Dealerii: "Dobânzile interbancare nu reflectă situaţia din piaţă"

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 octombrie 2008

Dealerii: "Dobânzile interbancare nu reflectă situaţia din piaţă"

Dobânzile pe piaţa monetară se menţin în continuare la niveluri de 14% pentru depozitele atrase, respectiv 18% la împrumuturile acordate pentru o zi, informează dealerii. Acestea se menţin peste nivelul dobânzii de politică monetară de 10,25%, cererea de lichiditate rămânând, în continuare, ridicată.

Dealerii apreciază că dobânzile interbancare afişate nu reflectă situaţia din piaţă, băncile fiind încă "speriate" de atitudinea Băncii Naţionale. BNR le-a cerut explicaţii acelor bănci care aveau cotaţii foarte ridicate (peste 90% la plasamentele pentru o zi), în condiţiile în care acestea puteau obţine lichiditate de la BNR prin creditele lombard la o dobândă de 14,25%, în schimbul titlurilor de stat.

Ei ne-au mai informat că există bănci care apelează la facilitatea lombard oferită de BNR, mai exact cele care deţin titluri de stat, în timp ce băncile care nu au în portofoliul lor aceste titluri sunt nevoite să accepte dobânzile ridicate din piaţă.

Se pare că noul regulament al BNR nu a fost pus în aplicare, mai precizează dealerii, din moment ce dobânzile afişate depăşesc marja de 25% între facilitatea de credit oferită de BNR şi dobânzile existente în piaţă. Potrivit noului regulament, în cazul în care nivelul ratei dobânzii ROBOR depăşeşte cu mai mult de 25% nivelul dobânzii pentru facilitatea de credit a BNR, aceasta poate suspenda temporar publicarea indicilor ROBID/ROBOR calculaţi pe baza cotaţiilor băncilor participante. Indicii vor fi publicaţi la nivelul ratei dobânzii pentru facilitatea oferită de BNR - 6,25% pentru depozit, respectiv 14,25% pentru credit.

Pe piaţa contractelor swap (piaţa în care jucătorii străini pot atrage sau plasa lei), dobânzile acestor contracte s-au redus până la 125% la împrumuturile acordate, de la 500% cât erau săptămâna trecută, ne-au declarat dealerii.

Ei mai apreciază că cererea de lichiditate din partea băncilor străine s-a mai diminuat comparativ cu săptămânile trecute, dar pe de ală parte, se observă o depreciere a monedei naţionale, până la un curs de 3,71 lei pentru un euro. Cursul minim al leului în ultimele două săptămâni a fost de 3,5909 lei pentru un euro, înregistrat pe 22 octombrie, în urma intervenţiei BNR de a opri atacul asupra leului. În aceeaşi zi dobânda la împrumuturile acordate pentru o zi a atins nivelul maxim de 57%. Cu cât dobânzile de pe piaţa monetară se reduc, leul se depreciază întrucât nevoia de lei se reduce, au explicat dealerii.

Ei estimează că dobânzile se vor menţine în jurul acestui nivel şi în perioada următoare.

BNR a afişat un nivel al dobânzilor interbancare de 14,01% pentru depozitele atrase respectiv 18,17% la împrumuturile pentru o zi de la alte bănci.

Moneda naţională s-a depreciat pe parcursul şedinţei de luni cu cinci bani (1,4%), până la 3,6950 lei pentru un euro, după s-a depreciat în prima parte a şedinţei până la cotaţii de 3,71 lei pentru un euro. BNR a afişat un nivel al cursului de 3,6869 lei pentru un euro, cu 0,06% mai mare comparativ cu şedinţa de vineri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb