DATORITĂ CERERII INTERNE ŞI INVESTIŢIILOR, CE ne majorează pentru a treia oară prognoza de creştere economică

V.B.
Macroeconomie / 5 mai 2014

Comisia Europeană (CE) a îmbunătăţit uşor prognoza privind creşterea economică a ţării noastre pentru acest an şi pentru cel viitor, anticipând că economia va încetini după un an agricol bun în 2013 şi va păstra o rată solidă de creştere datorită unei reveniri a cererii interne şi a investiţiilor, potrivit prognozei economice de primăvară, publicată astăzi.

Astfel, CE anticipează că Produsul Intern Brut (PIB) al României va creşte cu 2,5% în 2014 şi cu 2,6% în 2015, după o expansiune de 3,5% în 2013.

Anterior, în prognoza din februarie, CE estima o creştere de 2,3% pentru acest an şi una de 2,5% pentru anul următor, faţă de 2,1%, respectiv 2,4% în prognoza din noiembrie.

Cererea internă va deveni treptat principalul motor al creşterii economice, susţinută anul trecut în principal de exporturi şi de recolta agricolă, subliniază Comisia Europeană, care anticipează că investiţiile "vor prinde viteză" în acest an, sprijinite de o mai bună absorbţie a fondurilor UE şi de "marile proiecte de infrastructură".

Tot pentru acest an, Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) mizează pe o creştere economică de 2,2-2,5%, conform ultimei scrisori de intenţie transmise Fondului. În cea mai recenta ediţie a Prognozei Economice Globale, publicată în aprilie, FMI estimează un avans economic de 2,2% pentru România în acest an şi de 2,5% la anul.

În schimb, pentru zona euro, CE a redus prognoza de creştere economică şi se aşteaptă la inflaţie scăzută. Totuşi, pentru UE, Comisia a operat o modificare pozitivă uşoară şi a avertizat că inflaţia lentă din uniunea monetară va rămâne o ameninţare pentru economie în urmatorii doi ani.

CE a urcat prognoza pentru PIB al UE la 1,6%, de la 1,5%, cât anticipa în februarie, în timp ce pentru 2015 a păstrat estimarea la 2%. În 2014, zona euro va consemna un avans economic de 1,2%, estimare neschimbată faţă de cea din februarie. Comisia, însă, a redus creşterea economică preconizata pentru anul următor de la 1,8% la 1,7%.

Inflaţia din zona euro se va situa la 0,8% în acest an şi la 1,2% anul următor, ambele rate sub pragul de aproape 2% ţintit de Banca Centrală Europeană (BCE).

La mai puţin de un an după ce a ieşit din cea mai lungă recesiune de la înfiinţare, zona euro rămâne vulnerabilă, deoarece finanţele publice fragile, tensiunile de pe pieţele emergente şi inflaţia lentă limitează recuperarea economică. Chiar dacă încrederea a revenit pe pieţele de obligaţiuni, economia produce mai puţin şi asigură mai puţine locuri de muncă în raport cu anii dinaintea crizei din 2008.

BCE analizează măsuri fără precedent de evitare a riscului de deflaţie, inclusiv introducerea de rate negative ale dobânzilor şi măsuri de relaxare cantitativă, şi ar putea anunţa noi decizii chiar în această săptămână.

Totuşi, revenirea economică din Europa ascunde o recuperare diferenţiată, cu rate de creştere de cel puţin 3% în ţările mici din Europa de Est care s-au alăturat recent zonei euro, precum Estonia, Letonia şi Slovacia, în timp ce statele mari, precum Franţa şi Italia, stagnează.

Doar Cipru şi Croaţia vor înregistra contracţie economică în acest an, de 4,8%, respectiv 0,6%, în timp ce anul următor toate ţările UE vor avea creştere economică.

Dintre cele mai mari economii din UE, Marea Britanie va consemna un avans de 2,7% în acest an şi de 2,5% la anul. Şi PIB-ul Germaniei (cea mai mare economie europeană) va avansa, cu 1,8% în 2014 şi cu 2% în 2015.

Economia Franţei va creşte mai lent, cu 1% în acest an şi 1,5% în cel viitor, în timp ce Spania va înregistra un avans al PIB de 1,1% acum şi de 2,1% la anul. Italia va consemna cea mai slabă evoluţie dintre marile economii ale UE, cu un spor de 0,6% pentru anul în curs şi de 1,2% anul următor.

În Europa Centrala şi de Est (ECE), PIB-ul Bulgariei se va majora cu 1,7% în 2014 şi cu 2% în 2015, în timp ce pentru Ungaria, Comisia Europeană estimează rate de 2,3% în acest an şi de 2,1% anul următor. Economia Poloniei va fi marcată de creştere puternică în acest an, cu 3,2%, şi la anul, de 3,4%, în timp ce în Cehia PIB va urca procentual cu 2% în 2014 şi cu 2,4% în 2015.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb