De la Gaza la gaze: captivi în conflictele altora

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Politică / 8 ianuarie 2009

Putin, balonat cu gaze. (Capacitatea de depozitare a Rusiei nu depăşeşte douăsprezece zile de exploatare.)

Putin, balonat cu gaze. (Capacitatea de depozitare a Rusiei nu depăşeşte douăsprezece zile de exploatare.)

Suntem prinşi, fără voia noastră, chiar la începutul de an în două conflicte internaţionale, armat cel armat din sfâşiata Fâşie Gaza şi cel economic dintre Rusia şi Ucraina, în problema gazelor.

Dacă zecile de români care s-au trezit sub bombardamentele israelieno-palestiniene au totuşi şansa să poată evada din zona războiului, milioane de cetăţeni români sunt captivi în sistemul de încălzire şi tremură la gândul că se vor trezi cu caloriferele îngheţate.

Autorităţile noastre ne-au asigurat întâi că nu vom fi afectaţi în niciun fel de actuala criză a gazelor, pentru ca ieri, după doar trei zile, ministrul economiei să declare starea de urgenţă în sistemul energetic naţional.

Spre deosebire de ţările din regiunea noastră, România nu este dependentă total de gazul rusesc.

Dar faptul că nu mai primim gaze de la Gazprom, adică partenerul rus, nu-şi respectă angajamentele faţă de noi, ar fi trebuit să conducă automat la perceperea unor penalităţi faţă de exportator.

Datele contractului cu Gazprom nu sunt publice, însă, conform unor surse din sistem, nu putem percepe penalităţi nici dacă funizarea de gaze este complet sistată.

Ceea ce naşte automat întrebarea cât de expuşi suntem la capriciile vremii şi, mai ales, la cele ale autorităţilor ruseşti şi dacă nu ne-am făcut-o cumva cu mâna noastră sau mai bine spus dacă nu autorităţile au decis prost pentru noi toţi.

Suspiciuni legitime

În noiembrie 2005, ministrul economiei de la acel moment, Codruţ Sereş, semnează la Moscova un acord cu compania rusească Gazprom pentru prelungirea livrărilor de gaze până în 2030. Firma prin care urmau să se facă importurile este WIEE România, controlată de Gazprom şi compania germană Wintershall.

La puţin timp, la Bucureşti, izbucneşte scandalul preţului plătit de statul român pentru gazul rusesc. Opoziţia acuză Guvernul că prin negocierile purtate de ministrul Şereş am ajuns să plătim cel mai scump preţ din Europa. Unul din artizanii aces­tor negocieri a fost Dan Victor Alecsandru, secretarul de stat al ministrului Sereş.

Un an mai târziu, în noiembrie 2006, tot la Bucureşti, Dan Victor Alecsandru şi firma Conef SA, controlată de ruşii de la Alro, înfiinţează firma Conef Gaz.

Gazprom sparge astfel monopolul WIEE pentru importurile de gaze în România, alegând să includă în această afacere şi firma Conef, începând cu anul 2010. Consecinţa: aproape 40% din importurile ruseşti de gaze vor fi aduse în România prin firma în care Dan Victor Alecsandru deţine 30%.

În mod ciudat, o afacere similară l-a avut actor pe acelaşi secretar de stat, după privatizarea Distrigaz Sud.

La sfârşitul lunii mai 2005, Dan Victor Alecsandru accelerează privatizarea companiei de stat Distrigaz Sud, după o vizită la Paris, unde a negociat cu reprezentanţii companiei franceze Gaz de France, care plătesc 615 milioane de euro pentru preluarea companiei româneşti. Codruţ Sereş anunţă, pe 31 mai 2005, că a doua zi,pe 1 iunie, Distrigaz intră sub controlul francezilor. Cu doar o zi înainte, adică pe 31 mai 2005, Dan Victor Alecsandru fusese deja răsplătit cu un post de membru al consiliului de administraţie la Distrigaz Sud...

Cu doar cinci zile înainte, pe 25 mai 2005, Dan Victor Alecsandru renunţase brusc la poziţia de preşedinte al distribuitorului local de gaze- Vital Gaz, afacere pe care o fondase, în 1998, alături de omul de afaceri israelian, Mosche Regev.

Francezii îşi înregistrează oficial poziţia de acţionar majoritar la Distrigaz Sud, iar Dan Victor Alecsandru este demis, fără explicaţii din funcţia de secretar de stat, de către premierul Tăriceanu. Cu toate acestea, Alecsandru mai rămâne aproape patru luni membru în Consiliul de administraţie al Distrigaz.

Curios, în aprilie 2007, Distrigaz Sud anunţă că preia firma locală de distribuţie a gazelor - Vital Gaz, fondată chiar de Dan Victor Alecsandru. Un oficial al Distrigaz anunţă public că negocierile au durat cam doi ani. Adică, putem presupune că Dan Victor Alecsandru a început să-şi negocieze preţul pentru Vita Gazl, în timp ce negocia oficial şi privatizarea Distrigaz Sud!

Mai mult, o bună perioadă de timp, Dan Victor Alecsandru a participat la negocieri cu francezii, în triplă calitate: de administrator la Distrigaz firma care cumpăra, de acţionar la Vital, firma care se vinde, şi de demnitar roman, care a deblocat vânzarea Distigaz la francezi.

Acum un an, reprezentanţii, Gaz de France (GDF) se declarau neputincioşi în privinţa renunţării la intermediarii prin care îi sunt livrate gazele naturale în Romania de către concernul rus Gazprom. De anul viitor, unul dintre aceşti intermediari va fi chiar cunoştinţa lor Dan Victor Alecsandru...

Fostul secretar de stat nu a putut fi contactat ieri pentru a comenta aceste stranii coincidenţe.

Soluţia de criză: gazul lichid şi cărbunele

Mai multe ţări europene au construit deja sau au demarat construcţia unor reclasificatoare, fie terestre, fie pe mare, ca sursă alternativă de aprovizionare pentru gazul rusesc, susţine deputatul PD-L, Iulian Vladu, care vede o astfel de soluţie ca fiind valabilă şi pentru ţara noastră. Aceste reclasificatoare permit transformarea gazului lighid importat din Asia sau nordul Africii, transportat cu vaporul. Preţul final, inclusiv cel afectat transportului este mai mic decât cel cu care sunt importate gazele ruseşti, ceea ce pe lângă reducerea dependeţeni faţă de Gazprom, va reduce şi costul populaţiei cu încălzirea, mai susţine deputatul Iulian Vladu.

Alţi specialişti susţin că actuala criză a gazelor ar trebui să regândească dezvoltarea industriei noastre miniere, care a fost mult subdimensionată în ultimii optsprezece ani.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. O alta coincidenta stranie este ca tatal lui Danut a fost de-al nostru, ofiter superior din DSS cu insarcinari privind asigurarea pazei directe a unuia impuscat la Targoviste. Ce zici nea Bojine?

    1. Am auzit ca partenerul izraelian al lui Dan este si el un rezervist Mosad. De aici nu mai este nici o indoiala ca partenerii rusi ai acestora nu pot fi decat fosti KGB-isti. La vremuri noi, tot ei.

      Da, se leaga. Este o hora interesanta in care joaca si un alt fost coleg acoperit, pe nume Voiculescu, la a carui partid a aderat Danut, din partea caruia a fost propulsat secretar de stat.

      Povestea poate fi descalcita doar de dna dupa parerarea mea. sau de politie. in rest, e limpede de ce au aparut acele coincidente...si mai ales alecsandru depindea la acel moment de un batrnel vagabont

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb