Camera Deputaţilor va fi convocată în sesiune extraordinară, joi, să aprobe eliminarea impozitului de 16% pentru pensii, precum şi plata contribuţiilor de sănătate, proiect adoptat deja de Senat în septembrie. Unele surse susţin că se doreşte şi eliminarea CASS pentru venituri suplimentare faţă de cele din salarii, precum dividendele, chiriile, dobânzile, veniturile din tranzacţii.
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a spus, ieri, că nu vor fi prorograte unele măsuri din Codul Fiscal, intrate în vigoare la 1 ianuarie, precum eliminarea taxei pe stâlp şi a supraaccizei la carburanţi, însă că guvernanţii vor urmări atent ca societăţile să transpună aceste măsuri în reduceri de preţuri pentru cetăţeni. Totodată, domnia sa a precizat că nu este de acord cu plata CASS la veniturile suplimentare faţă de salarii.
Secretarul Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat, marţi, că preşedintele forului, Liviu Dragnea, a solicitat ca deputaţii să se reunească într-o sesiune extraordinară joi, 5 ianuarie, pentru adoptarea în plen a unui proiect de lege privind modificarea Codului fiscal.
Comisia de buget-finanţe se va reuni miercuri pentru adoptarea raportului.
Proiectul discutat de deputaţi în sesiune extraordinară este cel iniţiat de fostul senator ALDE Cristiana Anghel şi susţinut de alţi 50 de parlamentari ALDE, PNL, PSD şi neafiliaţi, prin care este eliminată plata impozitului de 16% pe venit pentru toate pensiile, precum şi a contribuţiei CASS, care va fi asigurată astfel de la bugetul de stat, şi nu de contribuabil.
Proiectul Cristianei Anghel a fost adoptat de Senat în luna septembrie. "Bătrânii noştri nu sunt o masă amorfă, fără identitate. Bătrânii noştri au nume şi prenume. Sunt părinţii, bunicii sau străbunicii noştri. Bătrânii noştri au construit o ţară. A venit războiul şi a distrus-o. (...) După o muncă de o viaţă, părinţii, bunicii, strămoşii noştri au ajuns bătaia de joc a guvernanţilor. Se pare că dumnealor suferă de gerontofobie", a explicat senatorul, potrivit News.ro.
Propunerea legislativă a fost depusă în Parlament în luna ianuarie 2016 şi a fost retrimisă de mai multe ori la comisie. Comisia de buget-finanţe a dat de două ori raport de respingere proiectului, iar pe 31 august a elaborat un raport de admitere cu amendamente.
Guvenul Cioloş nu a susţinut propunerea legislativă, din cauza impactului negativ asupra venitului bugetului de stat consolidat, estimat la 2,2 milioane de lei pentru anul 2017.
• Turcan: "PSD nu mai doreşte eliminarea supra accizei pe combustibil şi a taxei pe stâlp, aşa cum a promis"
Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a susţinut, ieri, că are informaţii potrivit cărora PSD urmează să renunţe la eliminarea supraaccizei pe combustibil şi a taxei pe stâlp şi a solicitat partidului condus de Liviu Dragnea să spună clar dacă renunţă la aceste măsuri din programul de guvernare: "PNL solicită PSD să spună clar dacă renunţă la o serie din măsurile economice din programul lor de guvernare. Să spună public PSD dacă renunţă la cota de TVA de 19% dacă renunţă la eliminarea accizei pe combustibil şi dacă renunţă la eliminarea taxei pe stâlp (...) Este obligatoriu ca Dragnea să ne spună: renunţă chiar la unele prevederi din legea domniei sale cu privire la legea celor 102 taxe, renunţă la acordul din Codul Fiscal cu privire la măsurile pe care le-am enunţat, se dezice de propriul program de guvernare?"
Turcan a precizat: "Vorbim despre două taxe incluse în legea celor 102 taxe care tocmai a fost prezentată în plen şi susţinută de domnul Liviu Dragnea. Mă refer la eliminarea accizei pe combustibil şi eliminarea taxei pe stâlp. Aceste două taxe au fost propuse pentru eliminare prin legea celor 102 taxe şi acum Dragnea ne spune că nu mai trebuie eliminate şi că ar fi bine să fie păstrate".
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, pe 13 decembrie, că a vorbit la telefon cu premierul Dacian Cioloş, căruia i-a cerut să amâne mai multe măsuri fiscale care, potrivit actualului Cod Fiscal, ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2017. Conform declaraţiilor de ieri ale lui Liviu Dragnea, se pare că aceste măsuri vor rămâne în vigoare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de rogue trader în data de 04.01.2017, 08:04)
Deci se va scoate CASS si din veniturile din bursa?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.01.2017, 09:39)
Ce mai ramane atunci din "Noul Cod Fiscal" atat de laudat al lui doctor Ponta ? Scriau analistii inca de acum 2 ani ca Noul Cod este facut pe genunchi si ca autorii habar nu au ce implicatii absurde si birocratice au unele clauze din el !
Sunt milioane de actionari la SIFuri care nu stiu acest lucru si care primesc dividende de 10-20 de lei in fiecare an. Sunt milioane de pensionari care au depozite bancare de cateva mii de lei si care ar fi trebuit sa plateasca CASS.
3. fără titlu
(mesaj trimis de Vanatorul în data de 04.01.2017, 09:55)
In urma eliminarii impozitului de 16% pentru toate pensiile, cei cu pensia de 1000 lei se vor bucura de inca 160 lei iar cei cu pensia speciala de 5000 lei vor primi net inca 800 lei, in detrimentul investitiilor si a unei cresteri economice sanatoase. Initiativa acesta este un ajutor social consistent pentru barosani (si praf in ochi pentru ceilalti) suportat de buget (adica de noi toti). Practic, contribuim toti (cetatenii cu venituri mici sau mari si companiile cu profituri mici sau mari)) la cresterea bunastarii celor cu pensii mari (speciale).
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.01.2017, 21:16)
Esti sigur ca nu-i vorba de pensii sub 2000 lei?
Ma tem ca esti vanator de pureci ciobanesti.
4. De fapt...
(mesaj trimis de Un constantean în data de 04.01.2017, 14:58)
... cei care au pensii sub 1050 lei nu vor primi nimic in plus in urma eliminarii impozitului de 16%. Pana in prezent oricum acestia aveau scutire de impozit.