Deputaţii cer studierea impactului ordonanţei privind creditele populaţiei

Viviani Mirică
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 octombrie 2010

Deputaţii cer studierea impactului ordonanţei privind creditele populaţiei
  • document ataşat Analiza APC asupra amendamentelor OUG 50 din 2010 ale deputaţilor din Comisia pentru politică economică
    apasă aici pentru a descărca.

    Asociaţia Băncilor şi cea pentru Protecţia Consumatorilor au opinii diferite faţă de amendamentele deputaţilor

    Deputaţii din Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci solicită Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi Guvernului să realizeze un studiu de impact cu privire la urmările ordonanţei asupra sistemului bancar.

    La debutul discuţiilor, deputaţii au fixat ziua de astăzi şi de mâine pentru dezbateri generale, joi - 21 octombrie - urmând să fie termenul limită până la care deputaţii din comisie vor mai putea aduce amendamente la OUG 50, potrivit Agerpres.

    "După 21 octombrie, în funcţie de program, se va intra în dezbatere pe amendamente", a declarat preşedintele comisiei, Viorel Ştefan, adăugând: "La dezbaterile generale, vrem să cunoaştem părererea instituţiilor statului cu privire la această Ordonanţă, dar şi părerea structurilor asociative".

    Radu Gheţea, preşedintele ARB, a declarat, potrivit Mediafax, că forma în care ordonanţa a fost vizată de Comisia economică a inclus toate propunerile bancherilor, adăugând: "Considerăm că este o formă bună, care reflectă atât realităţile privind transpunerea directivei europene, cât şi realităţile sistemului bancar românesc\".

    Printre amendamentele aduse de bancheri, adoptate săpămâna trecută de Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare, se numără păstrarea comisioanelor şi tarifelor din contractele iniţiale de credit (unele dintre acestea percepute abuziv), reducerea amenzilor la jumătate pentru bănci, menţinerea dobânzii la nivelul de la data transparentizării costurilor (ce ar bloca posibilele demersuri în instanţă, în urma unor majorări nejustificate ale dobânzilor) sau introducerea sintagmei "alte cos­turi", pe care băncile le pot percepe.

    La începutul lunii septembrie, Senatul a aprobat fără amendamente legea de adoptare a OUG 50/2010.

    După dezbaterea din Comisia de buget, finanţe şi bănci, legea va ajunge în plenul Camerei Deputaţilor.

    APC: Unele amendamentele aduse de Comisia pentru politică economică nu sunt conforme cu legea europeană

    Unele amendamente aduse de Comisia pentru politică economică OUG 50/2010 nu sunt conforme cu prevederile directivei europene 48/2008, spun reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC). "Considerăm că acestea (n.r. amendamentele) nu fac decât să reflecte poziţia mediului bancar întru totul, în detrimentul consumatorilor, având drept efect menţinerea unei stări în care consumatorii vor continua să fie victimele abuzurilor creditorilor", se arată într-un comunicat remis redacţiei.

    Asociaţia a transmis, ieri, o scrisoare către Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, solicitând ca amendamentele adoptate de Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare să nu fie luate în considerare, pentru ca OUG 50/2010 să fie aprobată în forma aflată în vigoare.

    Mihai Titichi, şeful serviciului juridic al APC, ne-a explicat că, de pildă, amendamentele aduse articolului 73, alin.3, litera c) din ordonanţă, lasă posibilitatea creditorilor, atunci când calculează costul total al unui credit, să omită precizarea anumitor costuri.

    Pe de altă parte, în amendamente, pentru situaţia în care un client bancar vrea să se retragă dintr-un contract în termen de 14 zile de când a primit împrumutul (are această posibilitate, potrivit legii), pe lângă obligaţia de a returna principalul şi cos­turile administrative, apare şi obligaţia achitării unor costuri angajate de creditor. Pe lângă faptul că valoarea acestor costuri nu este specificată, perceperea unor taxe suplimentare, în afară de suma împrumutată şi costurile administrative, contravin prevederilor directivei europene.

    Citiţi, pe www.bursa.ro, analiza APC asupra amendamentelor deputaţilor din Comisia pentru politică economică asupra OUG 50.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb