Datoriile parlamentarilor PSD la bugetul de stat

Mugur Ciuvică, Preşedintele Grupului de Investigaţii Politice
Ziarul BURSA #Politică / 13 iunie 2005

Grupul de Investigaţii Politice, condus de Mugur Ciuvică, a realizat o anchetă privind datoriile pe care firmele demnitarilor PSD le au faţă de statul român. Potrivit rezultatelor anchetei, firmele actualilor deputaţi şi senatori PSD datorează statului român peste 238 miliarde de lei. Între parlamentarii PSD cu datorii la stat se numără lideri importanţi ai partidului ca Viorel Hrebenciuc, Octavian Ştireanu, Alin Teodorescu, Aristide Roibu, Constantin Niţă sau Pavel Todoran. Prezentăm în două episoade ancheta Grupului de Investigaţii Politice care poate fi vizualizată integral şi pe site-ul www.bursa.ro.

"Ancheta pe care Grupul de Investigaţii Politice o prezintă astăzi (n.r. ieri) se referă la datoriile pe care firmele demnitarilor PSD le au faţă de statul român. Concluzia anchetei noastre relevă un fapt extrem de grav: firmele actualilor deputaţi şi senatori ai Partidului Social Democrat datorează statului român 238.382.471.529 lei. Între parlamentarii PSD cu datorii la stat se numără lideri importanţi ai partidului ca Viorel Hrebenciuc, Octavian Ştireanu, Alin Teodorescu, Aristide Roibu, Constantin Niţă sau Pavel Todoran.

De ce PSD?

Am ales parlamentarii PSD ca subiect al anchetei noastre din mai multe motive. În primul rînd, pentru că ei sînt reprezentanţii partidului care s-a aflat la putere între 2000 şi 2004. I-am auzit în aceşti ani de nenumărate ori pe Ion Iliescu, pe Adrian Năstase, pe miniştrii şi parlamentarii PSD explicîndu-ne că nu sînt bani de investiţii pentru că nu s-au colectat suficiente fonduri la bugetul de stat şi că nu sînt bani pentru pensii, şomaj sau sănătate pentru că bugetele sînt < de austeritate >".

"În al doilea rînd, am ales PSD-ul pentru că se declară un partid social-democrat, adică un partid pentru care salariile, pensiile, ajutoarele de şomaj şi sănătatea ar trebui să fie preocupări de prim-plan. În realitate, tocmai demnitarii PSD sînt cei care nu îşi plătesc taxele şi impozitele, punînd statul în situaţia de a nu avea bani pentru politici sociale. În al treilea rînd, am decis să ne oprim asupra PSD pentru că, de cînd au trecut în opoziţie, liderii partidului se pretind tot mai îngrijoraţi de nivelul de trai, de soarta pensionarilor sau de criza sistemului de sănătate. Preşedintele executiv al PSD, Adrian Năstase, acuză guvernul de "incapacitate de a gestiona situaţia pensionarilor" şi de "situaţia dramatică din sănătate". Fostul ministru al sănătăţii, actualul deputat Ovidiu Brînzan, acuză "genocidul" din sistemul de sănătate. În fine, purtătorul de cuvînt al grupului PSD din Camera Deputaţilor, Cristian Sorin Dumitrescu, cere pe un ton aspru demisia ministrului sănătăţii.

Precizări metodologice

Voi face acum cîteva foarte scurte precizări metodologice. Informaţiile pe care vi le prezentăm astăzi sînt rezultatul unei anchete în care am folosit exclusiv surse oficiale. Mai precis, pentru identificarea firmelor la care sînt acţionari parlamentarii PSD am folosit declaraţiile de interese şi de avere depuse de aceştia în urmă cu o lună. Nu am apelat la datele de la Registrul Comerţului, pentru a nu le permite celor despre care vom vorbi astăzi să arunce vina pe această instituţie, aşa cum s-a întîmplat în cazul parlamentarilor incompatibili. Conform legii, în declaraţiile depuse de demnitari trebuie să se regăsească averea deţinută de cel care depune declaraţia împreună cu familia. Ne-am oprit doar asupra societăţilor comerciale la care parlamentarii sau familiile lor deţin fie un număr mare de acţiuni, fie acţiuni foarte valoroase. Nu am luat în considerare societăţile la care parlamentarii deţin acţiuni foarte puţine şi cu o valoare mică, cum sînt cele la care au depus cupoa-nele de privatizare. Informaţiile referitoare la sumele pe care le datorează statului fiecare dintre firmele parlamentarilor PSD provin de la Ministerul Finanţelor Publice. Potrivit Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, Ministerul de Finanţe este obligat să publice, periodic, datoriile pe care societăţile comerciale le au la stat. Aceste datorii sînt împărţite în patru categorii: datorii la bugetul de stat, datorii la bugetul asigurărilor sociale de stat, datorii la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi datorii la bugetul asigurărilor de sănătate. Ultimele astfel de date publicate de Ministerul de Finanţe se referă la datoriile pe care societăţile comerciale le aveau în data 31 martie 2005. În fine, datele despre activitatea profesională a parlamentarilor provin din CV-urile oficiale ale acestora.

Cocluziile anchetei

Iată concluziile anchetei Grupului de Investigaţii Politice: Am identificat 19 parlamentari PSD (16 deputaţi şi trei senatori) care sînt proprietarii unor firme cu datorii la stat. În total, firmele parlamentarilor PSD datorează statului 238.382.471.529 lei. Pe bugete, datoriile se împart după cum urmează: - la bugetul de stat, parlamentarii PSD datorează 168.692.017.133 lei; - la bugetul asigurărilor sociale (adică la fondul de pensii) datorează 52.594.962.445 lei; - la bugetul asigurărilor pentru şomaj datorează 6.047.642.593 lei; - la bugetul asigurărilor de sănătate datorează 11.047.849.358 lei. Unii dintre parlamentari nu sînt doar acţionari. Ei au ocupat, atît timp cît legea le-a permis acest lucru, şi funcţii de directori generali, manageri sau administratori la firmele cu datorii la stat. În unele cazuri, soţiile sînt cele care au preluat conducerea firmelor, în altele, soţiile sînt angajate în cadrul societăţilor la care soţii sînt acţionari. Trebuie subliniat, de asemenea, un fapt extrem de grav, şi anume acela că, deşi societăţile comerciale la care sînt acţionari nu îşi plătesc datoriile la stat, unii parlamentari încasează dividende de pe urma acţiunilor pe care le deţin la aceste firme. Mă voi opri în cele ce urmează doar la cîteva exemple.

Lista parlamentarilor PSD cu datorii la stat

Lista deputaţilor PSD cu firme care au datorii la stat se deschide cu Viorel Hrebenciuc, deputat de Bacău şi liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor. Potrivit declaraţiei sale de interese, Viorel Hrebenciuc este acţionar la o singură firmă: "Barter Grup" SA din Bacău. Viorel Hrebenciuc deţine 19% din "Barter Grup", fiind asociat cu fostul ministru al turismului Dan Matei Agathon, care deţine şi el tot 19%. "Barter Grup" SA datorează 5.161.409.300 lei la bugetul de stat, 2.510.927.599 lei la bugetul asigurărilor sociale de stat şi 220.276.225 lei la bugetul asigurărilor pentru şomaj. Numele lui Viorel Hrebenciuc a fost de multe ori asociat cu afaceri păguboase pentru bugetul statului. Iată însă că, în familia Hrebenciuc, acest lucru se moşteneşte. Astfel, urmînd exemplul tatălui, fiul lui Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc, care deţine 50% din "Moda Zilei Group 2004" SRL a reuşit o adevărată performanţă. Deşi înfiinţată anul trecut, firma fiului lui Viorel Hrebenciuc a acumulat deja, în cele cîteva luni de existenţă, datorii de 553.760.007 lei la bugetul de stat.

Constantin Niţă, deputat de Braşov şi vicelider al grupului PSD din Camera Deputaţilor, deţine împreună cu soţia sa firma "Nimpex" SRL. Între 1997 şi 2000, Constantn Niţă a fost şi directorul general al acestei societăţi. "Nimpex" SRL are 3.519.225.292 lei datorii la bugetul de stat, 683.045.140 lei datorii la bugetul asigurărilor sociale de stat, 76.188.743 lei datorii la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi 267.905.164 lei datorii la bugetul asigurărilor de sănătate. Mai grav este că, în loc să-şi plătească datoriile la stat, Constantin Niţă a luat anul trecut dividende de 60.599.377 lei de la "Nimpex" SRL. La rîndul ei, Silvia Niţă, soţia deputatului Niţă, acţionar şi administrator la aceeaşi firmă, a primit anul trecut dividende de 1.151.388.157 lei. În total, familia Niţă a cîştigat anul trecut peste 1,2 miliarde lei de pe urma firmei "Nimpex" care datorează statului 4.546.364.339 lei. Cristian Sorin Dumitrescu, deputat de Vrancea şi purtătorul de cuvînt al grupului PSD din Camera Deputaţilor, cel care cerea săptămîna trecută demisia ministrului sănătăţii, este acţionar la "Cicero" SA şi la "Frazi" SA. "Cicero" SA datorează 3.381.631.948 lei la bugetul de stat; 273.694.492 lei la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi 918.164.340 lei la bugetul asigurărilor de sănătate. "Frazi" SA datorează 6.545.033.072lei la bugetul de stat, 1.989.530.952 lei la bugetul asigurărilor sociale de stat şi 1.153.572.339 lei la bugetul asigurărilor de sănătate. Deşi valoroase, acţiunile deţinute de Cristian Sorin Dumitrescu la "Cicero" SA şi "Frazi" SA nu sînt foarte numeroase. La "Cicero" SA, de pildă, deputatul Dumitrescu deţine 4,5% din acţiuni în valoare de 567.375.000 lei. Acţionarii principali ai "Cicero" SA şi "Frazi" SA sînt însă Octavian Ştireanu, deputat PSD de Buzău, consilier prezidenţial între 2000 şi 2004, şi soţia acestuia, Mariana Ştireanu."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb