Deficitul bugetar, în creştere cu două miliarde

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 august 2010

Deficitul bugetar, în creştere cu două miliarde

Deficitul bugetar a ajuns la 20 miliarde lei, la finalul primelor şapte luni ale anului, reprezentând 3,9% din PIB, după o creştere de două miliarde lei în iulie, conform datelor provizorii ale Ministerului Finanţelor Publice.

Veniturile încasate la bugetul general consolidat au fost în sumă de 93,3 miliarde lei, depăşind pentru prima dată în acest an, (+1,2%) realizările perioadei corespunzătoare din anul precedent, în timp ce cheltuielile au însumat 113,3 miliarde lei, fiind în urcare, în termeni nominali, cu 3,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Încasările au crescut în principal la veniturile din taxa pe valoare adăugată unde discrepanţa faţă de anul precedent s-a redus de la -3,7%, la 30 iunie, la -0,8% precum şi la accize unde încasările sunt mai mari cu 12,3% la bugetul de stat şi cu 7,7% la nivelul bugetului general consolidat. Creşterea încasărilor din TVA s-a înregistrat îndeosebi pe lunile iunie şi iulie, influenţa din majorarea cotei de la 19% la 24% urmând a se reflecta începând cu luna august, potrivit MFP.

Veniturile din accize au crescut ca urmare a majorării nivelului de accizare aplicat de la 1 ianuarie 2010, a cursului mediu lei/euro luat în calcul la plata accizelor pentru anul 2010, precum şi a creşterii cuantumului accizei la unele produse.

La impozitul pe profit (-3,2%), impozitul pe venit (-5,4%) precum şi la contribuţii de asigurări sociale (5,3%) se menţin decalaje importante.

Cheltuielile de personal au înregistrat o reducere de 4,7%, la nivelul bugetului general consolidat cu menţiunea că la bugetul de stat acestea au crescut cu 3,5% ca urmare a reorganizării unor instituţii publice care au trecut, începând cu 5 noiembrie 2009, de la finanţarea din venituri proprii şi subvenţii, la finanţare integrală din bugetul de stat conform Legii nr. 329/2009.

În acelaşi timp, cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus cu 2,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009. Reducerea s-a înregistrat îndeosebi la bugetul de stat (-24,8%) în timp ce la bugetele locale acestea sunt mai mari cu 7,8%. Depăşirea înregistrată de adminis­traţiile locale a continuat totuşi să se diminueze fiind mai redusă faţă de luna precedentă cu 1,9 puncte procentuale.

La celelalte tipuri de cheltuieli s-au înregistrat de regulă creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent justificate de majorarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi şi angajării împrumuturilor pentru acoperirea acestora, în cazul cheltuielilor cu dobânzi (+27,4%), precum şi de efortul bugetar aferent programelor cu finanţare UE (+152,3) şi cele cu finanţare din împrumuturi externe (+11,2%).

Cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile de capital precum şi programe de investiţii finanţate din surse interne şi externe au fost pe primele şapte luni în sumă de 14,4 miliarde lei, respectiv 2,8% din PIB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb