Profitul grupului energetic francez Engie SA s-a redresat în trimestrul doi din 2019, după rezultatele slabe din primele trei luni ale acestui an, datorită reluării activităţii tuturor reactoarelor sale din Belgia şi a îmbunătăţirii soluţiilor pentru clienţi, transmite Reuters.
Subsidiara belgiană a Engie - Electrabel - operează şapte reactoare nucleare, patru la Doel şi trei la Tihange. Când sunt deplin operaţionale, acestea produc aproximativ jumătate din necesarul de electricitate al Belgiei.
Profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA), care scăzuse cu 4,8% în perioada ianuarie-martie 2019, a înregistrat în primul semestru din 2019 un avans de 0,6%, la 5,3 miliarde de euro.
Veniturile au crescut cu 9,3% în primele şase luni din acest an, la 33 de miliarde de euro, în timp ce venitul net recurent s-a menţinut la 1,5 miliarde de euro, informează aceiaşi sursă.
Compania a menţinut estimarea privind obţinerea la nivelul grupului a unui venit net recurent de 2,5 - 2,7 miliarde de euro în 2019.
Recent, Engie a încheiat un acord privind vânzarea unora dintre termocentralele sale pe bază de cărbune din Germania şi Olanda fondului de investiţii Riverstone Holdings LLC, în conformitate cu strategia sa vizând concentrarea pe energiile regenerabile.
Conform unui nou plan strategic pentru 2019-2021 prezentat în luna februarie, Engie se va concentra pe 20 de ţări şi 30 de metropole, ceea ce înseamnă că va ieşi de pe 20 de pieţe în următorii trei ani şi, de asemenea, investiţiile sale vor viza în special energiile regenerabile, serviciile şi infrastructura. Grupul francez a precizat atunci că va investi între 11 şi 12 miliarde euro în perioada 2019 - 2021, dintre care 4-5 miliarde euro pentru soluţii către clienţi (servicii către persoane fizice, companii şi colectivităţi locale), 2,3 - 2,8 miliarde euro pentru regenerabile şi 3 - 3,3 miliarde euro pentru reţele, conform Reuters.
Pe piaţa din România, Engie este prezentă în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu.