Preţul gazelor naturale ar putea creşte cu 10%, iar cel al energiei electrice cu 5%, în urma solicitărilor producătorilor, transmise miercuri Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a declarat, ieri, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor. Domnia sa a precizat: "Electrocentrale Bucureşti a solicitat o majorare, de la 1 iulie, cu 20% a preţului energiei electrice şi cu circa 26% al energiei termice. Distrigaz Sud a solicitat o scumpire cu 18% la gaze naturale, iar E.ON a rămas în intervalul de 12 - 18% ca majorare solicitată pentru gazele distribuite".
Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Nicolae Opriş, a precizat, pentru Rompres, că, deocamdată, calculele nu au fost finalizate şi, în orice caz, preţurile vor fi diferenţiate pe categorii de producători, de consumatori şi de tensiune. Domnia sa susţine: "Suntem în analiză. Nu întotdeauna solicitările producătorilor înseamnă o creştere la consumatorul final, pentru că sunt mai multe lucruri care influenţează".
Solicitarea Elcen de majorare a preţurilor la energie electrică şi termică a fost transmisă autorităţii de reglementare încă din noiembrie 2007, şi a fost reluată în februarie 2008. Potrivit directorului comercial al companiei, Irina Duică, Elcen se confruntă cu o lipsă de lichidităţi, din cauza creanţelor pe care trebuie să le recupereze de la RADET, Regia de Termoficare Constanţa, Electrica Transilvania Nord, Electrica MunteniaNord etc, ceea ce a făcut ca, în ultimii ani, Electrocentrale Bucureşti să contracteze o serie de credite bancare, dobânda aferentă acestora, numai pentru 2008, ridicându-se la 100 milioane lei.
Compania operează în Bucureşti cinci centrale termoelectrice, respectiv CET Sud (cu o putere instalată de 450 MW), Vest (250 MW), Progresu (200 MW), Grozăveşti (100 MW) şi Titan (8 MW).