Deputaţii fac "alba-neagra" cu poziţia FMI asupra reducerii CAS

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 iunie 2014

Delegaţia FMI, BM şi CE a solicitat să i se prezinte măsurile compensatorii, respectiv tăierile de cheltuieli sau introducerea de noi taxe, care vor fi aplicate odată cu reducerea CAS, dar Executivul nu a pregătit nicio astfel de măsură, a declarat, ieri, Andreea Paul (PDL), deputat în Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor.

Doamna Paul a precizat, după întrevederea Comisie cu reprezentanţii FMI,: "În discuţia cu FMI s-a spus cu subiect şi predicat că ţinta pe care delegaţia o urmăreşte este un deficit bugetar de 2,2% în acest an. Încasările foarte slabe din primele patru luni ale acestui an reclamă ori măsuri compensatorii prin taxe noi, ori tăieri suplimentare de cheltuieli bugetare. Guvernul nu este pregătit pentru a susţine cu măsuri compensatorii sau cu tăieri de cheltuieli promisiunile pe care le-au făcut în zona diminuării CAS cu cinci puncte procentuale", a spus Andreea Paul, după întrevederea dintre delegaţia FMI şi parlamentarii din Comisiile de Buget-Finanţe.

Vicepreşedintele Comisiei, deputatul PSD Viorel Ştefan, a contrazis-o pe doamna Paul, declarând că instituţiile financiare internaţionale nu au o problemă cu măsura reducerii CAS, pe care şi-ar fi însuşit-o 100%. Domnia sa a explicat, citat de Mediafax: "Reprezentanţii FMI şi CE au spus că şi-au însuşit deja faptul că această măsură este necesară în România, singura problemă ce urmează a fi clarificată e legată de sustenabilitatea implementării sale. În cursul misiunii se va insista foarte mult pe modul în care urmează să fie realizate veniturile bugetare şi dacă există garanţia că prin reducerea încasărilor la bugetul de asigurări sociale prin această măsură de reducere a fiscalităţii nu se creează un gol de nesuportat".

Doamna Paul a mai spus că spaţiul fiscal pe care "troica" l-a asigurat Guvernului Ponta pentru absorbţia banilor europeni nu a fost folosit şi că sumele intrate de la UE în primele patru luni în bugetul public au scăzut cu 18%.

Totodată, Andreea Paul a precizat că în cadrul discuţiilor nu s-a anunţat nicio altă măsură legată de menţinerea TVA, având în vedere că TVA la pâine a fost redusă temporar la 9%. Ea a mai arătat că încasările au fost mult mai mici decât s-a prognozat şi că reforma ANAF a eşuat. "Şi-au asumat şi reprezentanţii FMI această realitate. Evaziunea e în floare, iar încasările sunt mult mai slabe", a menţionat Andreea Paul.

Viorel Ştefan a precizat, însă, că, din punctul de vedere al necesităţii implementării reducerii CAS şi al efectului asupra mediului de afaceri, există consens cu instituţiile internaţionale şi că subiectul privind modul în care va fi susţinută în execuţia bugetară această măsură este un subiect deschis asupra căruia se va afla poziţia FMI la finalul misiunii sale în România.

Domnul Ştefan a precizat că prezentarea făcută de către reprezentanţii FMI a fost una pozitivă, care apreciază corespunzător progresele pe care le-a făcut România în materie de creştere economică, de atractivitate pentru pieţele financiare, creştere a investiţiilor străine directe, cursul puternic al leului, ratele de dobânzi scăzute. "Acestea toate la un loc sunt indici că în România lucrurile, din punct de vedere economic, merg spre bine", a mai spus Viorel Ştefan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb