După aproape un an de deliberări, deputaţii au adoptat ieri, pe articole, proiectul de lege privind cooperaţia, lege care completea-ză proiectul adoptat de Senat în legislatura trecută, privind funcţionarea cooperaţiei meşteşugăreşti. Potrivit legii votate de Camera Deputaţilor, cooperaţia este o persoană juridică constituită numai din persoane fizice, fiecare membru al cooperativei avînd drept la un singur vot. Textul votat de parlamentari prevede şi existenţa cooperaţiei de gradul II, care poa-te reuni atît persoane fizice, cît şi cooperative sau companii (persoane juridice).
O societate de cooperaţie poate fi înfiinţată în domenii precum: agricultura, meşteşuguri, pescuit, transport, exploatarea lemnului şi comerţ. Cooperativa este condusă de un preşedinte ales dintre membrii cooperatori, cu experienţă managerială, se mai arată în textul legii. Varianta discutată de deputaţi interzice soţilor sau rudelor administratorilor pînă la gradul al treilea să fie membri în acelaşi consiliu de administraţie şi dreptul de a deţine funcţii de conducere în cadrul societăţii cooperative respective.
Societatea cooperativă se dizolvă la împlinirea termenului pentru care a fost constituită, dacă nu a fost realizat obiectivul, dacă a dat faliment sau dacă adunarea generală a membrilor cooperatori a hotărît acest lucru. Activul rămas în urma achitării sumelor datorate creditorilor societăţii de către membrii cooperatori se trans-mite în baza hotărîrii adu-nării generale a membrilor către o altă societate cooperativă. În lip-sa hotărîrii adunării generale, activul rămas se atribuie de către instanţa competentă unei societăţi cooperative de aceiaşi formă din apropiere.
Legea cooperaţiei urmează să fie dezbătută de către Senat, care este camera decizională în acest domeniu. În elaborarea legii s-a ţinut cont de punctele de vedere ale organismelor cooperatiste UCECOM şi CENTROCOOP. Actul normativ are caracter de lege-cadru, celelalte legi pe domenii de activitate ur-mînd să fie elaborate de Parlament.