DEPARTAMENTUL DE STAT AMERICAN: Ridicarea sancţiunilor ar însemna subvenţionarea armelor de distrugere în masă

L.A.
Internaţional / 1 martie 2019

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Un oficial de rang înalt de la Departamentul de Stat american a declarat, sub protecţia anonimatului că nord-coreenii au cerut "mai multe miliarde de dolari sub forma relaxării sancţiunilor" economice impuse Phenianului din cauza programelor sale nuclear şi balistic - interzise, relatează AFP.

Însă ei "nu voiau să-şi îngheţe total programele armamentului de distrugere în masă", afirmă el.

Ridicarea sancţiunilor "ne-ar fi plasat de facto în situaţia de a subvenţiona dezvoltarea în curs a unor arme de distrugere în masă în Coreea de Nord", a spus oficialul.

"Armele însele trebuie să fie pe masă", a subliniat el. "În discuţiile sale, preşedintele i-a îndemnat pe nord-coreeni să îndrăznească să vadă lucruri mai mari. Preşedintele l-a încurajat pe Kim Jong Un să mizeze totul. Iar noi eram, de asemenea, pregătiţi să mizăm totul", a adăugat acest oficial.

Ministrul nord-coreean de Externe Ri Yong-ho a convocat, un lucru extrem de rar, jurnalişti reprezentând o mână de ţări la o conferinţă de presă, joi noaptea, în capitala vietnameză, pentru a prezenta versiunea Phenianului - şi anume că Nordul a cerut doar o ridicare parţială a sancţiunilor.

Phenianul a făcut o "propunere realistă", în schimbul închiderii "în mod permanent şi distrugerii complete a tuturor infrastructurilor de producţie nucleară în zona Yongbyon, în prezenţa unor experţi americani", potrivit ministrului.

Însă, a declarat oficialul american citat, definiţia însăşi a perimetrului Yongbyon - un enorm complex, care ar conţine "peste 300 de infrastructuri diferite" - a ridicat probleme. "Ceea ce ne-au propus nord-coreenii a fost să închidă o parte a complexului Yongbyon", dă el asigurări.

Celălalt subiect contencios a fost, încă o dată, semnificaţia cuvântului "denuclearizare". Washingtonul vrea ca Nordul să renunţe complet la arsenalul său nuclear, însă pentru Phenian "denuclearizarea" este mult mai largă.

Nordul vrea ridicarea sancţiunilor şi sfârşitul a ceea ce el percepe drept ameninţări americane - şi anume o prezenţă militară americană în Coreea de Sud şi în regiune, în general.

Cu toate acestea, oficialul citat a insistat, la fel ca Trump, asupra aspectului pozitiv al negocierilor. "Suntem încurajaţi de situaţie", a declarat el.

"Nu ne-am apropiat suficient, în timpul acestui summit, însă suntem încurajaţi de oportunităţile care ni se oferă", a adăugat el.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb