Vulnerabilitatea economiei ţării noastre la factorii externi, precum şi situaţia macroeconomică actuală i-au determinat pe analiştii "Coface" să plaseze România sub supraveghere negativă, diminuând ratingul de ţară de la A4 la A4 minus, aşa cum au avertizat la începutul lunii octombrie.
Comparativ cu celelalte ţări în curs de dezvoltare, leul este în acest moment într-o situaţie riscantă, suferind o depreciere puternică în urma crizei financiare din SUA, iar creşterea datoriilor în valută ale companiilor poate influenţa negativ comportamentul lor de plată în cazul unei scăderi rapide a monedei naţionale, consideră analiştii "Coface".
Deficitul de cont curent, prognozat la 14% pentru anul în curs, reducerea creşterii economice şi instabilitatea politică ce a dus la o încetinire a reformelor sunt alte semne de îngrijorare pentru Coface.
"Monitorizarea negativă a rating-ului A4 pentru România, exprimă îngrijorarea Coface faţă de posibila deteriorare a comportamentului de plată al companiilor româneşti, ce ar putea fi cauzată de o depreciere abruptă a leului românesc. În condiţiile în care, datorită importantelor deficite externe, moneda naţională va suferi o depreciere drastică în următorul interval, companiile româneşti ar întâmpina dificultăţi majore în respectarea obligaţiilor lor de plată către partenerii externi, pe fondul creşterii datoriilor şi a creditului neguvernamental corporatist în valută. Rating-ul Coface este reactiv şi flexibil. În măsura în care vom vedea că deficitul contului curent se va ameliora, reducând dependenţa şi vulnerabilitatea economiei faţă de capitalurile externe, Coface poate ridica această monitorizare negativă", a declarat Cristian Ionescu, managing director "Coface" România.
Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată, consideră că acţiunea Coface este ceva firesc şi crede că şi alte agenţii de rating vor continua pe acest trend. "Reducerea ratingului este o consecinţă firească a faptului că indicatorii macroeconomici ai ţării noastre s-au înrăutăţit în ultimii ani, însă nu cred că BNR va permite apariţia unei crize a cursului de schimb.
Nivelul de echilibru este într-adevăr un pic mai jos şi, mai mult ca sigur, leul se va mai deprecia în perioada viitoare. Totuşi, în cazul unei deprecieri prea mari, Banca Naţională va interveni în mod sigur pe piaţă", mai consideră domnul Voinea.
Daniel Dăianu, profesor de economie, crede că, dat fiind contextul internaţional, deteriorarea indicatorilor macroeconomici la noi nu este conjuncturală. În opinia domniei sale, inovaţiile financiare în acordarea creditelor au stat la baza crizei din SUA, acestea diminuând transparenţa pieţelor. În urma acestei situaţii, este de aşteptat ca băncile să-şi reexamineze apetitul pentru risc şi chiar dacă băncile centrale scad dobânzile de intervenţie, condiţiile de acordare a creditelor trebuie să se înăsprească. "Este firesc ca agenţiile de rating să privească cu îngrijorare ce se va întampla în economiile emergente, aşa cum este cea a ţării noastre", mai consideră domnul Dăianu.
"Piaţa imobiliară din Romania va suferi unele corecţii, se vor retrage fonduri, însă, tendinţa de durată este continuarea investiţiilor, în special în infrastructură", a mai declarat domnia sa. Domnul Dăianu consideră că dinamica rapidă a salariilor, cauzată de deficitul forţei de muncă, precum şi creşterea economică rapidă au deteriorat tabloul macroeconomic. În opinia domniei sale, "situaţia politică a ţării noastre nu este mai rea decât cea a Poloniei, de exemplu, aşa că nu putem pune în discuţie gestiunea politicii economice. Având în vedere că 2008 este totuşi un an electoral, Guvernul trebuie să aibă grijă ca execuţia bugetară să fie una chibzuită şi să fie susţinută politica monetară a BNR. Volatilitatea cursului de schimb nu este surprinzătoare, însă e important ca aceasta să nu fie mare şi să se ajungă la o spirală preţuri-salarii".
Dragos Cabat, vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România, consideră că economia românească continuă să aibă un grad mare de risc, perspectivele pe termen scurt nu sunt unele extraordinare, iar decizia agenţiei "Coface" de ne scădea ratingul este una normală. "Criza din Sua nu s-a încheiat cu totul, se discută că va continua o lipsă de lichiditate la nivel internaţional, însă la noi, pentru moment, nu va fi o problemă de rambursare a creditelor. Leul este o valută expusă influenţelor externe şi probabil o să ne confruntăm cu o creştere a dobânzilor", mai consideră domnia sa.
Rating-ul de ţara acordat de "Coface" reflectă nivelul mediu de risc de neonorare a obligaţiilor financiare pe termen scurt, asociat companiilor dintr-o anumită ţară. Acesta reflectă măsura în care situaţia politică, financiară şi economică a unei ţări influenţează angajamentele financiare ale companiilor locale.
Spania este, de asemenea, una dintre ţările pe care "Coface" le-a plasat recent sub supraveghere negativă. Într-adevăr Spania prezintă riscul unei crize în domeniul proprietăţilor şi pare a fi într-o situaţie similară cu cea din Statele Unite şi Marea Britanie, plasate de "Coface" sub observare negativă în aprilie şi respectiv, iulie.
Analiştii "Coface" consideră că reducerea creşterii economice din SUA se va menţine şi în 2008. În cazul în care comportamentele de plată rămân satisfăcătoare, unele companii vor cunoaşte o descreştere, cu atât mai mult cu cât vor fi confruntate cu o "tensiune a creditelor".
O scădere asemănătoare este prognozată şi pentru Marea Britanie iar comerţul en-detail şi sectoarele adiacente sunt cele mai vulnerabile.