Aveti grija “haiduceala se intensifica pana in 2026-2027 - aveti grija de voi si familiile voastre; de agoniseala voastra. Nu tre sa participati la nebuia pietei decat daca stiti sa o jucati; e ruleta ruseasca deja in piata reala si financiara. Guvernele vor avea note grase de plata pentru populatia din fata. 

    s c cret 

    1. Mai calmează stimate domn. Și nu-mi da reply kilometric că n-o să ți-l citească nimeni.

      tine doar de rine ca prin fapte si cuvinte scrise sa realizezi ceea ce numesti tu “vise”.

      s c cret 

      in inflatie se distribuie / agata prosti cu lanturi datorie.

      in deflatie se acumuleaza de la prosti.(financiar vorbind/social/economic/cultur al/ideologic) 

      s c cret 

    putere venit net / real profesori mare in acces creditare 2017-2019

    putere in termeni reali cumparare cos consum: cartofi ceapa morcovi kwh in 2020-2021 

    putere mare de plata taxe si impozite 2018-2019 

    putere cumparare motorina 2017 

    veniturile / cosul venitului net se masoara in cantitati de bunuri si servicii. 

    Venitul real profesori cade in teasta incepand cu aprilie 2023! veniturile se vor prabusi pana 2027 in forma de inflatie costuri totale. 

    productivitatea profesorilor se va prabousi ori stagna dupa caz pe sectoare. 

    nemultumirile si frustrarile vor creste si accelera in punctul maxim de criza sociala economica din 2026-2027-2028!! 

    Guvernul in an de “alegeri” va sparge tolba cu “pomeni sociale” ca sa mascheze criza reala in formare si sa mimeze crestere economica. 

    Oamenii nu vor mai livra productivitate reala ca procent din pib real ci vor livra speculatie-freacangeala-pomeni -proteste-consum-stagflatie-de gradare vestimentara si auto (la privati/persfizice). 

    Vor exploda remitencele ca sa calmeze criza de costuri; simultan batranii si cei in varsta vor trebui sustinuti de copii de peste hotare; guvernul are chin mare de dus in fata de tip inflationist si cost trai balon. 

    s c cret 

    youthul declarat somer acum va fi somer adult de “maine”.

    Dupa 2024-2025 furturile vor incepe sa creasca - furturi de tip mancare, telefoane, casetofoane auto, masini, talharii, spart de locuinte. 

    Acestea sunt cicluri ale generatiei! 

    Generatia tanara de acum somera va cauta solutii scurte de trai in fata costurilor, pana va intelege ca tre sa munceasca. 

    Recomandare pentru Politia Romana si Primarii: 

    sa monteze in anticipatie camere de filmat in cartiere-intersectii-parculete -blocuri/peblocuri acolo unde se anticipeaza livrare de youth in piata. 

    Datele se pot culege de la primarii cu familii si copii tineri per familii fara joburi. 

    Se va forma un conflict in fata intre cei ce au si cei ce nu au! 

    sa nu uitam ca youth in piata fara locuri de munca duce la aparitie: grafitii in crestere, consum droguri si alcool, risc crescut de violuri/acte sexuale fara consimtamant. 

    Politia si primariile ar face bine sa nu se mai concentreze exagerat pe amenzi parcari si auto ci pe parte de preventie degradare sociala comportamentala. 

    Invatati sa intelegeti comportamentele ciclice ale foecarei generatii in raport direct cu livrarile de bunuri servicii capacitati pe era respectiva. 

    Accidente tineri cu masini de mare viteza in crestere va fi; montati limitatoare viteza pe stradute unde e deja soc puzderie mamici cu copii ori batrani! 

    s c cret

    Uitati titlu: "Anul 2022 ne-a dat încredere şi curaj să ducem business-ul la un alt nivel" - este exact cu boom specula / credit si costuri in piata.

    kg de carne se duce in 100 lei in fata!! 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb