Deprecierea leului anulează ieftinirea imobilelor

Marian Anton
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 martie 2009

Luând în calcul ofertele mai multor bănci, în urma simulării unui calcul comparativ între martie 2008 şi martie 2009, referitor la acordarea unui credit ipotecar în euro, pe o perioadă de 30 de ani şi având în vedere şi deprecierea monedei naţionale din această perioadă, putem spune, cu certitudine, că deprecierea leului anulează ieftinirea imobilelor.

Dacă am fi fost interesaţi de achiziţionarea unui imobil în martie 2008, al cărui preţ era de 100.000 euro, ar însemna că valoarea creditului contractat de la o bancă să fie de 75.000 euro, diferenţa fiind reprezentată de avansul necesar, în valoare de 25.000 euro (25%).

Mai exact, am fi avut: valoarea creditului - 75.000 euro, avansul cerut - 25.000 euro, perioada de acordare - 360 luni, dobânda 8,641%, iar rata lunară - 540 euro. În aceste condiţii, clientul ar fi plătit, la un curs de aproximativ 3,7 lei/euro, suma de 1.998 lei. Costurile suplimentare ar fi constat în comision de acordare - 2% din valoarea creditului şi comision de rambursare anticipată - 2%.

În martie 2009, preţul aceluiaşi imobil este de 70.000 euro, luând în calcul o scădere medie a preţurilor la apartamente, de 30%.

În această situaţie, valoarea creditului ar fi de 52.500 euro, avansul necesar ar fi de 17.500 euro (25%), perioada de rambursare ar fi aceeaşi, dar dobânda ar ajunge la 9,85%. Astfel, rata lunară plătită la băncă de cumpărătorul apartamentului ar fi în valoare de 454 euro. Aparent, dacă am cumpăra acum acel apartament, am avea un câştig dat de diferenţa dintre cele două rate la credit, însă realitatea este că deprecierea leului anulează orice câştig. În prezent nivelul cursului este de 4,29 lei/ euro ceea ce înseamnă o depreciere de aproximativ 16% faţă de nivelul cursului luat în considerare la primul calcul.

Din cauza acestei deprecieri, clientul băncii ar plăti 1947 lei, aproa­pe de cât ar fi plătit anul trecut pentru un credit de o valoare considerabil mai mare (comisioanele ramânând tot la nivelul de 2%).

Observăm că, în cazul unui credit ipotecar, sumele de plată transformate în lei, sunt apropiate, în ambele perioade, deşi suma împrumutată este diferită, de unde putem să concluzionăm că deprecierea monedei naţionale anulează această scădere a preţurilor la apartamente, generată de criza financiară.

Între timp, au mai existat şi modificări ale dobânzilor la creditele acordate de bănci, precum şi a condiţiilor de creditare impuse de Banca Naţională a României.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb