Deficit bugetar de 8 ori mai mare în ianuarie, de 3,69 miliarde lei

A.B.
Macroeconomie / 29 martie 2021

Deficit bugetar de 8 ori mai mare în ianuarie, de 3,69 miliarde lei

România a înregistrat un deficit bugetar de 3,69 miliarde lei, în ianuarie 2021, de 8 ori mai mare decât cel din aceeaşi lună a anului precedent. Ca procent din PIB, acesta se situează la 0,33%, comparativ cu 0,04% în ianuarie 2020, transmite hotnews.ro.

Vorbim de prima lună a acestui an, iar lucrurile se pot schimba pe parcurs pentru ca deficitul să fie cel din bugetul adoptat mai devreme, adică 7,16%. Să nu uităm că urmează a se încasa, în perioada următoare, bani din restanţele de anul trecut prin procedura de eşalonare simplificată. Finanţele anticipează în jur de 7 miliarde lei din asta, dar rămâne de văzut dacă aşa va fi.

Revenind la execuţia pe ianuarie, potrivit Ministerului Finanţelor, sume în valoare de 2,29 miliarde lei (0,2% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin rambursări de TVA, investiţii şi cheltuieli excepţionale alocate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19.

"Astfel, în luna ianuarie 2021 restituirile de TVA au fost cu 1,03 miliarde lei mai mari decât nivelul lunii ianuarie 2020 pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat, iar cheltuielile de investiţii au fost cu 0,39 miliarde lei mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi plăţile cu caracter excepţional generate de epidemia COVID-19 au fost de 0,86 miliarde lei", menţionează sursa citată.

Conform Ministerului, veniturile bugetului general consolidat au însumat 29,18 mld lei în ianuarie 2021, cu 5,9% peste nivelul încasat în luna similară a anului trecut. Exprimate ca pondere în PIB estimat, veniturile bugetare au stagnat la 2,6% din PIB.

"Majoritatea categoriilor de încasări au înregistrat evoluţii pozitive (în principal fonduri europene, venituri nefiscale, precum şi încasările din contribuţii de asigurări, impozit pe venit şi profit), mai puţin veniturile din TVA, care au consemnat o scădere, însă pe fondul accelerării restituirilor de TVA pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat", spune MF.

Încasările nete din TVA au înregistrat 6,05 mld lei în ianuarie, în scădere cu 9,4% comparativ cu nivelul înregistrat în luna similară a anului trecut.

Scăderea încasărilor nete din TVA este explicată de majorarea restituirilor din TVA cu 60%, an/an (+1,03 mld lei: 2,76 mld lei în ianuarie 2021, comparativ cu 1,72 mld lei în ianuarie 2020), cu scopul de a asigura companiilor un nivel de lichiditate suplimentar în contextul actual. De altfel, în perioada analizată, se constată creşterea cu 4,9% a veniturilor brute din TVA.

"Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 32,87 mld lei au crescut în termeni nominali cu 17,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile au înregistrat o creştere cu 0,2 puncte procentuale de la 2,7% din PIB în luna ianuarie 2020 la 2,9% din PIB în luna ianuarie 2021. Majorarea cheltuielilor este determinată şi de continuarea măsurilor cu caracter excepţional, în domeniul social şi economic, pentru diminuarea efectelor negative asupra economiei (863,0 mil lei)", spune Ministerul Finanţelor.

Cheltuielile privind proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subvenţiile de la Uniunea Europeană aferente agriculturii) au fost de 1,9 mld lei, cu 48,2% mai mari comparativ cu anul precedent.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost în valoare de 1,7 mld lei, în creştere cu 29,9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

De asemenea, spune MF, din bugetul Ministerului Afacerilor Interne s-au plătit 14,6 milioane lei pentru achiziţionarea de produse - stocuri de urgenţă medicală, inclusiv scannere termice pentru combaterea răspândirii infecţiei cu coronavirusul SARS-COV-2.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Anunta inversare de yielduri la bonduri in anii urmatori!

    Rabdare! 

    Si anul trecut 2020 Ianuarie, Februarie si Martie au dat semne de obiseala - aplatizare si chiar mici inversari (Martie, Mai si putin din Iunie 6 luni cu 1 an). 

    Sa nu mai vorbim de apasarea EVIDENTA pe cele de 1 an si de 7 ani... se propaga violent aruncarea pe yielduri la ani mai indepartati! 

    Deci pe cat de laudata e Piata financiara pe atat REAL incepe sa se chinuie cu a da credite si a gasi randamente in piata! 

