Deputaţii, de acord cu începerea urmăririi penale a lui Adrian Năstase

A.G.R.
Ziarul BURSA #Politică / 5 martie 2009

Deputaţii, de acord cu începerea urmăririi penale a lui Adrian Năstase

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, ieri, cu 158 de voturi pentru şi 128 împotrivă, cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind urmărirea penală a deputatului Adrian Năstase, fost prim-ministru, în dosarele "Mă­tuş­a Tamara" şi "Zambaccian II".

Democrat-liberalii au votat pentru, deputatul Petru Călian anunţând în cadrul dezbaterilor că, în acest fel, Adrian Năstase va avea posibilitatea să-şi dovedească nevinovăţia.

Din partea social-democraţilor a luat cuvântul deputatul Florin Iordache, vicepreşedinte al Comisiei juridice, care a afirmat că Parlamentul nu trebuie să se substituie Justiţiei. Domnul Iordache a subliniat că, în timp ce deputaţii pot ţine sau nu cont de solicitarea lui Adrian Năstase, care i-a îndemnat să voteze pentru trimiterea dosarelor sale în justiţie, atât Parlamentul, cât şi Comisia juridică nu trebuie să vină cu ra­poar­te şi proiecte "care să răspundă unuia sau altuia", ci cu argumente juridice.

Deputaţii liberali au votat pentru începerea urmăririi penale a lui Adrian Năstase, considerând că în acest fel vor permite justiţiei să-şi facă datoria. "PNL a fost întotdeauna consecvent, a votat şi va vota pentru respectarea Constituţiei şi a legilor ţării. (...) Grupul parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor va vota pentru începerea urmăririi penale a deputatului Adrian Năstase", a declarat Eugen Nicolăescu, care a evidenţiat însă că începerea urmăririi penale a unui actual sau fost membru al unui Guvern nu înseamnă rezolvarea problemelor cetăţenilor sau eficientizarea justiţiei.

Fostul premier Adrian Năstase a reafirmat, de la tribuna Camerei Deputaţilor, că dosarele sale sunt politice, instrumentate "la comanda preşedintelui Traian Băsescu", şi a susţinut că vinovăţia sa nu este demonstrată. El le-a cerut din nou colegilor de Parlament "să încalce Constituţia" şi să voteze pentru urmărirea sa penală. Adrian Năstase a spus: "Mă aflu azi, în faţa dumneavoastră, pentru a vă vorbi de dosare, nu de dosare energetice geostrategice, nu de mari proiecte pentru viitor. Ei bine, este vorba, din păcate, de aceleaşi compilaţii cu acuzaţii nefondate lansate din laboratoarele DNA". Fostul premier a cerut deputaţilor social-democraţi să voteze cu bile la vedere pentru a nu exista neclarităţi sau comentarii: "Lucrul cel mai firesc este să votaţi pentru începerea urmăririi, pentru că un astfel de vot arată capacitatea parlamentarilor de a asigura un echilibru în viaţa politică şi de a demonstra că Parlamentul nu este o secţiune a Palatului Cotroceni şi veţi dovedi că parlamentarii reprezintă o forţă".

Votul dat pentru începerea urmăririi penale a lui Adrian Năstase reprezintă un pas important pentru credibilizarea instituţiei parlamentare, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. "În momentul acesta, dosarele lui Adrian Năstase pleacă în justiţie şi sper ca acesta să aibă parte de justiţie corectă", a spus Anastase.

Dezbaterile de ieri şi votul dat în plenul Camerei Deputaţilor au avut loc după ce, în decembrie 2008, Biroul permanent decisese să trimită înapoi la Parchet dosarele "Zambaccian II" şi "Mătuşa Tamara" pentru noi probe, pe motiv că materialul prezentat Comisiei juridice a fost declarat nul de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

La începutul acestui an, procurorul general Laura Codruţa Kovesi a trimis Camerei Deputaţilor o scrisoare prin care solicita plenului să se pronunţe asupra sesizării Parchetului cu privire la începerea urmăririi penale în cazul lui Adrian Năstase. Pe 26 ianuarie, Biroul permanent al Camerei a decis să trimită la Comisia juridică scrisoarea primită din partea procurorului general care acuza o procedură "necons­tituţională" şi "ilegală" în cazul celor două dosare. Pe 4 februarie, Comisia juridică a hotărât, cu zece voturi pentru şi nouă împotrivă, să în­tocmească un raport privind neîn­ceperea urmăririi penale în cele două dosare în care este implicat Adrian Năstase.

Ulterior, Năstase le-a solicitat parlamentarilor să voteze pentru trimiterea dosarelor sale în Justiţie, reafirmând că acestea sunt rezultatul unei hărţuiri politice şi nu al unei vinovăţii. El a subliniat că nu se teme de Justiţie şi că demersul său este un gest politic, nu unul juridic. Pe 11 februarie, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis trimiterea în plen atât a raportului întocmit de preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda, în cazul dosarelor deputatului PSD, Adrian Năstase, cât şi a "contraraportului" semnat de social-democraţi. Pe 23 februarie, Biroul permanent a decis să amâne discutarea termenului de intrare în plen a dosarelor lui Adrian Năstase, până la punerea în acord a regulamentului cu decizia Curţii Constituţionale privind modificarea cvorumului necesar aprobării urmăririi penale a miniştrilor parlamentari.

Regulamentul Camerei Deputaţilor a fost modificat în sensul reducerii majorităţii necesare declanşării urmăririi penale a miniştrilor-parlamentari. Potrivit noilor prevederi, urmărirea penală va fi aprobată de plen cu majoritate simplă, adică jumătate plus unu din numărul deputaţilor prezenţi în sală. Articolul 155 al regulamentului prevedea ca solicitarea de urmărire penală a membrilor şi foştilor membri ai Executivului care au şi calitatea de parlamentar să fie adoptată cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor. Modificarea re­gulamentului s-a făcut după ce Curtea Constituţională, sesizată de PD-L, a decis că această prevedere nu corespunde legii fundamentale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb