DE TEAMA DESFIINŢĂRII SIIJ Adina Florea vrea să se mute la Inspecţia Judiciară

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 13 august 2021

Adina Florea vrea să se mute la Inspecţia Judiciară

Adina Florea este cercetată de Inspecţia Judiciară, la solicitarea Secţiei pentru Procurori a CSM, pentru exercitarea profesiei cu rea-credinţă şi gravă neglijenţă

Adina Florea, fost procuror-şef adjunct la Secţia de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie, unitatea de parchet pe care actuala coaliţie încearcă de mai bine de un an să o desfiinţeze, s-a înscris pentru un post la Inspecţia Judiciară, instituţie condusă de Lucian Netejoru.

Adina Florea a intrat în atenţia publicului după ce a fost nominalizată de trei ori de fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, să preia funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după revocarea Laurei Codruţa Kovesi, actualul şef al Parchetului European. Nominalizarea respectivă a fost refuzată de preşedintele Klaus Iohannis, mai ales că Adina Florea fusese avizată negativ pentru preluarea funcţiei respective de Secţia pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Mai mult, în acea perioadă, Adina Florea se afla în centrul unui scandal legat de desecretizarea unui document care a ajuns la Darius Vâlcov şi a fost publicat de acesta pe pagina oficială de Facebook. Este vorba despre protocolul clasificat, încheiat în decembrie 2016, între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) referitor la colaborarea dintre cele două instituţii în cadrul cercetării penale a unor infracţiuni de corupţie sau care reprezentau un pericol pentru siguranţa statului. Deşi DIICOT a deschis un dosar penal referitor la desecretizarea ilegală a protocolului, cauza a fost închisă fără ca Darius Vâlcov sau Adina Florea să fie traşi la răspundere, ţapul ispăşitor fiind desemnat o grefieră de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa care ar fi făcut o copie a protocolului secret.

Adina Florea este procurorul care a dat curs acuzaţiilor pe care inculpatul fugar Sebastian Ghiţă le-a adus fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi. Florea a întocmit un dosar penal pe numele lui Kovesi şi chiar a încercat să o împiedice pe aceasta să se prezinte la concursul şi audierile pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European. Aceasta din urmă a contestat măsurile dispuse de Adina Florea, iar Înalta Curte i-a dat dreptate, astfel că a putut să susţină toate etapele în urma cărora a fost desemnată primul procuror-şef din istoria Parchetului European. Pentru instrumentarea defectuoasă a dosarului Kovesu, CSM a reclamat-o Inspecţiei Judiciare pe Adina Florea, procuroarea fiind vizată de o cercetare disciplinară.

Solicitarea privind cercetarea disciplinară a fost făcută de Cristian Ban, vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, în şedinţa din 12 ianuarie 2021. Cristian Ban a invocat deciziile definitive ale ÎCCJ care a respins definitiv măsurile de control judiciar dictate faţă de Laura Koveşi, decizii în care sunt enunţate grave erori de procedură: neîndeplinirea condiţiilor necesare începerii urmăririi penale in persona pentru niciuna din cele trei infracţiuni reţinute în sarcina ei, neexistând probe pentru dovedirea elementelor constitutive ale faptelor; neindicarea concretă a motivelor care justifică luarea măsurii controlului judiciar; stabilirea şi impunerea unei obligaţii care nu se regăseşte în cele enumerate de dispoziţiile legale, procurorul Adina Florea adăugând la lege.

În urma sesizării formulată de CSM, Inspecţia Judiciară a început la finalul lunii februarie cercetarea disciplinară a procurorului Adina Florea de la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, pentru exercitarea profesiei cu rea-credinţă şi gravă neglijenţă, dar nici până acum nu avem o soluţie în respectiva speţă.

Iar acum, Adina Florea a fost admisă, prin prisma îndeplinirii condiţiilor, pentru a participa la concursul organizat de Inspecţia Judiciară pentru ocuparea a opt posturi de inspectori la Direcţia de Inspecţie pentru Procurori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb