Defecte de sistem şi Dorei ca "patroni"

Gheorghe Piperea
Ziarul BURSA #Consultanţă juridică / 30 august 2023

Defecte de sistem şi Dorei ca "patroni"
Gheorghe Piperea

Pentru a putea derula efectiv o activitate conformă, societatea comercială trebuie să fie autorizată să funcţioneze.

Autorizaţiile administrative sunt emise în vederea certificării conformităţii locaţiei, dimensiunii, organizării, logisticii şi personalului cu cerinţele sanitare, sanitar veterinare, de protecţie contra incendiilor şi de protecţie a mediului. Lipsa conformităţii poate fi remediată, însă nerespectarea termenelor legale pentru remediere determină nulitatea sau, după caz, dizolvarea de drept a societăţii, pentru ilegalitatea/imposibilitatea realizării obiectului de activitate al societăţii.

Societăţile comerciale care fac comerţ cu bunuri şi servicii destinate populaţiei trebuie, de asemenea, să obţină autorizaţii şi acorduri de la autorităţile administrativ-teritoriale pe a căror raza teritorială se desfăşoară acest comerţ, în conformitate cu OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă.

Pentru valabila constituire, unele societăţi din domenii specifice (bănci, instituţii financiare nebancare, asigurători, entităţi reglementate ale pieţei de capital etc.) trebuie să obţină avize sau autorizaţii prealabile de la autorităţile administrative competente. Ţine de conceptul de control şi supraveghere, dar mai ales de monopol: unele activităţi economice sunt destinate persoanelor sau instituţiilor cu pedigree.

Aşadar, autorităţile centrale sau locale sunt implicate în activităţile comerciale. Dacă emit autorizaţii, avize, licenţe, certificate, îşi asumă, cel puţin implicit sau parţial, responsabilitatea pentru ceea ce face comerciantul. Vina acestuia se diluează în responsabilitatea autorităţii. Cu cât mai multe organe, cu cât mai mulţi indivizi deserviţi/afectaţi, cu atât mai diluată vina comerciantului. Dacă nu le emit sau le retrag, autorităţile sunt responsabile pentru lichidarea afacerii ilegale/nocive/riscante.

În caz contrar, statul este un eşec. Conform preşedintelui Iohannis, Statul român e un stat eşuat, nu?

În mod normal, într-o societate care pune un atât de mare preţ pe siguranţă şi sănătate, afacerile cu potenţial ridicat de risc asupra populaţiei nu ar trebui să poată fi lansate sau să fie lăsate să continue fără o verificare prealabilă şi, respectiv, fără un control ulterior curent efectuat de autorităţi. Altfel, nu s-ar justifica bugetele enorme alocate din bani publici extrem de numeroaselor organe de control (deseori cu competenţe paralele sau contradictorii).

Exemplele cele mai vizibile azi sunt afacerile cu centrele de găzduire şi îngrijire a persoanelor în vârstă sau cu dizabilităţi şi afacerile cu carburanţi, cu utilităţi comunale şi cu alimente furnizate în cantităţi foarte mari populaţiei. Dar în trecut au fost tragedii în cluburile underground, în clinicile medicale, în transportul de mărfuri periculoase etc., întrucât a "operat" nemilos un DEFECT DE SISTEM, utilizat iresponsabil de indivizi sau entităţi cinice.

Sub masca simplificării şi a debirocratizării, legislaţia României s-a "dotat", încă din 2004, cu acest DEFECT DE SISTEM.

Actuala Lege nr. 265/2022 privind registrul comerţului îl "consolidează", adăugând încă două.

Legea declară (a se vedea art. 3 alin.1 lit. l) că autorizarea funcţionării înseamnă "asumarea de către solicitant a responsabilităţii privind legalitatea desfăşurării activităţilor declarate prin depunerea declaraţiei-tip pe propria răspundere".

Această ilogică echivalare a unei declaraţii pe proprie răspundere, emisă cu ocazia depunerii unei declaraţii-tip, cu o autorizare a funcţionării, este de-a dreptul iresponsabilă, prin riscul enorm al activităţii unei entităţi care nu a fost supusă unei minime verificări din partea autorităţilor competente, de exemplu, în domeniul prevenţiei incendiilor, epidemiilor, epizootiilor şi al protecţiei muncii.

Controlul, dacă se efectuează, este ulterior, adică post factum.

Este ceea ce vedem acum la tv şi pe social media: o adevărată întrecere socialistă între instituţii care ţin să probeze că au controlat, că au retras, că au sancţionat, iar că acum lucrează de mama focului pentru a controla, verifica, sancţiona şi închide (plasă în care vor fi prinşi şi cei care actionează legal şi prudent).

De fapt, această "autorizare" prin asumarea răspunderii ar trebui să se limiteze la acele minimale activităţi necesare noii entităţi pentru a începe rapid o parte a activităţii, fără a aştepta procedurile îndelungate, birocratice, de autorizare propriu-zisă a activităţii - sediu, conturi bancare, personal, pre-contracte. Obţinerea autorizaţiilor de funcţionare nu este necesară în cazul în care în spaţiul destinat sediului social sau secundar nu se desfăşoară activităţile ce constituie.

În cazul în care nu a obţinut încă autorizaţiile necesare, societatea comercială nu ar trebui să înceapă să funcţioneze la întreaga capacitate. Investiţiile în capitalul social sau în activele necesare activităţii, planurile de afaceri şi alte elemente aferente afacerii preconizate, ar trebui să rămână indisponibile, pentru a nu periclita activitatea ulterioară a societăţii sau dizolvarea fără sincope.

Verificările efectuate de nenumăratele organe şi autorităţi pot ajunge la concluzii negative, motiv pentru care se dispune suspendarea ori chiar interzicerea activităţilor neconforme, în ciuda declaraţiei "patronului" conform căreia respectă legalitatea desfăşurării activităţii.

Asemenea măsuri echivalează cu imposibilitatea îndeplinirii obliectului de activitate, care este caz de dizolvare a societăţii (a se vedea art. 227 lit.b, din Legea societăţilor nr.31/1990).

În plus, declaraţia pe proprie răspundere a "patronilor" devine retoractiv un fals în acte publice, sanţionabil penal.

Cel puţin la cunoştinţa mea, nu există societăţi astfel sancţionate şi lichidate şi, mai ales, nu există "patroni" trimişi la puşcărie pentru falsul în declaraţia pe proprie răsăundere, nici măcar în cazurile grave în care s-au produs tragedii şi drame prin activităţi riscante.

Legea registrului comerţului nr. 265/2022 (scrisă de experţi plătiţi din bani publici, după "recomandările" Băncii Mondiale şi ale Comisiei Europene) mai conţine două defecte de sistem suplimentare, pe care le putem califica simplu ca prosteşti.

Voila:

(i) este permisă şi chiar încurajată crearea exclusiv online a societăţilor comerciale, verificările organelor de control derulându-se tot online; oricine poate realiza cât de "serios" poate fi acest control online;

(ii) societăţile cu răspundere limitată pot fi constituite chiar şi cu un capital de 1 (un) leu, pe care "patronul" îl poate vira în contul societăţii DUPĂ înmatriculare, în 2 tranşe, adică, 30% în termen de 3 luni de la constituire şi 70% în termen de încă un an, adică 30 de bani în primul pas şi restul de 70 de bani în pasul doi; oare ce risc îşi asumă un astfel de "patron" atunci când îşi "trage" o firmă pentru a face cârnaţi sau, după caz, comerţ cu GPL, pe o astfel de firmă?

Cu asemenea defecte de sistem, oricâte organe de control ar exista în România, orice efort de normalizare, sunt total inutile.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. > (i) este permisă şi chiar încurajată crearea exclusiv online a societăţilor comerciale, verificările organelor de control derulându-se tot online; oricine poate realiza cât de "serios" poate fi acest control online;

    Mare branza. Tot ce conteaza e contul bancar si ala nu am auzit sa se faca online pentru firme. 

    S-a vorbit la un moment dat de leGea wistle blower ului roman, ca la americani. Orice angajat/persoana care are cunostinta de vreo ilegalitate comisa de o firma sa o poata reclama SI PRIMI O PARTE DIN PREJUDICIUL RECUPERAT(sau in cazul caracal putea si vorba din amenda data).

    Dar nu s-a dat pt ca "noi nu suntem americani, si romanii s-ar para unii pe altii". Pai de-aia americanii sunt americani si romanii explodeza in case si nu colecteaza taxe(LASA CA SUNTEM LOVITI DESTUL DE TARE CU "TAXA ASXCUNSA "INFLATIA).  

    Am sunat la un moment dat la finante pt ca n-am primit bon undeva(Basca ca si casiera mi-a zis ca-i la negru), si am sunat de mai multe ori, de cate ori am platiti fara bon, la o sala de sport, si vroiam sa-mi deduc in limita de 400 euro pe an acele cheltuieli, binenteles e un robot, mi-am dat datele tot tot tot. SI,....NIMIC. 

    Asta ca poate se plang ca n-au personal suficient pt a verifica toate firmele. Nici americanii n-au. Dar acolo, dc apari cu o masina noua cam suspect, te reclama vecinii la irs. Dc platesti cash o masina in show room, imediat apare politia. Poti justifica banii, bun, nu poti ai incurcat-o. Pt ca lumea are o cultura:nu platesc eu taxe ca sa furi tu. Bine ca la ei primesc banii in mana, si la sfarsit de an, taxele, aproape jumate din ce castiga. Si salariatul roman plateste tot cam asa, daca adaugam tva ul platit la orice achizitie si INFLATIA atentie, depaseste 50%. Problema-i ca angajatul roman, nu vede acei bani in mana si sa platewasca taxele cu mana lui, ca altfel ar fi plin de nervi vazand cat de greu munceste si cat de usor altii risipesc si fura. La fel tva ul e cica bagat in pret, habar n-ai cat e tva ul la un tv, la o pereche de adidasi, la cosul lidl(19% ia statul din orice cumapram). La americani vezi, sales tax, e trecuta separat mereu. deci esti constient, ba ti-am dat. ce-ai facut cu banii???. inflatia la fel cati isi dau seama ca au fost taxati 10% in plus pe salariu si pe economii anul asta, 16% anul trecut?

    1. mare mincinos mai esti cand zici ca in Rom ania nu se vede cat TVA platesti, fiecare bon fiscal are suma TVA pe el, sa nu mai vorbim de facturi, uneori ai facturi de la magazin, de exemplu cand iei un pat si il transporti acasa

      mai usor cu lauda pentru americani, ca am vazut cum functioneaza America si mi se pare la fel de competenta si de corupta (doar ca nu la niveleul omului de rand, de regula) precum Romania; m-as simti aproape ca aici acolo, asa ca m-as simti cam inconfortabil, ca daca te duci undeva, te duci la mai bine, nu tot la fel 

    În categoria Dorel intră și avocații specializați în insolvență și faliment, care vorbesc zi lumină despre vaccinare. :

    Va rog sa încercați Dvs. să identificati pentru control si verificari o firmă înființată intr-un apartament vândut ulterior. Sau cu sediul la vreun cabinet de avocat.

    1. Pfff ba voi nu identificati evaziunea fiscala de pe bulevard.

      Sau firmele fara autorizatie pompieri dupa ce pompierii au depus 6 sesizari la 6 institutii diferite, intr-un sat numit crevedia. Nu mnai spun n reclamatii de la vecini.

      MULTA .... MULTA ... MULTA SANATATE ...... D-lui CORNEL CODITA !!!!!!!!!!!! DAAA.... CE SE ANTAMPLA CU DUMNEATA , D-le ???? AI IESIT ''''''''' DIN RAND ??? '''''''''' ....AI GRIJE ...... CA PARTIDUL COMUNIST ...... NU PREA IARTA ....... DACA N-OR SA TE LICHIDEZE ....... TE LASA FARA SERVICIU !!!!!! CEI DE ASTAZI , NU PREA INGHIT LUCRURI CARE NU LE CONVINE LOR ............. EI .... STIU UNA SI BUNA , LA TELEVIZOR : ( TROMPETELE MOSCOVEI ....... PROPAGANDA RUSEASCA ...... CRIMINALUL DE PUTIN ...... SARMANA UCRAINA , COMPLET - NEVINOVATA ...... SARACUL PITIC ....... OLENA ...... POSIBILA INVAZIE RUSEASCA , LA GURILE DUNARII ....... SARITI OAMENI BUNI , SI APARATI-VA TARA ...... CA , UITE ...... ARMATA ROSIE ..... ARMATA CAFENIE ...... ARMATA INVADATOARE ....... OCUPANTII ..... MOARTE LOR ....... SLAVA - UCRAINII !!!!! SLAVA - NEVINOVATILOR ...... SLAVA .... SLAVA ........ DUMNEZEU ?????? DA-L DRACU ''''''' !!!!!! SLAVA - LOR !!!!!!!!!!! IN ROMANIA ?????????? NU ZICE NIMIC .... NU POMENI NIMIC ...... NU SUFLA NIMIC ..... NICI 1 SCANCET ..... NICI O VORBA ..... NICI 1 SUNET ..... CARE POATE DERANJA CELEBRA NOASTRA ''''''''''' COSA - NOSTRA ''''''''' , BALAURUL ATAT DE BINE - INFIRIPAT AICI , de VREO 33 de ANI , INCOACE !!!!!!!!!! DACA VREI , SA-TI FIE BINE .......... ALTFEL ....... NU GARANTEZ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Incercați sa lucrați la noi 3 luni.

    Ma gandesc asa: statul e cel mai mare hot. In ce sens, in primul rand printarea de bani. Se practica contant. Pai la bunicu mio i-au furat economiile in valoare de 2 dacii prin inflatie dupa revolutie. Acum , ne-a venit noua randul sa ne fure economiile prin inflatie creata cu printare de bani. Uitati-va la M2 cine nu crede.

    In al doilea rand, mereu de la revolutie incoace s-au bagat in datorii, tot mai mari, nu platesc nimic, cand vine scadenta la ceva gasesc cate un fraier sa le dea alt credit. Cand vine scadenta la vreo dobanda gasesc alt fraier sa le dea banii cu imprumut. Si freierii sunt stabiliti prin lege, fonduri de pensii, banci, iar dobanda e stabilita tot de ei(real negativa mereu). Vedeti unde-i hotia? 

    Vedeti cum statul acesta n-are cum fi altfel decat esuat?

    Sus de tot. Si omul simplu ce face, imita. adica cei din institutiile de stat imita ceea ce vad mai sus. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb