Deplasarea cu avioane private, un trend printre liderii europeni

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 17 iulie 2023

Deplasarea cu avioane private, un trend printre liderii europeni

Preşedintele Klaus Iohannis nu este singurul oficial european de rang înalt care închiriază avioane de la companii private pentru deplasările peste hotare. Dacă Iohannis a ales să se deplaseze cu aeronave de lux în vizitele oficiale efectuate în cursul primăverii în America de Sud, Japonia şi Singapore, precum şi la un summit în Islanda, alţi lideri europeni au închiriat avioanele cu care se deplasează la concerte marile trupe rock.

De exemplu, săptâmâna trecută, conform publicaţiei Politico, pentru a ajunge la Summitul NATO de la Vilnius, delegaţia oficialilor din Luxemburg s-a urcat în avionul privat al trupei Depeche Mode.

După ce premierul Xavier Bettel, ministrul de Externe - Jean Asselborn şi ministrul Apărării - François Bausch au sosit marţi, 11 iulie 2023, la Vilnius, reporterii din Luxemburg au fost surprinşi să vadă un "craniu mare roşu în interiorul avionului", potrivit unei postări pe Twitter a jurnalistului Philip Crowther, de la Associated Press.

Lucurile s-a lămurit când jurnaliştilor li s-a explicat că avionul cu care s-a deplasat delegaţia din Luxemburg este cel folosit în mod normal de trupa engleză Depeche Mode. Craniul roşu era însoţit de literele DM (pentru trupă) şi MM (referitor la noul album al Depeche Mode, "Momento Mori").

Sursa citată mai arată că utilizarea de către liderii europeni a unor avioane private este controversată, în primul rând prin prisma daunelor pe care le provoacă asupra mediului. Ea mai menţionează că în mai 2023, James Cleverly, ministrul britanic de externe, a folosit un Embraer Lineage 1000E pentru turul său de opt zile în Caraibe şi America Latină. Închirierea unui astfel de avion costă peste 10.000 lire sterline pe oră, şi are în interior o zonă de lounge cu TV cu ecran mare, un pat queen-size, baie privată şi duş.

Un alt politician care a călătorit cu un avion privat este Friedrich Merz, liderul opoziţiei germane, care în 2022, a mers cu o astfel de aeronavă la nunta ministrului de finanţe Christian Lindner, spunând: "Consum mai puţin combustibil utilizând acest avion mic decât dacă aş folosi orice maşină oficială a guvernului".

Sursa citată menţionează că anul trecut, Charles Michel - preşedintele Consiliului European şi Ursula von der Leyen - preşedintele Comisiei Europene s-au deplasat cu un avion privat la summitul privind combaterea schimbărilor climatice, eveniment care a avut loc în Egipt. În aceste condiţii, colegii de presă de la Politico nu exclud ca oficialii Uniunii Europene să zboare în curând cu avionul privat al trupei Led Zeppelin, Starship, care este dotat cu un pat cu apă king-size şi un bar de peste 9 metri lungime, care are încorporată o orgă electronică.

NOTĂ:

Conform informaţiilor apărute în mass-media naţională, cuplul prezidenţial - Klaus şi Carmen Iohannis - s-a deplasat în America de Sud, Japonia şi Singapore cu o aeronavă Boeing 737-900ER în configuraţie BBJ, înmatriculată LX-DIO, aparţinând companiei luxemburgheze Global Jet, companie care i-a asigurat şefului statului şi transportul aerian la summitul din Islanda cu un avion privat de tip Dassault Falcon 7X, care poate transporta 12 pasageri.

Potrivit aceloraşi surse, costul vizitei oficiale în America de Sud a scos din bugetul Administraţiei Prezidenţiale 2,7 milioane lei (peste 500.000 euro), din care cea mai mare parte a reprezentat-o închirierea avionului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Aici amprenta de carbon și salvarea planetei NU CONTEAZĂ, ce vremuri "minunate"

    1. chestia cu "salvarea planetei" este pentru "pulime"

      daca nu gasiti cuvantul in DEX! intrebati un politician! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb