De azi se pot depune, la BCR, cereri pentru credite prin Programul Fermierul

Gabriel Niţulescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 iulie 2009

De azi se pot depune, la BCR, cereri pentru credite prin Programul Fermierul

Banca Comercială Română (BCR) a semnat ieri, 23 iulie, un protocol de colaborare cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) pe baza căruia va începe să acorde împrumuturi, în cadrul Programului Fermierul, au anunţat joi oficiali ai băncii. Programul Fermierul face parte din Fondul pentru creditarea investiţiilor în agricultură, pus la dispoziţia băncii de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR).

Din suma de circa 178 milioane lei alocată BCR de către MAPDR, aproximativ 170 milioane lei vor fi utilizaţi pentru cofinanţarea proiectelor de investiţii eligibile din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013 şi peste 8 milioane lei vor fi utilizaţi pentru cofinanţarea proiectelor de investiţii eligibile în cadrul Programului Operaţional de Pescuit (POP).

Totodată, banca va pune la dispoziţia solicitanţilor şi credite suplimentare din resursele sale proprii sau din resurse atrase de la finanţatorii externi pentru co-finanţarea sau pre-finanţarea proiectelor.

O altă tranşă din fondul pentru creditarea investiţiilor în agricultură, în valoare de circa 28,5 milioane de lei destinată finanţării proiectelor de investiţii care nu beneficiază de finanţare din fonduri europene, a devenit operaţională încă din anul 2008, din care peste 10 milioane lei au fost alocaţi de către bancă în astfel de proiecte.

Pentru împrumuturile acordate din fondul pentru creditarea investiţiilor în agricultură, banca percepe o dobândă curentă de 4% pe an şi o rată a costurilor specifice de 1,5% pe an, fixe pe toată perioada de creditare.

Creditele vor fi acordate pe o perioadă de cel mult 10 ani, cu o perioa­dă de graţie de până la 5 ani şi fără a solicita aport propriu din partea beneficiarului.

Totuşi, clienţii care au mai beneficiat până acum de un asemenea credit, prin programul Fermierul, nu se vor mai încadra în condiţiile de eligibilitate şi nu vor mai putea accesa creditele acordate de fond.

Primele dosare pentru obţinerea de credite pot fi depuse începând cu 24 iulie, au anunţat, joi, oficiali ai BCR.

Directorul Direcţiei de Investiţii Financiare din cadrul BCR, Ramona Ivan, a declarat: "Azi am pus şi ultima semnătură pe proiectul cu Ministerul Agriculturii şi începând cu 24 iulie, sucursalele BCR din ţară pot primi cererile pentru finanţarea proiectelor din programul Fermierul".

Există deja o listă de aşteptare pe care se află 30 de companii ce doresc să acceseze fonduri prin acest program, iar valoarea proiectelor este de circa 100 milioane lei.

În perioada 2005-2008, BCR a finanţat 719 proiecte eligibile, în valoare totală de 453,65 milioane lei, ceea ce a reprezentat aproape 80% din totalul fondurilor puse la dispoziţie de către MAPDR celor patru bănci participante la programul Fermierul, în anii anteriori.

Ramona Ivan a mai adăugat: "BCR este cel mai important finanţator al agriculturii, un domeniu de importanţă strategică pentru economia românească. Punem la dispoziţia agricultorilor şi procesatorilor cele mai mari sume atrase pentru acest sector",

La programul Fermierul din acest an vor mai participa, în afară de BCR, şi CEC Bank, BRD, Banca Comercială Carpatica, Raiffeisen Bank şi Bancpost, suma totală alocată de MAPDR acestui program fiind de 760 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb