DE LA 141,5 MILIOANE EURO ÎN PRIMA JUMĂTATE A LUI 2016 LA 67,4 MILIOANE EURO, ÎN SEMESTRUL ÎNTÂI DIN 2017 Profitul net al BCR a scăzut la mai puţin de jumătate

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 august 2017

Profitul net al BCR a scăzut la mai puţin de jumătate

Sergiu Manea, CEO BCR: "Încrederea este cuvântul care defineşte evoluţia BCR din ultimul an"

Banca Comercială Română (BCR) a înregistrat un profit net de 305 milioane lei (67,4 milioane euro), în primul semestru al acestui an, în scădere semnificativă faţă de profitul net din prima jumătate a lui 2016, care a fost de 636 milioane lei (141,5 milioane euro).

Reprezentanţii băncii au anunţat, vineri, că scăderea este determinată, în principal, de efectul de bază rezultat din înregistrarea, în bilanţul din primele şase luni ale lui 2016, a unor venituri consistente din vânzarea unor participaţii, precum şi a unor reluări de provizioane de risc generate de recuperări din credite neperformante.

Rezultatul operaţional a fost de 729,8 milioane lei (160,9 milioane euro), în prima jumătate a acestui an, cu 3,6% mai mare decât în anul precedent, conform surselor citate, care au precizat: "În activitatea bancară dedicată persoanelor fizice, BCR a acordat volume noi de credite în valoare totală de 2,6 miliarde lei, ca urmare a vânzărilor solide de credite negarantate şi garantate. Creditele garantate au fost susţinute în mod consistent de programul Prima Casă, în baza noilor alocări de plafoane de garantare".

Pe segmentul de finanţări acordate companiilor, BCR a acordat credite noi de 1,5 miliarde lei. "Co-finanţarea proiectelor care beneficiază de fonduri europene a fost, de asemenea, solidă, BCR deţinând o cotă de piaţă de peste 30% şi un portofoliu de peste 7,74 miliarde lei co-finanţări acordate", se arată în comunicatul BCR, care mai precizează: "Creşterea portofoliului de finanţări corporate este susţinută, în continuare, de un flux solid de afaceri de o calitate mai ridicată, în special pe categoriile de produse precum descoperit de cont, capital de lucru şi finanţarea producţiei şi a lanţurilor de furnizori".

Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 6%, la 878,73 milioane lei (193,71 milioane euro), de la 934,7 milioane lei (208 milioane euro), "luând în calcul rezolvarea continuă a portofoliului de credite problematice şi un mediu dominat de o rată mai mică a dobânzii".

Veniturile nete din comisioane au scăzut cu 4,3%, la 338,88 milioane lei (74,7 milioane euro), de la 354,1 milioane lei (78,8 milioane euro), pe seama veniturilor mai scăzute din operaţiuni bancare.

În perioada analizată, rezultatul net din tranzacţionare a crescut cu 21,3%, la 189,60 milioane lei (41,80 milioane euro), de la 156,3 milioane lei (34,8 milioane euro), ca urmare a unui efect pozitiv rezultat din reevaluarea participaţiilor valutare.

Venitul operaţional a scăzut cu 2,3%, la aproape 1,44 miliarde lei (317,33 milioane euro), de la 1,47 miliarde lei (327,7 milioane euro), în special din cauza veniturilor nete din dobânzi şi din comisioane mai reduse, parţial compensat de un rezultat din tranzacţionare mai ridicat.

Cheltuielile administrative generale, în semestrul întâi 2017, au scăzut cu 7,6%, la 709,65 milioane lei (156,43 milioane euro), de la 768,4 milioane lei (170,9 milioane euro), în prima jumătate a lui 2016, ca urmare a ajustării metodologice privind contribuţia la Fondul de Garantare a Depozitelor.

Rata creditelor neperformante a scăzut de la 11%, la 30 iunie 2017, de la 14%, la 30 iunie 2016, respectiv 23,1% la 30 iunie 2015, ca urmare a reducerii portofoliului de NPL, prin recuperări, vânzări de portofolii de neperformante şi scoateri în afara bilanţului, au anunţat reprezentanţii băncii. "Rata de acoperire cu provizioane a NPL s-a îmbunătăţit până la nivelul de 92,1%, aceasta situându-se la un nivel foarte bun de 125,3%, incluzând valoarea garanţiilor", au precizat aceştia.

Conform standardelor locale, banca avea o rată de adecvare a capitalului, în mai 2017, de 23,2%, semnificativ peste cerinţele obligatorii ale Băncii Naţionale a României. Calculată în conformitate cu standardele de raportare IFRS, această rată este de 22,1% (la nivel de grup), în martie 2017.

Comunicatul băncii menţionează: "BCR îşi menţine în continuare rata de solvabilitate ridicată, dovedind astfel capacitatea şi angajamentul de susţinere a creşterii intermedierii financiare pentru persoane fizice şi clienţi corporate, consolidând şi mai mult capacitatea de generare a veniturilor din activităţile de bază".

Creditele şi avansurile acordate clienţilor au crescut cu 0,5%, la 32,43 miliarde lei, la 30 iunie 2017, de la 32,29 miliarde lei, la 31 decembrie 2016, ca urmare a unor volume de creditare crescute pe segmentul retail.

Sergiu Manea, CEO BCR, a declarat: "Încrederea este cuvântul care defineşte evoluţia BCR din ultimul an. Încrederea noastră vine din numărul de clienţi în creştere şi o relaţie mai strânsă cu aceştia. Încrederea noastră vine dintr-o implicare activă în comunitate în ceea ce priveşte temele importante ale României de astăzi. Toate acestea sunt susţinute de îmbunătăţirea continuă a bilanţului şi evoluţia sustenabilă a băncii, pe care ne propunem s-o menţinem şi în viitor. Astăzi, BCR se bucură de capitalizare substanţială, de lichiditate excelentă şi, mai ales, de o expertiza unică pentru a sprijini cele mai relevante proiecte de dezvoltare a infrastructurii, de susţinere financiară a companiilor, de creştere a calităţii vieţii oamenilor din România şi, în general, de creare a capitalului de încredere în economie. Privind din această perspectivă, în mod particular, sunt încântat că BCR a reuşit să propună cea mai bună ofertă financiară pentru programul de sprijin al ecosistemului antreprenorial, Start-up Nation, şi privesc cu încredere către rezultatele programului".

Depozitele corporate au scăzut

Depozitele de la clienţi au scăzut cu 2,1%, la 47,2 miliarde lei (10,3 miliarde euro) la 30 iunie 2017, faţă de 48,23 miliarde lei (10,62 miliarde euro) la 31 decembrie 2016, ca urmare a unei reduceri a depozitelor corporate. Depozitele clienţilor rămân principala sursă de finanţare a BCR, în timp ce banca beneficiază de surse de finanţare diversificate, incluzând compania mamă, conform surselor citate.

Acestea arată că BCR se concentrează pe creditarea în lei, cu scopul de a inversa pe termen mediu şi lung mixul de valute din portofoliul de credite în favoarea monedei locale şi pentru a utiliza la maximum capacitatea puternică de auto-finanţare în lei.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. De ce BCR nu este cotata la bursa?

    1. Basescu e de vina! partial si domnul Bestea. 

    .....scăderea este determinată, în principal, de efectul de bază rezultat din înregistrarea, în bilanţul din primele şase luni ale lui 2016, a unor venituri consistente din vânzarea unor participaţii ..... 

    Scaderea, datorata inregistrarii unor venituri consistente....?  

    Depozitele au scazut ..... si vor scadea continuu atata timp cat BCR isi bate joc de clienti cu dobanzi de caca. Drept consecinta, principala sursa de finantarea a BCR va scadea. Cu ce se vor mai lauda??. 

    Putintica rabdare; la sfarsitul anului profitul va fi evaporat. Banii/impozitul trebuie sa ia alta destinatie. 

    DE LA 141,5 MILIOANE EURO ÎN PRIMA JUMĂTATE A LUI 2016 LA 67,4 MILIOANE EURO, ÎN SEMESTRUL ÎNTÂI DIN 2017. 

    Asta in conditile in care, anii trecuti reprezentantii banci ne aruncau in fata faptul ca, de la an la an, indicatorii bancii se vor imbunatati. 

    ca persoanele fizice fug ca de " dracu" de la bcr, stie cineva in top 3 banci ( bcr, transilvania, si brd) care dintre banci are cei mai multi clienti persoane fizice?

    deoarece in opinia domnului Treichl profitul net al BCR a fost de de 53,7 milioane EUR. De ce ne induce in eroare domnul Manea...

    Nu e nici o problema cu BCR !

    Cu ajutorul contabililor ( sau doamne fereste prin alte metode ) poti demonstra ca ceea ce e alb , de fapt e gri , sau negru .

    Cand Erste a preluat peste 60% din BCR , banca a fost cotata la 6 miliarde de EUR . Atunci fiind slab informatizat , cu personal nerestructurat , cu sucursale neperformante . Aceste neajunsuri au fost eliminate total si BCR a ramas banca cea mai mare , avand sediu in fiecare localitate . Aztazi valoreaza mult mai mult ! 

    1. Serois? astazi valoreaza mult mai mult? de aceea s-a propus actionarilor minoritari (fosti si actuali salariati) un pret de doi bani pentru a ceda actiunile detinute la BCR?. 

      la Bucuresti Are un castig de 67 milioane, la Viena aceeaai Firma, adica BCR are numai 53.Compara cele doua situatii financiare si bei intelege de ce sediul BCR se afla la Chisinau in momentul fuziunii Ceps Holding cu Ceps Beteiligung si buimacitoarea crestere a castigului raportat cu 5,5 miliarde:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb