Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană (UE), întruniţi la Bruxelles în noaptea de miercuri spre joi, au ajuns la un compromis privind modul de salvare sau lichidare a băncilor, evitând folosirea banilor publici, după ce discuţiile de vineri au eşuat, conform AFP.
Pentru a evita situaţia în care contribuabilii trebuie să plătească atunci când o bancă trebuie să fie restructurată sau lichidată, miniştrii au fost de acord ca băncile să fie recapitalizate din banii acţionarilor, deţinătorilor de obligaţiuni şi persoanelor cu depozite mai mari de 100.000 de euro.
Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului, a declarat: "Dacă o bancă are probleme, acum avem un set unic de norme în întreaga Europa pentru a decide cine plăteşte factura".
Pierre Moscovici, ministrul francez al finantelor, a declarat că rezoluţia este un "succes greu câştigat", susţinând că acordul a fost "extrem de important pentru stabilitatea financiară a Uniunii Europene".
1. romanii au experienta:Albina,Bancoop,Banc orex,Rel
(mesaj trimis de VanghelicaX în data de 27.06.2013, 11:26)
romanii au experienta:Albina,Bancoop,Banc orex,Religiilor?....cand au picat bancile astea s-a platit de la "boget"?....mneeeeeh! la noi au platit toti
2. si conducerile??
(mesaj trimis de marius în data de 27.06.2013, 14:10)
si despre responsabilizarea conducatorilor de banci nimic? bancile au importanta sistemica (in special cele mari), deci s-ar impune sanctiuni serioase pt incompetenta!!
marile banci au actionariat diluat, multe decizii fiind luate de directori/CA, fara prea multe consultari cu actionarii