Politicile trebuie să se schimbe pentru a realiza egalitatea între femei şi bărbaţi, spune Parlamentul Eurpopean într-o rezoluţie nelegislativă adoptată astăzi cu 441 de voturi la 205 şi 52 abţineri.
Potrivit deputaţilor, deşi există progrese în anumite aspecte ale inegalităţii de gen, rămân încă multe lucruri de făcut pentru a reduce diferenţele de salarizare, a îndepărta "peretele de sticlă" ce blochează cariera femeilor, a corecta lipsa de independenţă financiară a acestora, a îmbunătăţi echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală, inclusiv prin concediu parental, şi pentru a proteja drepturile şi accesul femeilor la contracepţie şi avort.
"Rezultatul nu este un motiv de mândrie: schimbările au loc prea încet, iar drepturile femeilor au de suferit. Însă votul majoritar pentru această rezoluţie arată că Parlamentul European susţine egalitatea de salarizare, eforturile de combatere a violenţei împotriva femeilor, este de acord cu propunerile privind concediul de maternitate şi protejează accesul la avort", a spus raportorul Marc Tarabella (S&D, BE) după vot.
Rezoluţia evaluează situaţia în 2013 şi subliniază diferenţele de salarizare şi de drepturi de pensie, poziţia femeilor în procesele de luare a deciziilor politice şi economice, impactul crizei economice asupra femeilor (sărăcie), îmbunătăţirea echilibrului dintre viaţă profesională şi cea personală, sistemele de îngrijire a copiilor, concediile de maternitate şi paternitate, precum şi dreptul la sănătate sexuală şi reproductivă, inclusiv contracepţie şi avort şi combaterea violenţei împotriva femeilor.
Deputaţii cer astfel statelor membre UE să aplice directiva privind implementarea principiului egalităţii de şanse şi de tratament a bărbaţilor şi femeilor în chestiunile privind angajarea şi locurile de muncă. Totodată, ei solicită deblocarea propunerii legislative care priveşte situaţia femeilor în consiliile de administraţie, promovând politici educaţionale care încurajează femeile să se implice profesional în ştiinţă, tehnologie, ICT. Potrivit acestora, statele membre trebuie să găsească soluţii pentru femeile care au joburi cu timp redus, cu salarii mici şi condiţii precare şi să se asigure că există servicii de îngrijire de calitate pentru copii şi alte persoane aflate în întreţinere.
Având în vedere că aranjamente profesionale mai flexibile pot îmbunătăţi participarea femeilor pe piaţa muncii, dar le pot afecta şi salariile, deputaţii încurajează femeile şi bărbaţii să împartă responsabilităţile familiale. Taţii ar trebui să aibă dreptul la cel puţin zece zile de concediu de paternitate plătit, se arată în text. Deputaţii cer Consiliului de Miniştri să deblocheze discuţia privind propunerea de directiva privind concediul de maternitate, suspendată din 2010.
Pentru a ajuta la echilibrarea vieţii profesionale cu cea personală, deputaţii cer Comisiei Europene să ofere statelor membre mai mult sprijin financiar pentru sisteme de îngrijire a copiilor cu costuri suportabile. Deputaţii arată că şi Comisia recunoaşte că motivul principal pentru care femeile nu se întorc la serviciu sau aleg să lucreze cu timp redus este costul serviciile de îngrijire a copiilor.
Deputaţii subliniază că femeile trebuie să aibă control asupra drepturilor lor la sănătate sexuală şi reproductivă, inclusiv prin accesul la contracepţie şi avort.
"Femeile şi bărbaţii nu sunt şi nu vor fi niciodată identici, dar este în interesul tuturor că ei să aibă aceleaşi drepturi", a conchis Tarabella.
În fiecare an, Parlamentul European adoptă o rezoluţie prin care evaluează progresele înregistrate în realizarea egalităţii dintre femei şi bărbaţi.