    Yieldurile dau semnal evident de OBOSEALA; oricum au avut o acceleratie destul de frumoasa - palpitanta in anii trecuti. 

    Urmeaza Cat de curand SCHIMBARI REALE de propagare in piata a RATELOR REALE DE RECUPERARI PROFITURI! 

    Oricum in Germania si alte tar, pe unde yieldurile s-au inversat deja s-a propagat in piata falimentele, defaulte la credite, firme inchise, spatii de inchiriat lasate in paragina. 

    Nu se da la TV; dar cine calatoreste prin lume VEDE! 

    De Spania, Italia, Franta, UK ... in orasele mici nici nu avem ce vorbii; sunt unele puse pe genunchi. 

    De italia nu mai zic, de doua ori este pusa pe genunchi in nici 2 cicluri de credit! 

    Politicile Restrictive in economie nu au cum sa nu propage efecte zevere in piata; cu covid sau fara efectele economice nu aveau cum sa fie amanate! 

    Nu poate urca la infinit Bula de Creditare; de UK nici nu avem ce zice; au o bula severe de credit si continua sa o joace asa fara sa lase creditul sa rasufle putin. 

    In UK bula financiara a sarit de mult din istoricul natiei pe trend; pe langa faptul ca este disproportinata sever fata de venituri are si una din cele mai lungi perioade de lungire a "jocului cu muzica si scaunele CREDIT". Dupa ei China si Australa ce se Tin tare din urma; ei cel putin au lasat in 2007 sa rasufle creditul; UK nu a lasat (comparat in procente) ci l-au umflat si mai tare sub pretexte de investitii "necesare" pentru Olimpiada si alte Cladiri. 

    semnat comenturi "cretine" 

    semnat comenturi "cretine" 

    1. Nostradamule, ai intrat in ceata...

      Delirezi insa in continuare! 

      Nu este vb de nostradamus!

      Asta se VEDE din rapoartele emise de institutiile de specialitate. 

      Nu prezic nimic, spun ce se intampl deja in piete. 

      Dat cu te uiti la TV dupa "covidut" atunci covidut o sa vezi. 

      Sunt rapoarte financiare emise periodic! 

      Vezi mai nou si "Credit Suisse şi Nomura Holdings înregistrează pierderi de miliarde după implozia unui fond american de hedging" ... de ce crezi ca se prabuseste CREDITUL? 

      Creditul se prabuseste ciclic cand Colateralele / Derivatele / etc Active nu mai aduc randamente reale in piata. Acest soc se propaga ca un castele de carti de joc sau piese de domino. 

      Caci A imprumuta B, B imprumuta C, Cimprumuta D Plus variatiile intersectabile; cand unul din ei face "default" propaga pe tot lantul de creditare corectii! 

      Sunt institutii finaciare ce au grija sa masoare variatiile de risc; sunt publice sau contra cost informatiile; in direfite industirii si domenii; dar daca ne uitam al "ce meci de fotbal" sau ce"cancan", sau ce "telenovela" se mai difuzeaza pe la tv... nu ai de unde sa stii. 

      Si rapoartele simple emise de BNR sunt cat se poate de utile; dar cine sa le citeasca si pe alea? 

      Rapoarte simple emise periodic de IMF, BC, UE, Banci Importante pe glob, Fonduri de Investitii, Institutii Financiare, etc. 

      Daca sursa finala de informatii iti este "bursa" atunci te supui unor riscuri suplimentare. 

      Una este cand se striga "Cade" alta este sa "vezi ce se intampla inainte de -> Cade". 

      Cauta sa culegi informatiile de la robinetul cat mai apropiat "banilor" varsati si controlati in piata. 

      Cat despre bonduri sunt informatii publice; da socoteala si bagale in tabel; iti va da clar variatiile aferente. 

      Am in grafic si curba inversata a randamentelor din perioada 2007-2008; chiar daca nu emiteau ince de atunci toate bondurile; se putea vedea si analiza inversarea destul de bine si putinele emise. 

      semnat comenturi "cretine" 

    Isarescule, nenorocitule.

    Mareste dobanzile. 

    Opreste dementa de cheltuieli a acestui Guvern.

    Trebuie sa vina taierile de bugetari. Si nu doar 300 de postasi. 

    1. Romănia a pregătit ptr UE proiectul potrivit cu Elveția-țară neutră Romania-țară bugetară UE.Toți vom avea salarii mari,garantate,tichete de vacanță,norme de hrană,bani.ptr îmbrăcămibte,sporuri periculoase de calculator etc.Sper UE să aprobe urgent inițiativa.Trăiască Romănia bugetară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb