Acţiunile tranzacţionate la bursele din Grecia şi obligaţiunile elene au scăzut şi ieri, în condiţiile în care temerile investitorilor, referitoare la perspectivele politice şi financiare ale ţării, au alimentat cererea de active considerate sigure.
Totuşi, declinul de ieri, de pe piaţa acţiunilor din Grecia, a fost mult mai mic comparativ cu ziua precedentă. Titlurile celei mai mari bănci din ţară, "National Bank of Greece" SA, s-au depreciat cu 1,2% la ora locală 17:12, ajungând la 1,61 euro, iar cele ale "Alpha Bank" AE - cu 0,8%, la 49,2 eurocenţi. Acţiunile "Piraeus Bank" SA au pierdut 2,75, atingând 1,09 euro.
Indicele major al Bursei din Atena, ASE, a coborât cu 1,4%, la 890,54 puncte.
Amintim că marţi a fost ziua cu cea mai mare volatilitate a pieţei elene din august 2011 până la momentul actual. În 9 decembrie, indicele ASE a consemnat cel mai important declin de după 1987: -12,7%.
În opinia analiştilor, problema care priveşte acum piaţa Greciei este posibilitatea ca guvernul de la Atena, care are o majoritate fragilă, să cadă, ceea ce va atrage după sine "colapsul" economiei.
Ieri, randamentul obligaţiunilor de stat elene cu maturitatea la trei ani a urcat cu 130 de puncte de bază (1,3 puncte procentuale), la 9,52% - cel mai ridicat nivel de la momentul emisiunii acestor titluri, în luna iulie. Randamentul obligaţiunilor de referinţă, cu scadenţa la zece ani, a crescut cu 53 de puncte de bază, la 8,59%.
Volatilitatea de pe piaţa Greciei îndepărtează investitorii de acţiunile companiilor elene. Aceştia şi-au retras aproape 100 de milioane de dolari din fondul Global X FTSE Greece 20 ETF (GREK) în ultimele patru luni. Fondul, care are deţineri la "National Bank of Greece" SA, "Piraeus Bank" SA şi "Hellenic Telecommunications Organization" SA, este tranzacţionat la un nivel apropiat de minimul ultimelor 16 luni.