DECONTAREA DIRECTĂ A POLIŢELOR RCA, LA SENAT Deputatul Daniel Oajdea: "Mi-aş dori ca legea să treacă, dar sunt multe interese la mijloc"

P.B.
Ziarul BURSA #Politică / 16 februarie 2016

Deputatul Daniel Oajdea: "Mi-aş dori ca legea să treacă, dar sunt multe interese la mijloc"

Propunerea legislativă a deputatului independent Daniel Oajdea ca firmele de asigurări să îi despăgubească în mod direct pe şoferii cu care încheie poliţe, în urma accidentelor auto, dacă aceştia sunt nevinovaţi, a fost înaintată Senatului la începutul lunii februarie, după ce a fost prezentată în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, însă demnitarul nu este foarte încrezător că actul normativ va intra prea repede în dezbaterea comisiilor.

"Aşa cum ne-am obişnuit în ultima vreme, asistăm la un limbaj dublu din partea autorităţilor de supraveghere, care procedează astfel încât să îi protejeze pe asigurători în detrimentul clienţilor", ne-a declarat deputatul, precizând: "Mi-aş dori ca propunerea mea să treacă, dar nu mă aştept ca proiectul de lege să intre foarte repede la comisii, pentru că sunt multe interese şi mulţi bani la mijloc".

Daniel Oajdea ne-a mai spus că a purtat discuţii cu mai mulţi colegi parlamentari, precizând că are susţinere pentru această lege, dar că "votul este unul politic până la urmă", urmând ca decizia să fie luată de conducerile partidelor care domină prezenţa în Parlament.

"Îmi doresc ca această lege să treacă pentru ca lucrurile în asigurări să intre pe un făgaş normal", a adăugat deputatul, iniţiatorul unui proiect de lege care propune modificarea Legii 136/1995 a asigurărilor şi reasigurărilor.

"De cele mai multe ori, persoana păgubită trebuie să se lupte cu diverse firme de asigurări pentru a putea beneficia de reparaţia autovehiculului. Multe dintre aceste firme de asigurări întârzie procesul de despăgubire, subevaluează paguba sau apelează la service-uri care fac o reparaţie ieftină şi de proastă calitate", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege, care mai arată că, prin urmare, nici firmele de asigurări nu sunt motivate să-şi îmbunătăţească serviciile în cazul asigurărilor obligatorii, deoarece atunci când posesorii de autovehicule cumpără RCA-ul cel mai ieftin de pe piaţă, nu sunt interesaţi ca aceste servicii să fie de calitate. "Acest sistem de despăgubire nu oferă o competiţie onestă între asigurători şi a facilitat rămânerea pe piaţă a unor firme de asigurări care oferă servicii de proastă calitate şi înşală păgubitul", susţine deputatul, subliniind că "asiguratul nu este motivat să încheie RCA-ul la o firmă cu o reputaţie bună care să despăgubească repede şi fără probleme în caz de accident, pentru simplul fapt că nu el este cel care va beneficia de poliţa de asigurare în vederea despăgubirii, ci persoana păgubită".

Potrivit sursei citate, modificarea legii în sensul dorit de deputatul Oajdea înlătură situaţiile dificile prin care, în caz de avarie, sunt responsabile autovehicule neasigurate, înmatriculate în alte ţări sau asigurate la societăţi rău platnice.

"Această propunere legislativă ne asigură că posesorii de autovehicule vor selecta firmele care dau dovadă de seriozitate şi bonitate financiară şi decontează corespunzător repararea autovehiculelor", susţine parlamentarul, care a adăugat: "De asemenea, creează un cadru prielnic pentru ca Autoritatea de Supraveghere Financiară împreună cu firmele de asigurări să poată elimina de pe piaţă acei asigurători care nu au capacitatea de a despăgubi corect şi în timp util. Pe asigurat nu îl ajută cu nimic dacă alege o firmă cu o reputaţie bună, dar şi cu un preţ mai mare, dacă atunci când se află în postura de păgubit va fi nevoit să-şi repare maşina în condiţiile impuse de asigurătorul persoanei responsabile de producerea prejudiciului şi va ajunge într-un service auto care oferă servicii de proastă calitate. Acest lucru îi determină pe cei mai mulţi posesori de autovehicule să încheie poliţa RCA la firma care are cel mai mic preţ de pe piaţă. Nu puţine sunt cazurile în care cel vinovat de producerea unui accident nu are asigurare RCA, iar procesul de despăgubire este mult mai complicat. Astfel, deşi nevinovat de producerea accidentului, proprietarul autovehiculului este nevoit să îşi plătească reparaţia maşinii, după care să încerce recuperarea prejudiciului".

Prin modificarea legii 136/1995, deputatul susţine că asiguraţii vor beneficia de "protecţia reală" şi că vor fi motivaţi să încheie poliţa RCA la firme responsabile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb