DATE MCKINSEY PENTRU 2021 Fuziunile şi achiziţiile, la noi recorduri

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 noiembrie 2021

Fuziunile şi achiziţiile, la noi recorduri

Tranzacţiile mari, de peste 25 de milioane de dolari, au crescut cu 175% în primul semestru, în ritm anual În perioada ianuarie-august 2021, valoarea fuziunilor şi achiziţiilor globale mari a depăşit 3,9 trilioane de dolari

Un val fără precedent de fuziuni şi achiziţii a fost înregistrat în prima jumătate a acestui an, la nivel mondial, valoarea tranzacţiilor fiind mai mare cu 16% faţă de semestrul anterior, potrivit datelor firmei de consultanţă McKinsey & Company, care aduce în atenţie fapul că tranzacţiile mari, cu o valoare de peste 25 de milioane de dolari, au crescut cu 175% faţă de primele şase luni din 2020.

Totodată, sursa menţionează că, până la sfârşitul lunii august, valoarea fuziunilor şi achiziţiilor globale mari a depăşit deja 3,9 trilioane de dolari, apropiindu-se de recordul de 4,5 trilioane de dolari stabilit în 2007 - anul premergător crizei financiare.

Dar, de acest boom nu au beneficiat în mod egal toate sectoarele de activitate, conform McKinsey. Multe companii care au realizat tranzacţii sunt din sectorul de tehnologie, mass-media şi telecomunicaţii (TMT), în acest domeniu fiind efectuate 36% din fuziunile şi achiziţiile de la nivel global (ca valoare). Urmează asistenţa medicală, cu 11%. Cele două domenii au generat aproape jumătate din întreaga activitate globală de fuziuni şi achiziţii până în iunie.

În condiţiile în care recenta creştere a activităţii de comerţ electronic a stimulat interesul pentru aceste tranzacţii, ponderea TMT în fuziuni şi achiziţii a crescut constant din 2016, în timp ce tranzacţiile din sectorul sănătăţii au rămas o prezenţă relativ constantă.

57% din valoarea tranzacţiilor mari de la nivel global provine din America

Analiza arată că tranzacţiile au fost, de asemenea, concentrate geografic. După o scădere bruscă în 2020, America (în special Statele Unite) a contribuit cu cea mai mare parte la aceste operaţiuni. În regiune a crescut atât numărul tranzacţiilor, cât şi valoarea lor. Analiza subliniază că 57% din valoarea tranzacţiilor mari de la nivel global provine din America.

Mega-afacerile, adică tranzacţiile de peste 10 miliarde de dolari, au alimentat creşterea în America, contribuind cu aproximativ 30% la valoarea tranzacţiilor mari, notează analiza.

La nivel global, 15 mega-afaceri au generat aproape o treime din valoarea totală a tranzacţiilor realizate în al doilea trimestru din 2021.

Oliver Engert, co-director global al diviziei M&A Practice din cadrul McKinsey, declară: "Multe companii erau bine poziţionate financiar înainte de pandemie, în martie 2020, având rezerve bogate de numerar, bilanţuri solide şi o capacitate mare de îndatorare.

Multe societăţi au dezvoltat, de asemenea, o abordare programatică a fuziunilor şi achiziţiilor. Aşadar, în timp ce pandemia a pus o pauză aspiraţiilor lor, din cauza volatilităţii de pe pieţele de capital, interesul pentru tranzacţii a revenit odată ce pieţele s-au stabilizat, în al treilea şi al patrulea trimestru din 2020. Acest lucru a dus la o creştere bruscă a volumului şi a valorii tranzacţiilor".

În acelaşi timp, adaugă Oliver Engert, companiile lipsite de numerar din sectoare precum călătoriile, ospitalitatea şi o parte a retail-ului, au renunţat la active ca să obţină lichiditatea necesară, ceea ce a dus la înstrăinări, divizări, listări.

Tranzacţiile de private equity, solide

Sursa arată că, pe partea de private equity (capital privat), tranzacţiile au fost solide în prima jumătate a anului: 25% din valoarea tranzacţiilor mari, reprezentând cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani.

Dar, companiile din domeniu şi-au schimbat comportamentul în ultima vreme în ceea ce priveşte fuziunile şi achiziţiile, tot mai mult firme extinzându-şi ambiţiile legate de active atractive. Conform analizei, acestea cumpără mai întâi o platformă de bază, iar apoi se îndreaptă spre alte achiziţii şi unesc capacităţile preluate, cu scopul de a crea o companie performantă, spune Oliver Engert.

"Abordarea programatică asociată cu platforma buy-and-build (n.r. cumpără şi consolidează) obişnuia să reprezinte ceva mai mult de 40% din volumul tranzacţiilor companiilor de private equity, dar această proporţie a crescut la peste 70%, ceea ce semnifică o schimbare majoră a comportamentului", adaugă Oliver Engert, observând că, dacă strategia în cauză oferă o valoare superioară, fluxuri de numerar mai bune şi un risc mai mic, piaţa fuziunilor şi achiziţiilor va atrage mai multe asemenea afaceri.

Andy West, co-director global al diviziei M&A Practice, afirmă: "Pandemia şi impactul său asupra economiei au determinat directorii de companii să devină mai îndrăzneţi şi mai agresivi, fiind atenţi la ceea ce deţin. Cred că vom vedea în continuare companii agile în modul în care îşi realocă resursele şi vor realiza afaceri pe termen lung. Cu cât companiile vor fi mai interesate să investească, cu atât va fi mai bine. (...) Recomandarea noastră pentru directorii de societăţi este să fie atenţi, să aibă intenţie şi să continue să acţioneze".

Dykema Gossett: Activitatea de fuziuni şi achiziţii din SUA se va menţine solidă în 2022

Piaţa aglomerată de fuziuni şi achiziţii din SUA ar trebui să devină şi mai activă anul viitor, potrivit celui mai recent raport în domeniu realizat de firma de avocatură Dykema Gossett PLLC.

Conform acestuia, un număr "răsunător" dintre cei 266 de profesionişti şi consilieri de fuziuni şi achiziţii pe care Dykema i-a chestionat în septembrie, se aşteaptă ca piaţa din SUA să se consolideze în 2022.

Cei chestionaţi sunt de părere că un flux mai mare de tranzacţii va avea loc, în general, anul viitor, urmând să fie încheiate atât afaceri mici şi mijlocii, cât şi afaceri de până la sau peste un miliard de dolari.

"Anul viitor, pare că nimic - nici cea mai recentă creştere a cazurilor de Covid-19, nici agenda legislativă a administraţiei Biden sau incertitudinile economice - nu va putea opri creşterea volumului de fuziuni şi achiziţii", potrivit analizei citate, care adaugă: "Perspectiva optimistă este deosebit de puternică pentru întreprinderile private".

Nouă din 10 respondenţi se aşteaptă la mai multe tranzacţii de preluare anul viitor, care implică companii private. În plus, un număr tot mai mare de respondenţi - 7 din 10 - au o perspectivă pozitivă asupra economiei SUA în anul următor.

"Pentru noi, optimismul nu este o surpriză", declară Thomas Vaughn, co-lider al departamentului de fuziuni şi achiziţii din cadrul Dykema, menţionând: "Primii trei factori consideraţi că alimentează activitatea curentă de fuziuni şi achiziţii - disponibilitatea capitalului, pieţele financiare şi condiţiile economice generale - susţin ideea că toate fundamentele necesare pentru o piaţă în creştere sunt la locul lor. Toate acestea coincid cu datele recente care arată că activitatea de fuziuni şi achiziţii din 2021 este pe cale să fie cea mai mare din istorie".

Sectorul auto, energia, serviciile financiare, tehnologia & mass-media şi îngrijirea sănătăţii se clasează printre primele cinci sectoare cele mai active în 2022, în privinţa tranzacţiilor. Industria auto apare drept sectorul de top pentru activitatea anticipată de fuziuni şi achiziţii în 2022 (loc deţinut pentru al patrulea an consecutiv), conform sondajului. Energia, al doilea cel mai activ sector, a urcat de pe poziţia secundă de pe locul al optulea în sondajul de anul trecut.

Raportul Dykema a remarcat că, în ciuda preocupărilor legate de politicile fiscale federale şi de controlul antitrust sporit al tranzacţiilor, respondenţii la sondaj privesc astăzi administraţia Biden mai favorabil decât în urmă cu un an, înainte de alegerile prezidenţiale din 2020.

"În 2021, noua administraţie prezidenţială este văzută ca fiind în general benefică pentru fuziuni şi achiziţii. Este puţin probabil ca aceasta să afecteze elanul de pe piaţă", conchide analiza.

White & Case: Activitatea de fuziuni şi achiziţii din Europa de Vest a crescut în trimestrul al treilea

Tranzacţiile din Europa de Vest au atins un nivel record post-criză în al treilea trimestru al anului curent, deoarece încrederea "dealmakerilor" continuă să crească în regiune, potrivit casei de avocatură White & Case LLP, care arată că au fost anunţate afaceri totale de 380,1 miliarde de dolari în regiune, în trimestrul al treilea, aceasta fiind cea mai mare valoare trimestrială atinsă după perioada aprilie-iunie 2007.

Conform White & Case, 15 mega-afaceri (de peste 5 miliarde de dolari fiecare) au totalizat 173,2 miliarde de dolari în trimestrul analizat, marcând al treilea record înregistrat după trimestrul întâi din 2021 şi al doilea din 2007.

Ca urmare a acestei activităţi solide din trimestrul al treilea, valoarea tranzacţiilor realizate de la începutul anului până în prezent a depăşit deja totalul de 769,6 miliarde de dolari anunţat în 2020.

Conform sursei amintite, Marea Britanie a generat cea mai mare activitate de fuziuni şi achiziţii din regiune în trimestrul al treilea, atât în ceea ce priveşte valoarea, cât şi volumul. Un total de 371 de tranzacţii evaluate la 130,2 miliarde de dolari au avut loc în intervalul analizat, în ţara europeană, adică mai mult decât dublul tranzacţiilor în valoare de 60,3 miliarde de dolari realizate întrimestrul al treilea din 2020, potrivit White & Case.

Interesul pentru încheierea de tranzacţii în Regatul Unit a fost constant puternic pe tot parcursul anului 2021, tranzacţiile de 308,5 miliarde de doalri anunţate în primele trei trimestre din 2021 depăşind deja totalul anual de 264,7 miliarde de dolari din 2020, concluzionează White & Case.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb