DEFICIT ÎN LIVRĂRI Preţul zahărului atinge nivelul maxim al ultimilor trei ani

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 iulie 2009

Cotaţia a urcat cu peste 50% anul acesta

Preţul zahărului alb a crescut ieri, pe piaţa din Londra, până la nivelul maxim al ultimilor trei ani, în baza speculaţiilor potrivit cărora livrările reduse la nivel global vor impulsiona şi pe viitor cotaţiile de profil.

Săptămâna trecută, compania germană de cercetare a pieţei "F.O. Licht" şi-a redus cu 2,5%, la 154,9 milioane de tone, estimarea privind producţia mondială de zahăr în anul agricol care se încheie în septembrie, aducând ca argument reducerea producţiei din India, Mexic, Thailanda şi Pakistan. Totodată, recolta Braziliei a încetinit din cauza ploilor.

Cotaţia zahărului alb (rafinat) cu livrare în octombrie a crescut cu 5,10 dolari (1,1%), la 485 dolari tona metrică la Liffe, acesta fiind cel mai ridicat preţ intraday atins din 7 iulie 2006 până în prezent. Anul acesta, preţul zahărului rafinat a crescut cu 52%.

Cotaţia zahărului brut cu livrare în octombrie a urcat cu 0,5%, la 18,52 cenţi livra la ICE Futures din New York. De la începutul anului curent, preţul zahărului brut a câştigat 57 de procente.

Analiştii sunt de părere că, în mod cert, evoluţia preţurilor este sprijinită de situaţia din India şi Brazilia. Recolta redusă din India, al doilea producător mondial de zahăr (după Brazilia), a generat un deficit pe segmentul livrărilor, la nivel mondial, potrivit specialiştilor băncii australiene "Macquarie Group" Ltd. În opinia acestora, condiţiile meteo din India ridică semne de întrebare cu privire la redresarea recoltei de zahăr în anul agricol 2009/2010.

India a devenit un cumpărător net de zahăr pentru prima oară după anul 2005/2006. Producţia acestei ţări ar putea să scadă cu 44%, la 14,7 milioane de tone în anul care se încheie 30 septembrie, conform Indian Sugar Mills Association.

De remarcat că şi cotaţiile altor mărfuri agricole urmează un trend ascendent pe piaţa londoneză Liffe. Ieri, preţul cafelei Robusta cu livrare în septembrie a crescut cu 0,5% la 1.482 dolari tona, iar cel al boabelor de cacao - cu 0,4%, la 1.849 lire (3.051 dolari) tona.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb