Delgaz Grid investeşte peste 7 milioane de lei în echipamente moderne de detectare a eventualelor scăpări de gaze naturale din reţelele de distribuţie, a anunţat compania, printr-un comunicat.
Anul trecut compania a achiziţionat trei autolaboratoare de detectare a gazelor naturale, care au fost alocate zonelor Tîrgu Mureş, Iaşi şi Cluj, precum şi 21 de aparate de detectare cu tehnologie laser, investiţia totală fiind de aproape 3 milioane de lei.
În acest an, suma totală, investită în achiziţia autolaboratoarelor şi aparaturii de detectare, va depăşi 7 milioane de lei. În această lună, 2 noi autolaboratoa-re vor ajunge la Timişoara şi Sibiu. Totodată, echipele specializate ale companiei vor fi dotate cu 430 de aparate noi, de detectare a gazelor naturale, la distanţă, în medii explozive, la instalaţiile de utilizare, precum şi cu aparate de detectare a monoxidului de carbon şi a biogazului. La acestea se adaugă 130 de ansambluri, formate din aplicaţii şi accesorii de detectare, pentru aparatele de detectare, a mai precizat compania.
Potrivit comunicatului, Delgaz Grid investeşte sume semnificative în proiecte destinate creşterii siguranţei în exploatare a reţelelor de distribuţie a gazelor naturale, anul trecut fiind investiţi nu mai puţin de 487 milioane de lei (105 milioane de euro), în special, pentru modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice şi a celei de gaze naturale, iar ca urmare a investiţiilor în reabilitarea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, defectele depistate pe acestea, cu ocazia activităţilor de detectare, s-au redus, în anul 2018, cu aproximativ 50%, comparativ cu anul 2010.
Delgaz Grid este compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON şi operează o reţea de gaze naturale de peste 22.000 de kilometri în 20 de judeţe din jumătatea de nord a Româ-niei (Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de pes-te 81.000 de kilometri, în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit circa 1,6 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2 miliarde de euro.