DE LA 1 IUNIE Guvernul majorează acciza la ţigarete cu 1%

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 9 mai 2017

Guvernul majorează acciza la ţigarete cu 1%

Măsura este prevăzută în Programul de Convergenţă 2017-2020

Cuantumul accizei la ţigarete urmează să fie majorat cu 1%, de la 1 iunie, conform Programului de Convergenţă 2017-2020.

Aceasta este una dintre măsurile pe care Guvernul şi-a propus să le adopte în vederea creşterii veniturilor bugetare, după cum subliniază documentul citat.

Programul de convergenţă menţionează că, de la începutul lunii viitoare, nivelul accizei aferentă ţigaretelor va fi majorat de la 435,58 lei, la 439,94 lei pe mia de ţigarete. Guvernul estimează că impactul acestei măsuri asupra bugetului va fi de 90 de milioane de lei, în acest an.

Surse guvernamentale apropiate situaţiei ne-au precizat că autorităţile abilitate intenţionează să majoreze accizele şi în următorii patru ani, cu câte 2% pe an. Măsura a fost agreată cu industria şi va fi luată în baza unui calendar, urmând să fie inclusă într-un proiect legislativ de modificare a Codului Fiscal, ne-au spus sursele noastre.

De la începutul anului viitor, urmează să fie majorate, tot cu 2%, şi celelalte produse din tutun, precum şi lichidele pentru ţigările electronice.

Gemma Webb, CEO în cadrul British American Tobacco (BAT) România, consideră că introducerea unui calendar de acciză pentru următorii cinci ani este o măsură care oferă sustenabilitate atât veniturilor bugetare din taxarea tutunului, cât şi industriei producătoare, a doua cea mai importantă pentru bugetul statului. Domnia sa a declarat: "Apreciem faptul că decizia Guvernului a implicat şi consultări cu industria. British American Tobacco a susţinut că un calendar clar de acciză va asigura creşterea şi sustenabilitatea veniturilor bugetare din taxarea comerţului legal fără a prejudicia eforturile în desfăşurare pentru diminuarea traficului ilicit.

Iniţiativa Guvernului permite proiectarea încasărilor la bugetul de stat pentru o perioadă de timp rezonabilă, oferind, în acelaşi timp, producătorilor stabilitatea necesară desfăşurării activităţii şi continuării investiţiilor în România".

Deşi taxele reprezintă componenta principală a preţului ţigaretelor, totuşi companiile producătoare trebuie să ţină cont şi de alte costuri în stabilirea propriilor politici de preţ, menţionează Gemma Webb, adăugând: "British American Tobacco a făcut şi continuă să facă eforturi logistice şi financiare importante pentru a se conforma Legii de transpunere a Directivei Europene a Tutunului într-un timp considerabil mai mic faţă de cel prevăzut de Directivă. Reamintim faptul că transpunerea întârziată a Directivei a lăsat producătorilor doar 30 de zile pentru adaptarea producţiei şi a redus la jumătate timpul acordat pentru curăţarea pieţei de produsele conforme vechii legislaţii. Consecinţele transpunerii tardive şi, până în momentul de faţă, incomplete a Directivei Europene a Tutunului se vor face simţite şi în anul 2017".

Perioada de conformare a produselor din tutun la noua legislaţie din domeniu se apropie de final, după data de 20 mai urmând să dispară de pe rafturile magazinelor o serie de tipuri de ţigarete.

Directiva tutunului a fost transpusă la noi la finalul anului trecut, cu o întârziere de opt luni.

Incertitudinea legislativă din ultimul an a condus la creşterea costurilor de administrare, pe segmentul aprovizionării cu materiale şi al managementului stocurilor, impactul reflectându-se inclusiv asupra fluctuaţiei încasărilor la bugetul de stat, subliniază reprezentanţii industriei.

Aceştia consideră că nici pe viitor nu se poate vorbi de certitudini şi predictibilitate.

Întârzierea adoptării noii legi a perturbat piaţa legală a produselor din tutun şi a condus la o creştere a contrabandei cu ţigarete, în a doua jumătate a anului trecut, astfel încât, în 2016, traficul ilicit a atins un nivel record pentru ultimii cinci ani.

Comerţul ilegal cu ţigarete a intrat pe un trend descrescător la finalul anului precedent, ajungând la 15,2% din piaţă în martie 2017, de la 16,2% în prima lună a anului în curs şi de la 18,1% în noiembrie 2016.

Cu toate acestea, nivelul pieţei negre din ţara noastră se află mult deasupra mediei europene de 10%. Autorităţile autohtone urmăresc să ne aliniem şi noi la UE, estimând că, dacă vor fi adoptate anumite măsuri, atunci trendul de scădere va continua pe termen mediu şi lung.

Potrivit specialiştilor, ca să atingem media UE în ceea ce priveşte comerţul ilegal cu ţigarete, ar trebui să lansăm şi să implementăm Strategia Naţională pentru prevenirea şi combaterea traficului ilicit cu ţigarete 2017-2020.

Gilda Lazăr, JTI: "Era de aşteptat o creştere a accizei totale"

Era de aşteptat o creştere a accizei totale, dat fiind faptul că nu a fost inflaţie în 2016 şi că, de la 1 aprilie, a scăzut componenta specifică, este de părere Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications în cadrul JTI Romania, Moldova şi Bulgaria. Domnia sa ne-a precizat: "Sperăm să avem predictibilitate pe termen lung, iar calendarul pe cinci ani anunţat sa fie adoptat şi respectat. După publicarea actului normativ în Monitorul Oficial, fiecare producător îşi va anunţa noile preţuri, urmând procedura legală. Preţurile mai pot fi influenţate suplimentar şi de costurile de administrare a stocurilor şi eventualele retrageri de produse neconforme Directivei, începând cu 20 mai 2017".

Gilda Lazăr a amintit faptul că Legea de transpunere a Directivei tutunului a întârziat cu şase luni, adăugând: "Dacă s-ar fi adoptat la 20 mai 2016, ar fi existat o perioadă de un an pentru «epuizarea naturală» de pe piaţă a stocurilor de produse conforme legii anterioare (cu avertismente mai mici, în partea de jos a pachetelor). Întârzierea a precipitat lucrurile reducând perioada la jumătate. Cel mai mult vor avea de suferit micii comercianţi, care au cumpărat produsele în termenul legal şi care sunt în pericol să piardă banii daţi şi să se confrunte cu amenzi care se ridică la 75.000 de lei. Dacă produsele respective vor fi retrase şi distruse în prezenţa comisiei de la Vamă, se va cere şi restituirea accizei (dat fiind că punerea pe piaţă a fost legală, iar retragerea e din cauza schimbării legii). Tot acest exerciţiu complicat şi inutil înseamna costuri pentru producători, comercianţi, buget".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb