Deficit de valută, pe fondul cererii crescute

Deficit de valută, pe fondul cererii crescute

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Adevărul - prima victimă / 10 martie 2022

Deficit de valută, pe fondul cererii crescute

Dan Suciu, BNR: "A fost o cerere mai mare de valută, iar băncile au fost nevoite să se organizeze şi să aducă bancnote cu avionul, din străinătate"

Una dintre situaţiile apărute pe fondul războiului din Ucraina este nevoia de creare a unei rezerve de cash, pe care românii preferă să o ţină în valută. Potrivit informaţiilor colectate de BURSA, mai multe case de schimb din Bucureşti şi din restul oraşelor mari s-au confruntat, în ultima perioadă, cu un deficit de valută, în condiţiile cererii crescute de cash.

Acest deficit nu a apărut doar pe fondul intrării în ţară a unui număr mare de refugiaţi (unii care doar tranzitează România spre Vestul Europei), ci inclusiv pe fondul solicitărilor venite din partea românilor. Casele de schimb au urcat, în consecinţă, preţul la care vând moneda europeană şi pe cea americană, în ciuda faptului că nu s-a înregistrat o scădere a valorii leului în raport cu monedele forte menţionate, după cum arată cursurile raportate de BNR.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, ne-a precizat, de altfel, că necesarul de euro fizic poate fi asigurat cu uşurinţă, chiar dacă cu o relativă întârziere, deci motive de panică nu există. Acesta a punctat că şi la bănci a fost o presiune pe cash şi că instituţia bancară centrală nu are în atribuţiuni verificarea caselor de schimb.

"A fost şi la bănci, evident, o presiune pe cumpărare de bancnote. Nu este vorba că există o lipsă de bani, de lichidităţi, pur şi simplu este ceva ce ţine de organizare. Este mai mult ca probabil ca cei de la casele de schimb să fi speculat această situaţie. De aceea au fost aceste cursuri mai mari. Ei vând ce cumpără şi dacă este cerere mai mare... Banii, la ei, sunt ca orice produs.

Dar la bănci într-adevăr a fost o cerere mai mare de bancnote şi a trebuit să se organizeze să aducă bancnote, cu avionul, din străinătate. Asta le ia ceva mai mult timp. În pandemie, când a mai fost această situaţie, a fost din cauza faptului că nu puteau circula avioanele şi atunci nu s-au putut aduce şi a fost, la fel, un gol de bancnote pe care l-au rezolvat ceva mai greu. Acum nu au probleme, durează doar până le aduc şi până le distribuie. Oamenii, dacă vor acum, se duc la casa de schimb şi nu mai aşteaptă la bancă. Asta am văzut noi", a explicat Dan Suciu.

La bănci, cursul de schimb a continuat să fie stabil, în condiţiile în care oferta de valută este mai mare, ceea ce arată cum casele de schimb - care nu au rezerve mari de valută - doar încearcă să marcheze un profit. Atât euro cât şi dolarul au cotaţii în creştere în ultima săptămână la casele de schimb. În unele zone, un euro se vindea, marţi, chiar şi cu 5,19 lei, iar un dolar - cu 4,7 lei.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Clar ca si BNR s-a panicat daca ea cheama lumea "nu va panicati".

    Nu e criza de lichiditati doar ca lichiditatile nu sunt prezente fizic ci undeva de trebuiesc aduse cu avionul. Nu e un pic contradictoriu mesajul.

    Este evident pe de alta parte ca bancile nu tin cash pentru cata valuta au in conturi. Sau ca pot schimba prea multi lei in valuta. 

    Mesajul e deci unul de temperare. Pacat ca nu mai e stare de urgenta ca se inchidea banca si gata. 

    Prosti dar multi (si panicati)...normal ca daca toti romanii ar merge sa-si scoata banii din banci si sa-i schimbe in euro ar fi un pic de deranj si e de inteles daca cunosti un pic de economie.

    Daca te uiti doar la emisiuni cu vedete romanesti, normal ca nu intelegi de ce banca nu are euroi. 

    1. explica!

      bani in depozit sunt blocati, este normal sa faci programare pentru retragere!!  

      nu inteleg de ce la bani din cont curent trebuie sa revin dupa doua zile sai ridic!!

      pana sa intru in posesia banilor, sa dus draku caderea pe bursa,  

      1. Banii pentru speculat caderi la bursa se tin in cont la broker, nu in banca.

      2. Chiar si din contul curent pot fi transferati in contul de tranzactionare in 5 minute, daca transferul e intrabancar.

      3. Sa-i scoti din banca cu sacosa si sa-i depui numerar la casieria brokerului... trebuie sa fii din tagma "investitorului" de la FCSB. 

      Haha, ai dreptate. Asemenea investitii se faceau la bursa prin anii '90.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb