DELGAZ GRID Monoxidul de carbon face zeci de victime în sezonul rece

M.A.I.
Comunicate de presă / 28 octombrie 2019

Monoxidul de carbon face zeci de victime în sezonul rece

Coşurile de fum obturate sau defecte continuă să fie cauza principală a acestor tragedii;

La nivel naţional, în primele nouă luni, 137 de persoane au decedat în incendii la locuinţe, majoritatea acestora find provocate de coşurile de fum necurăţate, instalaţiile electrice defecte/improvizate, respectiv mijloacele de încălzire defecte;

Intoxicaţia cu monoxid de carbon este cel mai des menţionată între cauzele care duc la aceste tragedii, mai ales în sezonul rece, ceea ce înseamnă că simpla verificare a coşurilor de fum pentru asigurarea bunei lor funcţionări a fost ignorată sau amânată pentru prea târziu. Alte numeroase cazuri tragice, chiar fatale, au ca origine centralele termice defecte sau folosirea aragazului drept sursă de încălzire, transmite un comunicat remis Redacţiei noastre.

Numai în zona deservită de compania Delgaz Grid (care acoperă 20 de judeţe din jumătatea de nord a ţării) un număr de 18 persoane au căzut victime intoxicaţiei cu monoxid de carbon, iar 9 dintre acestea au murit asfixiate în perioada ianuarie/septembrie 2019. Cea mai mare parte a victimelor sunt persoane adulte de peste 50 de ani şi provin din mediul urban.

În judeţele Alba, Maramureş, Vaslui, Hunedoara, Mureş, Sibiu şi Cluj, în 7 din cele 10 cazuri petrecute în această perioadă, intoxicaţiile cu monoxid de carbon au fost generate de gazele arse (rezultate de la mijloacele de încălzire) care nu au fost evacuate sau au fost evacuate insuficient, din cauza defectelor la coşurile de fum. Alte două cazuri au avut la origine centralele termice defecte, iar în alt caz, folosirea aragazului pentru încălzirea locuinţei.

La nivel naţional, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.), în primele 9 luni ale anului au fost înregistrate 422 de victime ale incendiilor la locuinţe, dintre care 137 persoane au decedat. Majoritatea incidentelor au fost generate de coşuri de fum defecte sau necurăţate, de instalaţii electrice defecte/improvizate şi de mijloace de încălzire defecte, transmite comunicatul citat.

Ferenc Csulak, directorul general al Delgaz Grid, a declarat: " Prevenţia şi responsabilitatea sunt lecţii pe care nu ar trebui să le deprindem în urma unor tragedii, ci să fie reflexe ale unui comportament responsabil cu tot ceea ce înseamnă surse şi instalaţii care utilizează electricitatea şi gazele naturale".

Monoxidul de carbon acumulat în încăperi este foarte periculos şi acţionează fără să ne dăm seama, întrucât este indodor şi incolor, ceea ce îl face greu de depistat. Simptomele intoxicaţiei depind de durata expunerii şi de concentraţia monoxidului de carbon şi se manifestă prin greaţă, ameţeli şi dureri de cap şi de aceea primele măsuri ce trebuie luate sunt scoaterea victimelor la aer curat şi contactarea serviciului medical de urgenţă.

De aceea este important să verificăm sistemele de evacuare a gazelor arse, în fiecare an, la începutul sezonului rece. Sunt lucruri simple pe care le avem de făcut în casele noastre, lucruri care ne aduc liniştea şi siguranţa de care avem nevoie fiecare dintre noi, potrivit aceleaşi surse.

La nivel naţional, potrivit datelor IGSU, în primele nouă luni ale anului în curs incendiile la locuinţe au înregistrat o creştere cu aproape 18% faţă de perioada similară a anului trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb