DE CE O FI ACCEPTAT PATRICIU SĂ SE COMPROMITĂ FINANŢÂND PSD? Colegii din presă consideră că "BURSA" a lansat "ştirea verii"

Florian Goldstein
Ziarul BURSA #Politică / 10 august 2006

Ştirea lansată de ziarul "BURSA" că Dinu Patriciu a finanţat campania electorală PSD cu fonduri de patru ori mai mari, decât şi-a finanţat propriul partid, continuă să facă valuri în mass-media şi să aibă consecinţe politice practice (inclusiv propuneri de restructurare a alianţelor dintre partide), la aproape două săptămâni după ce am publicat-o.

Importanţa pe care societatea a dat-o ştirii din "BURSA" este subliniată în ziarul "Cotidianul", din care reproducem alăturat introducerea la articolul intitulat "Patricieni, probleme, mă?" de Liviu Antonesei.

Unele voci, însă, au apreciat că lumea a acordat prea multă atenţie finanţărilor date de Patriciu, într-un mod disproporţionat faţă de sumele în discuţie. Unii analişti au spus că Patriciu nu poate fi suspectat că ar fi "şpăguit" PSD-ul ca să-şi obţină înlesniri fiscale pentru "Rompetrol", căci sumele în discuţie sunt disproporţionate.

Într-adevăr, este ridicol să susţii că, pentru 2 miliarde de lei daţi în campania electorală, Guvernul Năstase ar fi dat Ordonanţa de emisiune a obligaţiunilor "Rompetrol" (pe care statul a subscris-o integral, rezolvând problema datoriilor către buget ale societăţii).

Datoriile "Rompetrol" se cifrau la circa 600 de milioane de dolari, în timp ce finanţarea alocată de Patriciu PSD-ului abia dacă se ridică la echivalentul a 50 de mii de dolari.

Ce-s 50 de mii faţă de 600 de milioane!?

Disproporţia uriaşă argumentează copleşitor că finanţarea PSD nu este o "şpagă" dată de Patriciu Guvernului ca să-i rezolve datoriile.

Un scenariu cu mari şanse să fie adevărat arată că, totuşi, este posibil ca finanţarea politică să fi fost conexă problemei datoriilor.

În primul rând că finanţarea dată PSD-ului de Patriciu se apropie de nivelul maxim legal (2,8 miliarde de lei era maximum permis de lege, la acea dată, iar Patriciu apare drept al doilea finanţator al PSD, în ordinea valorii contribuţiilor).

În al doilea rând că, nu dimesiunea contribuţiei pare să fi fost importantă, ci afişarea ei publică (într-un loc suficient de ascuns ca să nu dea nimeni de ea - chiar şi nouă ne-a luat doi ani să o găsim), astfel ca Patriciu să fie potenţial compromis politic. Practic, această finanţare reprezintă un fel de gaj politic dat de Patriciu PSD-ului, pentru ca PSD să facă uz de el când i-ar conveni.

Dacă acest scenariu este adevărat, atunci publicarea ştirii în "BURSA" i-a dat socotelile peste cap şi l-a eliberat pe Patriciu.

Ar însemna că, atunci când Patriciu afirmă nevoia alianţei PNL-PSD, el este sincer. Doar dacă PSD nu l-o fi având la mână şi cu altceva.

Căci, în încurcatul dosar "Rompetrol" este nevoie şi de mărturii PSD-iste...

Patricieni, probleme, mă?

O legiune de afacerişti a cotizat la alegerile din 2004 la ambele capete, ca să-şi asigure spatele. Dar şi dl Patriciu, acest capitalist pur şi dur?

Cred că ştirea mijlocului verii nu mai este nici fuga lui Hayssam, trasă la indigo după fuga altui sirian, nici lanţul de jurnalişti ce-au colaborat cu Secu, nici măcar faptul că SRI şi serviciile surori par să fi infestat angro şi en detail presa noastră cea de toate zilele. Oricât de importante ar fi acestea, ele au fost surclasate de informaţia, ivită timid şi nedifuzată de toate mass-media, ceea ce spune totul despre independenţa presei noastre!, că, în campania din 2004, eminentul politician liberal şi om de afaceri Dinu Patriciu a sprijinit cu două miliarde de lei PSD şi cu numai un sfert din această sumă propriul partid! (Liviu Antonesei)

Sunt bizare unele incongruenţe din declaraţiile lui Patriciu în subiectul finanţării PSD. De pildă, Patriciu declară că a finanţat campania electorală a lui Geoană pentru Primăria Bucureştiului, iar nu alegerile generale.

Monitorul Oficial îl contrazice pe Patriciu, însă. Acolo, este trecut că finanţarea a fost dată pentru alegerile generale. Mai mult, data acordării finanţării PSD este înscrisă ca fiind ziua de 17 iunie 2004. Dar Traian Băsescu fusese declarat câştigător al Primăriei în dauna lui Geonă, deja, de vreo... zece zile (alegerile s-au desfăşurat pe 6 iunie 2004).

Acea vară trebuie să fi fost foarte fierbinte pentru Dinu Patriciu. Mai întâi, în luna aprilie, a operat tranzacţiile cu acţiuni "Rompetrol", tranzacţii care acum constituie subiect de cercetare sub acuzaţia de manipulare a pieţei şi spălare de bani, prilejuind plata unor obligaţii pe care nu le putea onora extracontabil.

Între sumele vehiculate, figurează vreo cinci milioane de euro, câştigaţi (ca persoană fizică) din aceste tranzacţii de Camelia Voiculescu, fiica lui "Felix" Dan Voiculescu, şeful partidului care, iniţial, s-a aliat cu PSD.

Cea mai mare parte a restului câştigurilor din acele tranzacţii - ceva zeci de milioane de euro - s-a dus în Cipru, în off-shore-uri dincolo de care investigarea destinaţiei banilor nu mai este accesibilă.

În aceeaşi vară, Talpeş dă circulaţie unui Raport asupra Petromidiei care sensibilizează Departamentul Naţional Anticorupţie.

Şi după aceea, Patriciu finanţează PSD.

O vară fierbinte, rău de tot...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb