DEALOGIC: Fuziunile bancare din SUA, la cel mai ridicat nivel de după criza financiară

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 octombrie 2021

Fuziunile bancare din SUA, la cel mai ridicat nivel de după criza financiară

Tranzacţii de 54 miliarde dolari în primele nouă luni din 2021, faţă de 17 miliarde dolari în aceeaşi perioadă din 2020

În măsura în care, în SUA, incertitudinea legată de pandemie se mai atenuează, băncile americane se grăbesc să se consolideze într-un ritm care nu a mai fost atins de la criza financiară, potrivit unei analize Wall Street Journal (WSJ).

Sursa, care citează datele Dealogic, arată că valoarea totală a tranzacţiilor din domeniul bancar american, anunţate până la sfârşitul lunii septembrie 2021, a atins 54 de miliarde de dolari, ceea ce semnifică o creştere majoră faţă de tranzacţiile în sumă de 17 miliarde de dolari din aceeaşi perioadă a anului 2020. Conform WSJ, nivelul menţionat este mai mare decât în oricare an de după 2008 (anul crizei financiare), când valoarea tranzacţiilor a atins 55,4 miliarde de dolari.

Potrivit S&P Global, valoarea tranzacţiilor din 2021 depăşeşte valorile consemnate în întreg anul 2018 şi în 2020: 29,6 miliarde de dolari, respectiv 27,8 miliarde de dolari. În 2019, fuziunile din domeniul bancar al SUA s-au situat la 54,8 miliarde de dolari, iar analiştii aşteaptă depăşirea acestei sume în 2021.

Anul trecut, pe măsură ce pandemia a zguduit sistemul financiar, bancherii au început să-şi facă griji cu privire la apariţia unui val de împrumuturi neperformante, dat fiind că economia s-a prăbuşit, iar o lege federală a făcut dificilă modalitatea de identificare a debitorilor care prezintă risc.

Acum, chiar dacă temerile legate de pandemie încă există, băncile "nu se mai uită la afaceri ca la un risc", declară Nathan Stovall, analist la S&P.

În acelaşi timp, presiunea de consolidare a sectorului bancar american creşte. Dobânzile foarte scăzute au redus sumele pe care băncile le pot câştiga din împrumuturi, obligându-le să concureze pe alte segmente, cum sunt serviciile digitale şi gestionarea averilor.

În acest context, numai în ultimele luni, JPMorgan Chase & Co., spre exemplu, a decis să achiziţioneze site-ul financiar The Infatuation, platforma de investiţii ESG OpenInvest şi firma de administrare a averilor Nutmeg.

Scott Wylie, directorul executiv al First Western Financial, susţine că, în prezent, să conduci o bancă regională mică nu mai are sens.

Acum, directorii de bănci sunt mai siguri în privinţa viitorului, dar unora le este greu să reuşească singuri, mai ales că, deşi economia şi-a revenit în multe privinţe după 2020, cererea de împrumuturi este încă scăzută, iar profiturile din creditare sunt slabe.

"Anul trecut, potenţialii vânzători şi cumpărători au ezitat să finalizeze orice tranzacţie din cauza incertitudinii din bilanţurile băncilor", spune Kevin Riley, directorul executiv al First Interstate BancSystem Inc., menţionând: "Cu toate acestea, valul aşteptat de nerambursări de credite nu s-a materializat, aşa că s-au reluat discuţiile serioase despre fuziuni".

Potrivit americanbanker.com, marile fuziuni bancare aşteptate să se finalizeze anul acesta sunt:

U.S. Bancorp - MUFG Union Bank

Preţul vânzării MUFG Union Bank către U.S. Bancorp - tranzacţie anunţată la data de 21 septembrie - este de 8 miliarde de dolari, iar entitatea nou-creată va avea active de 664 de miliarde de dolari. Tranzacţia se va realiza în acţiuni şi numerar şi este aşteptată să se finalizeze în primul semestru din 2022.

Prin preluarea MUFG Union Bank, U.S. Bancorp îşi va extinde prezenţa pe piaţa din California, unde va putea concura cu rivalii mai mari.

M&T Bank - People's United Financial

Preul achiziţiei People's United Financial de către M&T Bank se ridică la 7,6 miliarde de dolari. Tranzacţia - realizată în acţiuni - va crea un grup cu active combinate de 200 de miliarde de dolari. Afacerea a fost aunţată în 22 februarie şi este aşteptată să se finalizeze în trimestrul curent.

Tranzacţia este, pentru M&T Bank, prima din ultimii şase ani, respectiv prima sub mandatul preşedintelui - director executiv Rene Jones. Preluarea va extinde prezenţa M&T Bank în New England şi îi va aduce băncii segmente noi de activitate, precum finanţarea echipamentelor.

Achiziţia a fost aprobată de acţionarii ambelor bănci în luna mai. În iulie, M&T Bank a informat că va elimina 747 de posturi în Bridgeport, Connecticut, ca urmare a tranzacţiei.

Webster Financial - Sterling Bancorp

Preluarea Sterling Bancorp de către Webster Financial costă 5,1 miliarde de dolari, tranzacţia fiind efectuată în acţiuni. Entitatea nou-creată va avea active de 63 de miliarde de dolari.

Afacerea a fost anunţată la data de 19 aprilie şi este aşteptată să se încheie în ultimul trimestru din acest an.

Webster Financial din Waterbury, Connecticut, urmăreşte, prin această achiziţie, să se extindă în zona de nord-est. Chiar şi înainte să decidă să fuzioneze, ambele bănci căutau modalităţi prin care să se extindă în afara pieţelor pe care activează.

Citizens Financial Group - Investors Bancorp

Vânzarea Investors Bancorp către Citizens Financial Group costă 3,5 miliarde de dolari. Afacerea a fost anunţată în 28 iulie şi se va realiza în numerar şi acţiuni. Activele combinate ale noului grup vor atinge 214 miliarde de dolari.

Preluarea Investors Bancorp este aşteptată să se finalizeze în prima jumătate a anului 2022.

Citizens Financial speră să îşi construiască o prezenţă mai puternică pe piaţă în zona metropolitană din New York prin această primă achiziţie bancară de după listarea sa.

De când s-a desprins din Royal Bank of Scotland, în 2015, Citizens Financial Group a achiziţionat firme mici, non-bancare, într-un ritm constant, concentrându-se în mare parte pe afaceri generatoare de taxe.

BancorpSouth - Cadence Bancorp

Preluarea Cadence Bancorp de către BancorpSouth are un preţ de 2,9 miliarde de dolari, iar afacerea, care se realizează în acţiuni, va da naştere unui grup cu active totale de 44 de miliarde de dolari.

Tranzacţia a fost dezvăluită în 12 aprilie şi este aşteptată să se finalizeze în acest trimestru. Fuziunea este una dintre cele mai mari care are loc în regiunea de Sud-Est a SUA, respectiv una dintre cele mai importante din ultimii nouă ani pentru BancorpSouth, care a vândut recent sucursale altor bănci, în aşteptarea aprobării tranzacţiei cu Cadence Bancorp.

New York Community Bancorp - Flagstar Bancorp

Achiziţia Flagstar Bancorp de către Flagstar Bancorp costă 2,6 miliarde de dolari şi se realizează în acţiuni. Activele combinate ale celor două entităţi valorează 87 de miliarde de dolari.

Afacerea a fost anunţată în 26 aprilie şi este aşteptată să se încheie până la finele anului în curs. Tranzacţia va fi prima din ultimul deceniu pentru New York Community şi va diversifica portofoliul de credite al băncii.

Old National Bancorp - First Midwest Bancorp

First Midwest Bancorp este preluată de Old National Bancorp pe 2,5 miliarde de dolari, în acţiuni. Entitatea care ia naştere astfel va avea active combinate de 45 de miliarde de dolari. Tranzacţia a fost dezvăluită la data de 1 iunie şi este aşteptată să se finalizeze în acest trimestru.

Old National speră să acopere o lipsă majoră în amprenta sa din Midwest prin achiziţia First Midwest.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. fac exituri! cum au facut si la noi bancile in 2019-2020!

    paseaza bondurile legate de Cdsuri (mdo)  

    semnat comenturi “cretine” 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb