DE LA DOOSAN  SIF-Banat Crişana a cumpărat cea mai mare parte a platformei IMGB

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 septembrie 2020

SIF-Banat Crişana a cumpărat cea mai mare parte a platformei IMGB

Alexandru Voicu, Sindicatul Dreptatea IMGB: "Dacă se schimbă complet destinaţia şi se merge doar pe imobiliare, probabil că noul proprietar va vinde o parte din utilaje, iar cealaltă va merge la fier vechi"

SIF Banat-Crişana (SIF1) a semnat, la finele săptămânii trecut, contractul de vânzare-cumpărare pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni reprezentând 99,92% din capitalul social al Doosan IMGB, ce deţine o platformă industrială de 540.000 de metri pătraţi în Berceni, reiese dintr-un raport al societăţii de investiţii financiare postat, ieri, pe site-ul operatorului pieţei noastre de capital.

Exceptând terenurile agricole, aceasta este cea mai mare suprafaţă de teren tranzacţionată în ultimii zece ani în ţara noastră, conform Crosspoint Real Estate care, altături de Biriş Goran SPARL, au intermediat operaţiunea.

Alexandru Voicu, Preşedintele Sindicatului Liber Dreptatea IMGB ne-a spus: "Nu s-a vândut tot, ci doar ceea deţinea Doosan. Pe platformă mai există şi funcţionează Walter Tosto, General Turbo sau Petrolam, dar terenul avut de Doosan este de peste 50% din întreaga platformă, care este de peste 80 de hectare".

Doosan IMGB suspendase producţia la finele anului trecut iar în februarie, sud-coreenii, care achiziţionaseră fabrica în 2006, au decis să o închidă.

"Consider că activitatea ar fi putut să continue fără nicio problemă şi, din punctul meu de vedere, printr-o administrare adecvată, Doosan ar fi putut să se redreseze într-un anumit timp. Dar se pare că asta a fost strategia Doosan, care a restructurat fabrica din Coreea iar pe cea de aici au închis-o", ne-a spus Alexandru Voicu.

De altfel, salariaţii fabricii protestaseră, în martie, împotriva intenţiei proprietarului coreean al fabricii de a o închide şi de a vinde terenul pe care se află platforma industrială, protestatarii solicitând atunci Guvernului să intervină pentru salvarea de la închidere a întreprinderii.

Preşedintele Sindicatului Liber Dreptatea IMGB ne-a precizat: "Noi nu doream şi, în niciun caz nu am propus o naţionalizare, ci ca Guvernul să se implice, iar din punctul nostru de vedere ar fi putut să cumpere acţiuni. Din ce am înţeles, au existat ceva tentative din partea Guvernului, dar nu ştiu dacă au ajuns la o negociere finală de preţ".

Potrivit Economica.net, mai mulţi investitori, printre care şi Ionuţ Negoiţă, sau consorţiul de investitori Sud Rezidenţial, sunt interesaţi să dezvolte proiecte imobiliare, inclusiv locuinţe, spaţii logistice, birouri şi centre comerciale la IMGB, dar nu ar fi exclus ca terenul să fie dezvoltat chiar de SIF Banat-Crişana, deşi experienţa societăţii în dezvoltări imobiliare e destul de redusă.

"Noi am bănuit încă de la început că, indiferent cine va cumpăra, va merge pe imobiliare. Zona este atractivă, cuplată la două staţii de metrou (n.r. Berceni şi Dimitrie Leonida), iar vizavi de fabrică s-a dezvoltat un cartier de locuinţe, spune Alexandru Voicu.

Domnia sa a punctat că, dacă se schimbă complet destinaţia şi se merge doar pe imobiliare, probabil că noul proprietar (SIF Banat-Crişana) va vinde o parte din utilaje, iar cealaltă va merge la fier vechi.

"Oricum, industrie metalurgică nu cred că se va mai face", a punctat Alexandru Voicu.

Finalizarea tranzacţiei dintre SIF Banat-Crişana şi sud-coreeni este condiţionată de obţinerea acordului Consiliului Concurenţei, în conformitate cu legislaţia aplicabilă.

IMGB reprezintă una dintre cele mai mari şi mai vechi societăţi din Capitală, care, în anul 1989, a avut 13000 de angajaţi. După 1990, compania a trecut prin mai multe etape ale privatizării, fiind preluată la un moment dat de un concern norvegian. În anul 2006, concernul industrial sud-coreean Doosan a preluat, de la firma norvegiană, 40 de hectare din cele 70 de hectare ale platformei industriale. Coreenii au luat oţelăria, forja, secţia de tratamente termice şi secţia de prelucrări mecanice şi au continuat desfăşurarea activităţii în acest domeniu.

Compania Doosan IMGB a avut în 2018 o cifră de afaceri de 249 milioane lei şi pierderi de aproximativ 25 milioane lei. În ultimii ani, Doosan IMGB a reuşit să-şi reducă progresiv pierderile, de la peste 49 milioane lei în 2013 la sub 8 milioane lei în 2016 (cu un provizion de 4,4 milioane lei), dar în 2017 a revenit la o pierdere de 30,9 milioane lei (cu un provizion de 4,6 milioane lei). În 2018, pierderea s-a cifrat la 25 milioane lei. Amintim că anul trecut grupul Doosan a investit 95 milioane de euro într-o fabrică de folii de cupru din Ungaria.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mare om e domnul Dragoi. Din banii actionarilor de dividende, iata ca se face binefacere si cumpara aceste terenuri minunate in buricul Bucurestiului. Va dati seama ce parc va construi Dragoi aici, ajutat bineinteles si de sfantul El Lakis. Vor fi niste oaze minunate si pline de verdeata. Totul pentru cetatenii mult iubiti ai capitalei.

    Abia astept sa vad ce locuri splendide se vor amenaja in locul ruinelor de la IMgb. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb