DE LA ACŢIONARI AI ERSTE: "BCR s-ar putea transforma într-o groapă fără fund"

E.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 mai 2012

"BCR s-ar putea transforma într-o groapă fără fund"

Adunarea Generală a Acţionarilor Erste Bank, desfăşurată săptămâna trecută, la Viena, a fost tensionată şi a durat circa douăsprezece ore, potrivit unor surse din piaţa de capital, care susţin că membrii fondatori ai Erste au protestat, cerând să li se respecte dreptul statutar de a primi 8% la capitalul investit, indiferent de evoluţia băncii.

"Fondatorii s-au arătat nemulţumiţi că Erste a făcut pierderi mai ales din devalorizarea participaţiilor băncii din străinătate", ne-au precizat sursele, care au adăugat: "Acţionarii au mai acuzat conducerea că a eşuat în dezvoltarea băncii pe model american".

Se pare că acţionarii ar fi afirmat că BCR a fost o investiţie bună, dar cu un preţ exagerat de mare; în plus, că actuala conducere nu a avut grijă să o păstreze la standardele anterioare.

În primul an de la privatizare, profitul BCR reprezenta peste 60% din profitul Erste, iar acum BCR înregis-trează pierderi.

Potrivit site-ului "format.at", Rupert Heinrich Staller, acţionar minoritar al Erste, a spus că BCR s-ar putea transforma într-o groapă fără fund, în cadrul discuţiilor din AGA.

Înainte de criza financiară din 2006, Erste a fost lider de piaţă în România, cu acumulări de circa 3,75 miliarde euro, însă, de atunci, BCR a trebuit să fie recapitalizată în mai multe rânduri, potrivit site-ului "Diepresse".

În cadrul Adunării Acţionarilor, BCR a fost evaluată la circa 1,1 miliarde euro, însă cu o valoare de piaţă de doar 300 de milioane.

În primul trimestru din acest an, BCR a înregistrat o pierdere de aproximativ 70 milioane euro, volumul creditelor cu probleme în totalul volumului de creditare fiind de circa 20%.

Potrivit declaraţiilor lui Andreas Treichl, preşedintele Erste Bank, vor fi întreprinse toate măsurile necesare pentru a aduce BCR în poziţia de lider, o parte din conducere fiind recent schimbată. Domnia sa este convins că BCR va aduce acţionarilor, în curând, motive de bucurie ca şi "surorile" sale din Cehia şi Slovacia, care de ani de zile înregistrează câştiguri ridicate, mai spune site-ul austriac.

Ceea ce îngreunează activitatea Erste Bank este şi filiala din Ungaria.

"Ceea ce s-a întîmplat în Ungaria mi-a aruncat în aer puterea de înţelegere", a declarat şeful băncii. În afara unor taxe speciale, la care banca a fost obligată de către statul ungar, i s-au impus şi anumite rate de schimb ale cursului, iar pierderile rezultate au fost puse în seama băncii.

În ciuda dificultăţilor, Andreas Treichl menţine ferm strategia sa pentru Europa de Est, pe motiv că ţările din estul continentului vor avea, în anii care urmează, o creştere mai mare, comparativ cu ţările din Vest.

În plus, şeful Erste se gândeşte deja la expansiunea în Polonia şi Bulgaria.

Erste Bank a avut, anul trecut, o pierdere de 719 milioane de euro, cea mai mare din istoria de 200 de ani a instituţiei. Cursul acţiunilor băncii s-a prăbuşit, bonusul pentru management a fost tăiat, iar acţionarii nu vor primi nici un fel de dividende.

În această privinţă, Andreas Treichl a declarat în faţa celor 800 de investitori adunaţi la "Austria Center": "De asta îmi pare cu adevărat rău. Asta nu vă aduce dumneavoas-tră nimic. Cel puţin ştiţi cum stăm, însă".

Este adevărat.

Rău.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. nu ma mira dl. Andreas Treichl ca se plange de taxele din ungaria.

    a-si fi deosebit de multumit daca politicienii romani ar fi in stare sa taxeze bancile. asta ar putea fi o alternativa la scaderea pensiilor...  

    cea mai corecta propozitie din acest text este : actuala conducere nu a avut grijă să o păstreze la standardele anterioare.Atunci cand au cumparat BCR, au spus ca este nava Amiral a grupului Erste , acum tot ei vin si plang de ce a ajuns aceasta banca , dupa ce ei sunt cei care au facut-o praf.Au dat afara oamenii care au pus suflet in ce faceau si angajat o sumedenie de specialisti si de ultraspecialist care sa ii spioneze si sa ii controleze in permanenta pe cei care au mai ramas sa munceasca. cei putin care mai lucreaza cu adevarat trebuie sa scoata salariul pentru inca vreo sapte oameni care nu fac altceva decat tin sedinte si discursuiri fara rost .

    BCR a ajuns in sattrea in acre este pentru ca nu a stiut sa-si pastreze clientii corporate care aduceau cele mai mari venituri in aceasta banca ...si multe alte asemenea aspecte 

    Ce mizerie sa fie tinute ascunse idiotenia si hotiile din banci!

    Tiganii austrieci de la Erste si Raiffeisen (cu tiganii lor olandezi, cu tot) se ascund pe dupa figura respectabilului Mugur Isarescu.

    Oare de ce l-om fi respectind, daca el nu-i da in gat? 

    Nu , BCR a ajuns in aceasta situatia pentru ca nu mai are capital de incredere si cum sa fie altfel din moment ce pentru aceasta banca clientii( partenerii de afaceri) nu sunt altceva decat vaci de muls.

    au platit eur 4 bio pt BCR si acum INCA valoreaza eur 300 mio. BCR va posta in continuare pierderi mari pt ca are o retea complet nerestructurata si mii de clienti implicati in procese pe clauze abuzive/ilegale. da pentru cativa ani de acum inainte va fi un sac fara fund.....

    Roadele specialistului Dominic..... si-a batut joc / a injosit salariatii, cu sindicatul bancii nu a avut dialog; in plus au facut numai si numai "experiente" in BCR.

    Asa cum sunt motivati/apreciati, asa muncesc/vor munci salariatii bancii. 

    1. ...de muncit, muncesc salariatii, sunt tinuti peste program fara nici o marire de salariu de 6 ani, parca ar fi in faliment, si bancile care au falimentat au marit salarii, ii ajunge blestemul...

    actuala conducere nu a studiat si nu incearca sa inteleaga nici acum psihologia clientului roman. chestionarea clientului de N filtre, ruperea acestuia atat in faza de creditare cat si de recuperare de omul cu care are o relatie parteneriala; neancrederea in cei aflati in front office, indepartarea persoanelor cu experienta din dorinta de subordonare totala , fara opinii a salariatilor ramasi, angajarea persoanelor fara experienta, dar pe salarii mici, greselile de creditare fara discernamant, impuse in anii 2006-2008 avand ca unic scop veniturile din dobanzi , supercentralizarea deciziei, mentinerea unui aparat de conducere la nivel central supradimensionat si cu salarii cu mult peste rezultate sunt puncte slabe la care ar trebui sa mediteze dl. Treichl. E opinia unui fost salariat nostalgic si prezent client dezamagit de pozitia BCR in piata.

    1. tu parca te mai aproprii de adevar. problema bancilor este creditarea fara discernamant in perioada de boom imobiliar. de unde sa-si mai recupereze acum banii? nici macar nu mai incearca sa gaseasca un sistem nou de a credita economia/imobiliarul pentru a supravietui in viitor.

    RUSINE , RUSINE SA VA FIE, ati distus o institutie credibila , ati transformat-o intr-o institutie de angajati doar pe relatii , prietenii si pile. Se calca in picioare la sediul central din Regina Elisabeta soti , sotii , cumnati, fiice si gineri , nasi etc pe niste salarii astronomice si sucursalele care trebuie sa indeplineasca tintele aberante transmise de tot felul de directori , sunt cate doi si nu mai stiu cum sa minta clientii pentru a le baga pe gat tot felul de produse aberante ,nu mai fac fata acestor presiuni . Se infiinteaza tot felul de departamente fara rost doar pentru a te monitoriza , ameninta si obliga sa incalci cel mai elementar termen, aceela al BUNULUI SIMT. Oare nu vede nimeni?Inspectoratul Teritorial de Munca la mizeria la care supus personalul in leasing? Banca Nationala? Televiziunile? Presa?Si cum spune henrietta : 'ACTUALA CONDUCERE NU A AVUT GRIJA SA O PASTREZE LA STANDARDELE ANTERIOARE'', doar atata este adevarat . Ati indepartat toti oamenii capabili si ati promovat tot gunoiul si vreti sa fie ok? doar minciuni, asta promovati, GANDIM LA FEL ESTE UN FALS. Doar experimente si proiecte pe bani multi si prost gandite s-au promovat. Ce au distrus aceasta institutie pana acuma ! sa vedeti in continuare! Au schimbat conducerea? vai! poate mai vin cateva mii de rude,prieteni, dar sa aveti grija pe un salariu cu cat mai multe zerouri caci sacul nu a ajuns la fund si sucursalelor o sa le mariti tintele! Apropo la BCR existe creditul pentru IMORMANTARI ! ati ajuns sa panditi la morga? RUSINE

    1. gunoie? putin spus, analfabeti promovati manageri, picioare lungi si minte cat mai putina, altfel nu poti da cu biciul! Vai ce a ajuns aceasta institutie! trebuie sa multumiti H.R -lui , stiu sa faca selectie! probabil si sefa lor este tot cu picioare lungi, din cate am citit a fost husuita de Rompetrol ca a devastat pe acolo! nu stiu cate procese avea cu fosti salariati dati afara, binenteles cei vechi , ca selectia a fost tot picioare lungi, ha, ha ,Ce salariu aveti d-na director de la HR 15000-20000 eur? vii meritati! ati selectat bine din piata fortei de munca! sau pe biletele ca un fost misnistru ! stim noi! cu dedicatie , ca doar na , nu-i platiti din buzunarul propriu, dar actionarii bcr stiu?

      "dna" director,adica Andreea Voinea...a fost recompensata la venirea in BCR cu 100.000 euro,catalogata ca "cea mai buna specialista in restructurarea personalului si organizarea unei institutii"!!!,oare??ma indoiesc...ptr ca BCR a sustinut economia Romaniei...deci?avea potential...de cand au venit tiganii...s-a terminat totul!!au pus comisioane pe orice,or sa ajunga sa puna comision si pe intrarea in banca?pe aerul care il respiram in banca si multe altele.Au dat oameni afara care "mancau banca pe paine" si au agajat tot felul de "specialisti" aruncati de altii si ses tiu ff bine care sunt!

      angajatii care sunt de peste 15 ani in banca(fffff putini au mai ramas)sunt umiliti in ultimul hal,unii sunt obligat sa iasa la pensie..,alti sunt obligati sa treaca pe posturi mult sub pregatirea lor,au inceput un razboi psihologic ca sa renunte cat mai repede la postul pe care il detin!ii muta din sucursala in sucursala,eventual cat mai departe de casa...poate poate vor renunta mai repede la post!sunt oameni cu probleme grave de sanatate care nu sunt lasati sa isi rezolve problemele de sanatate,daca au tupeul sa isi ia concediu medical..la revenire sunt obligati sa isi dea demisia sau sa accepte alt post...daca nu accepta sunt trimisi la "comisia de necorespundere profesionala"!!!oare este normal asa ceva??DOMNILOR SI DOAMNELOR?din ITM,BNR,Guvern...etc,chair nu vedeti ceea ce se intampla??in acesta banca?OARE CU CAT SUNTETI MITUITI SA NU VEDETI??ati venit in control ,ce ati constatat??NIMIC ptr ati primit "DREPTUL" ati facut un pic de valva prin 2-3 sucursale si atat,dupa ce ati primit "cascavalul" totul a fost ok!!...nu imi pare rau ca mi-am dedicat 16 ani acestei banci... acum sunt clienta si asta ptr ca am iubit acesta banca,am iubit colectivul...ptr ca eram o familie!!PACAT..mult nu v-a mai rezista...clientii au plecat in nr fff mare ... 

      Foarte adevarate observatile fostilor salariati, SINDICATUL din banca ar trebuie sa se sesizeze si sa puna piciorul in pragul biroului noului presedinte adus de austrieci.

      Oare la nivel de banca citeste cineva dintre "cei de sus" alo doamna Voinea !!, ce se crede, cum este apreciata banca si mai marii ei?. 

      Sindicatul din BCR doarme din 2006 , de cand a venit Erste, se mai trezeste cateodata dar apoi cade intr-un somn si mai adanc, asta e n-are ce face stau cu capul in nisip pana nu sunt si ei desfiintata pu sin simplu.Sa nu aveti iluzii ca noul presedinte va fi altfel, Trebiusa faca ce i se dicteaza de la Wiena , adica sa continue restructuraraea angajatilor(a celor vechi in special). Parerea mea este ca ar trebui sa inceapa cu departamentul de HR , in frunte cu madam VOinea pentru ca ce s-a facut in ultimii 2-3 ani uin materie de angajari si mai ales concedieri este strigator la cer.

      Sunt un fost salariat , dar nu mai sunt nici macar client , ama ales o alta banca pentru care inca este valabila zicala Clientul nostru ,stapanul nostru . In BCR bataia de jos vis-a vis de clienti a ajuns la rang de arta. 

      Da, vorba poetului: poale lungi si minte scurta....... 

      Curioasa situatia cu sindicatul asta din BCR ; incepand cu Ionescu, majoritatea celor din varf provin din pepiniera HR - mai ca-ti vine sa crezi ca, in fapt, sunt "cozile de topor" ale conducerii. 

      Ce sa mai crezi cand de ani buni incoace, "democratic" salariatii pierd intruna pe mana celor pentru care platesc cotizatia de sindicat - culmea ironiei! dublata, de cand la salariu ei pierd intruna, bosii (baronii) sindicali scuzandu-se ba ca n-au avut mandat, ba ca n-au avut majoritatea sustinatorilor ??!.

      Ceva este putred in Danemarca. 

      ...oameni cu vechime de mai bine de 15 ani sunt umiliti cu salarii nemajorate de 7 ani, au ramas la salariul unuia de 30 ani pt ca d-na directoare si d-nul director sa castige salarii de peste 10000

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb