David Popovici a răsturnat căruţa cu laude

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Sport / 24 iunie 2022

David Popovici a răsturnat căruţa cu laude

Medaliile lui David Popovici au răsturnat căruţa cu laude şi acestea se împrăştie, necontrolat, în toate direcţiile. Nici înţepăturile la adresa autorităţilor nu lipsesc, consumul de energie fiind la un nivel foarte ridicat. Cel mai temperat în tot acest festival al entuziasmului este chiar sportivul, care reuşeşte să vorbească la fel de bine precum înoată. Dincolo de gloria de moment, Popovici poate oferi un exemplu adevărat pentru tinerii aspiranţi la statutul de sportivi profesionişti. Altfel, foarte multă lume încearcă să taie o feliuţă din acest tort, neaşteptat pentru mulţi, anticipat de profesioniştii din domeniu. Situaţia nu este nouă, dar rămâne la fel de neplăcută, având în vedere problemele cu care se confruntă sportivii, atâta vreme cât sunt "anonimi".

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă i-au transmis felicitări sportivului. "Campion, din nou! Felicitări tânărului nostru înotător David Popovici! Ne bucurăm pentru noua ta performanţă, dublă victorie la probele de 100 şi 200 metri liber la aceeaşi ediţie a Campionatului Mondial, care îţi confirmă talentul şi munca susţinută", a transmis premierul Nicilae Ciucă. "O nouă performanţă de excepţie pentru David Popovici, care a câştigat titlul mondial şi la proba de 100 de metri liber. Felicitări, David", a scris pe o reţea de socializare, preşedintele Klaus Iohannis.

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a avut un mesaj amplu pentru sportiv: "Aur, David Popovici! Copilul minune al înotului mondial a «recidivat» la Mondialele de la Budapesta. La 17 ani, David a devenit pentru a doua oară campion mondial, acum în proba probelor din înot, 100 m liber. David a intrat la start cu dezinvoltura pe care a afişat-o în fiecare cursă de la Budapesta, una care vine din pregătirea constantă şi talent. A avut o primă lungime de bazin bună, a întors al doilea iar finalul a fost din nou spectaculos. David a atins primul plăcuţa şi a oprit cronometrul la 47:58.David Popovici a scris istorie pentru sportul românesc, e primul înotător bărbat din ţara noastră care devine dublu campion mondial. David este al doilea înotător din toate timpurile care reuşeşte să câştige aur la probele 100 şi 200 m liber la aceeaşi ediţie după americanul Jim Montgomery, care a reuşit acest lucru în 1973, la prima ediţie a Campionatelor Mondiale de la Belgrad. Felicitări antrenorului Adrian Rădulescu, omul care l-a descoperit şi l-a făcut mare pe David! Visăm frumos, David! Bucuria asta a umplut sufletul românilor care te-au «adoptat». Eşti inspiraţie, admiraţie şi motivaţie pentru orice sportiv care îşi doreşte să ajungă cel mai bun din lume!". Preşedintele COSR, Mihai Covaliu, a declarat că David Popovici este un model pentru orice sportiv român: "Felicitări David! Felicitări echipei şi familiei tale pentru tot ce aţi realizat împreună şi pentru că aţi arătat că atunci când te pregăteşti, te dăruieşti, succesul nu ţine cont de vârstă! Eşti un model pentru orice sportiv român!"

Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern a felicitat, pe larg, performanţa sportiviului: "Fabulos! David Popovici este dublu campion mondial ! El a cucerit medalia de aur şi în proba de 100 m liber, la ediţia Budapesta 2022. Un puşti teribil de doar 17 ani are lumea la picioare! Este vorba, evident, de David Popovici, iar numele său va fi pe buzele tuturor mulţi ani de acum înainte. De azi, în cărţile de istorie ale nataţiei mondiale, numele lui David Popovici va fi trecut cu litere imense, de aur! Pentru că David Popovici este un sportiv imens, un campion nepreţuit, un om extrem de inteligent şi modest, muncitor, un campion mondial, de azi, dublu medaliat cu aur la Campionatul Mondial. Pentru că da. Chiar dacă multora nu le vină să creadă, la 17 ani, la prima sa participare la un Campionat Mondial de înot pentru seniori în bazin de 50 de metri, David Popovici a cucerit două medalii de aur. După succesul de luni, din proba de 200 m liber, azi, 22 iunie 2022, David Popovici a cucerit medalia de aur şi în proba de 100 m liber. Calificat din serii şi din semifinale cu cel mai bun timp, sportivul român a parcurs cele două lungimi de bazin cu timpul de 47.58 de secunde, iar imnul României se va auzi pentru a doua oară în Duna Arena la această ediţie a Campionatului Mondial. Ce poate fi mai frumos pentru acest fabulos sportiv care este David Popovici? Performanţa sa este cu atât mai mare, cu cât, până azi, un singur om a reuşit să cucerească medalia de aur în probele de 100 m şi 200 m liber la aceiaşi ediţie a unui Campiona Mondial. Este vorba de americanul Jim Montgomery, la chiar prima ediţie, în 1973, la Belgrad. Nu uitaţi că peste câteva zile, David Popovici, alături de alţi sportiv talentaţi din ţara noastră, va evolua acasă, în România, la Campionatul European de înot pentru juniori, găzduit de Complexul Sportiv de Nataţie Otopeni, în perioada 5-10 iulie 2022! Felicitări, David! Felicitări, Adrian! Felicitări întregii echipe, dar şi familiei care i-a fost mereu alături lui David".

