Deputaţii se chinuie să ancheteze "Petrom"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Politică / 13 aprilie 2011

Parlamentarii vehiculează ideea îngheţării temporare a preţului carburanţilor

Deputaţii încă se chinuie să decidă declanşarea investigaţiei asupra "Petrom", pendulând între analiza preţurilor carburanţilor, privatizarea companiei şi stabilirea unor măsuri pe care Guvernul ar putea să le ia pentru temperarea preţurilor. Unii ar vrea să-i investigheze pe toţi petroliştii pentru a vedea cum stabilesc preţurile pentru benzină şi motorină. Între timp, Consiliul Concurenţei pare să ştie că va finaliza, la jumătatea anului, ancheta pe piaţa carburanţilor începută în 2005.

Ieri dimineaţă, preşedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor, Iulian Iancu, a declarat, grăbit şi entuziast, că s-a format o comisie de anchetă asupra Petrom pentru a investiga modul în care se formează preţurile pentru carburanţi şi perioada post-privatizare. Domnia sa a precizat: "Cred că ancheta trebuie extinsă asupra tuturor jucătorilor mari din piaţa carburanţilor pentru a vedea modul în care sunt formate şi calculate preţurile la pompă. Vom vedea apoi ce măsuri poate lua Guvernul şi Parlamentul pentru a interveni pe piaţă".

Mă refer la măsuri de îngheţare temporară, pentru şase luni sau un an, pe fondul crizei şi creşterii galopante a inflaţei, a preţurilor carburanţilor".

Deputatul Iancu susţine că Bulgaria a luat măsura îngheţării preţurilor carburanţilor şi că Uniunea Europeană poate aproba aşa ceva atât timp cât se respectă transparenţa şi legislaţia. Domnia sa a spus chiar că "Petrom" ar fi de acord cu o asemenea măsură ,dacă ar fi impusă de Guvern şi Parlament pentru toţi operatorii din piaţă.

Preşedintele Comisiei de Industrii a mai declarat că ancheta va fi finalizată în 90 de zile, respectiv la 1 iulie, menţionând că operaţiunea vizează şi cazul "Arpechim" şi "Doljchim", unităţi închise definitiv de "Petrom".

Numai că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. La prânz, deputaţii au amânat, în plen, pentru a treia oară, constituirea comisiei de anchetă pentru privatizarea "Petrom" şi asupra preţurilor carburanţilor, pe motiv că trebuie să-şi armonizeze punctele de vedere.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat, pe 21 martie, înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru verificarea respectării prevederilor contractului de privatizare a "Petrom" SA. Pentru ca ancheta să demareze şi să se aleagă membrii comisiei din sânul partidelor, este necesară aprobarea în Plenul Camerei Deputaţilor.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, s-a abţinut, ieri, să comenteze declaraţiile politice, limitându-se în a declara, misterios, că ancheta pe care instituţia o derulează din 2005 pe piaţa carburanţilor se va încheia la jumătatea anului curent. Domnia sa a precizat: "Vom discuta cu Comisia Europeană asupra rezultatelor anchetei, după care vom lua o decizie şi vom informa şi companiile, care au dreptul la apărare. Rezultatele vor fi făcute publice cel mai probabil până la finele anului".

Întrebat de ce a durat atât de mult să se pronunţe pe piaţa carburanţilor, domnul Chiriţoiu a explicat: "Până în 2008-2009, nu s-au făcut inspecţii inopinate la companii. Noi aşa am putut obţine dovezi pentru a închide multe anchete vechi. Nu ştiu să vă spun de ce nu s-au făcut aceste anchete. În urma lor, vom putea închide şi investigaţia pe piaţa carburanţilor. Ancheta nu începea dacă nu existau indicii şi suspiciuni că a fost încălcată legea concurenţei".

Bogdan Chiriţoiu a mai spus că autoritratea pentru concurenţă vrea să faciliteze deschiderea de noi benzinării pe piaţa noastră şi că intrarea companiei de stat din Azerbaidjan - SOCAR - pe piaţa distribuţiei de carburanţi din ţara noasră este un lucru bun.

Piaţa carburanţilor din ţara noastră este liberă, parte a pieţei unice europene, arată conducerea "Petrom", într-un punct de vedere remis redacţiei. Într-o astfel de piaţă, preţul este determinat de cerere şi ofertă, fără a fi influenţat prin intervenţii adminis-trative. "În cadrul acestei pieţe, activitatea Petrom se desfăşoară cu respectarea legislaţiei româneşti şi europene în vigoare, inclusiv cu respectarea regulilor unei pieţe concurenţiale", se mai arată în reacţia "Petrom".

În ceea ce priveşte preţurile carburanţilor, "Petrom" susţine că aplică o politică moderată, care reflectă cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere, fiscalitatea şi concurenţa de pe piaţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb