Acţionarii Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din ţara noastră, sunt convocaţi în data de 23 iulie pentru a aproba o linie de credit în valoare de 217 milioane de lei, cu valabilitate de 2 ani, de la banca de stat Eximbank, se arată în convocatorul adunării de pe site-ul companiei.
Hidroelectrica arată într-o notă informativă că are nevoie de linia de credit, ce va fi garantată cu sumele obţinute din contracte, pentru a-şi asigura garanţiile de bună execuţie aferente contractelor de vânzare de energie electrică: "Hidroelectrica are expunere pe toate componentele pieţelor centralizate cu vânzare la termen, contractarea efectuându-se după un calendar de tranzacţionare continuă. Acest fapt, coroborat cu legislaţia secundară de aprobare a contractelor-cadru de vânzare a energiei electrice pe pieţele administrate de OPCOM, implică necesitatea constituirii de scrisori de garantare a livrării (garanţii de bună execuţie)".
În 18 decembrie 2018, Consiliul de Administraţie al societăţii de stat a aprobat achiziţionarea unei linii de credit prin procedură concurenţială exceptată, "prin analizarea a cel puţin trei oferte". Compania menţionează că contractul pentru linia de credit pentru emitere de scrisori de garanţie bancară a fost atribuit Eximbank, în contextul în care banca de stat "a respectat în întregime cerinţele caietului de sarcini şI a oferit preţul cel mai scăzut".
Totodată, acţionarii vor mai avea pe ordinea de zi a adunării din 23 iulie un punct cu privire la aprobarea adiţionării contractelor de reprezentare şi asistenţă juridică pentru un număr de patru dosare arbitrale internaţionale şi locale cu Andritz Hidro GmbH Germania şi Andritz Hidro GmbH Austria (ICC 22047/MHM, ICC 22842/MHM, ICC 20861/MHM şi ICC19414/MHM), având ca obiect dispute privind o serie de proiecte de retehnologizare şi modernizare. Litigiile au o valoare cumulată de 36,2 milioane de euro, fără a lua în considerare litigiul ICC 22842/MHM.
Menţionăm că pentru dosarele ICC 19414/MHM (soluţionat în defavoarea Hidroelectrica în luna ianuarie a acestui an, obligat să plătească 36,65 milioane de lei) şi ICC 22047/MHM, societatea a constituit provizioane în sumă totală de 78,19 milioane de lei, potrivit informaţiilor companiei. De asemenea, acţionarii vor mai aproba strategia de abordare a acestor patru litigii, "în vederea închiderii comerciale". În 2018, cu o producţie de 17 TWh de energie electrică, Hidroelectrica a înregistrat un profit net record de 1,97 miliarde de lei, cu venituri de 4,3 miliarde de lei. Societatea este controlată de Statul Român, cu o deţinere de 80%, în timp ce Fondul Proprietatea are 20%.