Ministerul Afacerilor Interne a fost mai scurt: "Fabulos, Este absolut fabulos. Felicitări David! Felicitări campionule. Mulţumim pentru toată bucuria pe care ne-ai oferit-o".

CS Dinamo a redat o parte din declaraţia lui Popovici făcută după cursă: "Ce mai e de zis!? David Popovici - dublu campion mondial de seniori la numai 17 ani! Aur şi la 100 de metri liber! Prima reacţiea lui David: «Vă iubesc pe toţi! Vă mulţumesc că v-aţi uitat!» Sportivul dinamovist David Popovici a cucerit în această seară al doilea titlu mondial la Budapesta! Elevul lui Adrian Rădulescu s-a impus de o manieră entuziasmantă în finala probei de 100 de metri liber, probabil cea mai spectaculoasă probă a înotului!"

Preşedintele Federaţiei Române de Nataţie, Camelia Potec, a încercat să mai taie din elanul criticilor la adresa sistemului: " Ne place ce se scrie în presa internatională, faptul că avem numai laude în presă, dar la noi in ţară vorbim de lucruri care nu aduc numai valoare ţării. Dar rămâne ceea ce este, că el e un sportiv de performanţă, că se vorbeşte bine despre Romania, că el aduce cinste României. Dacă vorbim despre stat, e o discuţie foarte lungă. El s-a antrenat numai şi numai în România, nu în alte ţări, aşa cum am auzit. În ceea ce priveşte sprijinul statului, o să vorbească David duminică, atunci când se întoarce în ţară. El a avut susţinerea de care a avut nevoie, alături de părinţi, a primit ceea ce a cerut, alături de antrenori. Antrenorul discută aceste lucruri şi spune care e planul de pregătire, obiectivele şi paşii pentru îndeplinirea obiectivelor, un plan care se depune şi se discută la începutul anului competiţional, în septembrie. El nu primeşte o pungă de bani în septembrie şi îi cheltuie, ci primeşte exact ceea ce cere pentru a-şi îndeplini obiectivul. David a depăşit performanţele scontate, dar va avea parte de acelaşi sprijin şi de acum încolo, dacă va dori mai mult. Noi ştiam, este în pregătire la lot de aproape 5 ani, a câştigat medalii la Festivalul Tineretului European, în 2019, când a fost declarat sportivul lotului. Atunci s-a discutat două sau trei zile, apoi, anul trecut, am fost întrebată de unde l-am scos pe acest David. El este de mult în ţară şi bate recorduri de la 11 ani. Dar probabil că nu a fost interes şi nu e vina noastră".

Simţind valul care vine spre el, David Popovici a vorbit despre modestie şi rămânerea cu picioarele pe pământ: "Chiar nu ştiu cum voi fi privit, însă eu voi fi absolut la fel, mă voi comporta absolut la fel. Dacă e cumva vreodată să mi se urce la cap, ştiu că voi primi două palme imaginare de la apropiaţii mei şi o să-mi revin imediat, dar nu o să se ajungă acolo. Pentru că am nişte oameni liniştiţi în jurul meu, oameni la fel de simpli ca şi mine".

David Popovici, în vârstă de 17 ani, a câştigat medaliile de aur în probele de 100 metri liber şi 200 m liber din cadrul Campionatului Mondial de Nataţie, competiţie care se desfăşoară la Budapesta.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. felicitari sincere autorului pentru ca a sesizat corect o boala si obicei urat al multora in asemenea momente : ori nu se mai pot abtine din emotii , lacrimi si laude peste o limita decenta , ori se apuca de criticat aiurea tot peste o limita absurda . nu multi vad despre ce a scris dn

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb