Secţia pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a reacţionat după ce o decizie a sa de anul trecut a fost menţionată ca fapt negativ de către angajaţii Departamentului de Stat al SUA în raportul privind respectarea drepturilor omului în ţara noastră în cursul anului 2020.
În documentul respectiv, publicat de Departamentul de Stat în 30 martie 2021, la punctul E, privind echitatea procesului judiciar, se arată: "Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) este organul de guvernanţă judiciară al ţării şi este responsabil de protejarea independenţei judiciare. În general, a menţinut transparenţa şi a suspendat judecătorii şi procurorii suspectaţi de încălcări legale. În mai, CSM a votat împotriva desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, o entitate pe care părţile interesate judiciar şi de aplicare a legii au criticat-o ca având potenţialul de a intimida judecătorii şi procurorii. În iulie, Secţia pentru Judecători din cadrul CSM a votat pentru suspendarea timp de şase luni a unui judecător din Bihor pentru că a acordat un interviu în care îşi exprima îngrijorarea că «reţelele de interese» locale - alcătuite din reprezentanţi ai sistemului judiciar şi din sistemul afacerilor - şi-au unit forţele pentru ca judecătorii «incomozi» să fie îndepărtaţi din funcţii".
În speţă este vorba despre fostul preşedinte al Tribunalului Bihor, judecătoarea Crina Muntean,care a fost sancţionatwă de Secţia pentru Judecători a CSM cu suspendarea din magistratură pe o perioadă de 6 În decizia de anul trecut a Secţiei pentru Judecători, secţie aflată sub controlul preşedintelui Curţii de Apel Bucureşti, judecătorul Lia Savonea (fost preşedinte al CSM în anul 2019, când PSD a încercat să modifice legile justiţiei pentru a-l salva de condamnare pe fostul lider social-democrat Liviu Dragnea şi când a fost operaţionalizată SIIJ), Crina Muntean a fost găsită vinovată pentru "manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu".
După apariţia raportului din 30 martie 2021, Comisia nr. 3 a CSM - Relaţii Internaţionale şi Programe - a transmis Ministerului Afacerilor Externe pentru a trimite mai departe către Departamentul de Stat al SUA, un punct de vedere cu privire la menţionarea cazului judecătoarei Crina Muntean de la Tribunalul Bihor în documentul respectiv. Punctul de vedere a fost adoptat cu majoritate de voturi, adică de judecătorii din cadrul Comisiei şi de reprezentantul societăţii civile, majoritate dominată de gruparea din jurul Liei Savonea.
Conform documentului aprobat, "în ceea ce priveşte informaţiile cuprinse în secţiunea nr.1 (...), opinia majoritară a fost în sensul formulării unei solicitări de a elimina o parte din datele cuprinse în raport, deoarece unele menţiuni sunt generice şi nu se indică sursele de informare şi sunt făcute referiri la o hotărâre a Secţiei pentru judecători a CSM în materie disciplinară, care nu este definitivă şi care în prezent se află pe rolul unei instanţe judecătoreşti".
Practic, prin această adresă, membrii Secţiei pentru Judecători din cadrul CSM doresc să atragă atenţia că decizia luată de ei anul trecut nu reprezintă un aspect ce trebuia menţionat în raportul Departamentului de Stat, atât timp cât magistratul Crina Muntean a contestat respectiva decizie şi instanţa nu s-a pronunţat încă referitor la această speţă.
Ce nu iau în calcul însă judecătorii din cadrul CSM este că Departamentul de Stat prin menţionarea cazului Crina Muntean a sancţionat practic o decizie care atinge dreptul la liberă exprimare a magistraţilor. Este vorba despre acelaşi drept la liberă exprimare care este contestat recent şi printr-o cercetare demarată de Inspecţia Judiciară. Cercetarea disciplinară îi are în vedere pe opt magistraţi, printre care şi judecătorul Cristian Dănileţ, care au exprimat mai multe opinii critice cu privire la deciziile luate de unii membrii ai Consiliului Superior al Magistraturii, aceştia din urmă fiind şi membri ai Secţiei pentru Judecători.
Referitor la această cercetare disciplinară, Stelian Ion, ministrul Justiţiei, a declarat săptămâna trecută: "Nu putem sta cu urechea lipită de uşă pentru a asculta ce vorbesc între ei magistraţii şi nu putem tolera ca societate ca magistraţii să fie urmăriţi, filaţi în timpul lor liber. Îi rog pe magistraţi să nu tacă şi să nu se teamă. Să îşi facă datoria cu profesionalism şi cu bună credinţă, dar şi să vorbească despre problemele şi pericolele sistemului judiciar. Să o facă în mod obiectiv, cu argumente, cu echilibru şi limbaj elegant, aşa cum le stă bine unor magistraţi".
Reacţia ministrului a venit după ce peste 500 de magistraţi au semnat o scrisoare către Consiliul Superior al Magistraturii, căruia îi cer să intervină cu privire la cercetarea disciplinară de către Inspecţia Judiciară a opt judecători, pe motiv că ar fi adus atingere prestigiului justiţiei, prin discuţiile avute pe un grup de Facebook. Semnatarii apelului către CSM atrag atenţia că printre magistraţii vizaţi de aceste acţiuni ale Inspecţiei Judiciare sunt judecători care au sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru organizarea şi funcţionarea Inspecţiei Judiciare, printre altele, iar toţi aceşti magistraţi au criticat modificările controversate aduse legilor justiţiei începând din 2017.