Vulnerabilitatea ţării noastre la un cutremur de mare magnitudine rămâne în continuare una dintre problemele cele mai presante cu care se confruntă statul, în timp ce autorităţile privesc cu pasivitate cum clădirile "cu bulină" îşi continuă procesul de degradare, punând în pericol locuitorii.
În ciuda faptului că au existat propuneri legislative pentru rezolvarea situaţiei, până acum nu au fost adoptate soluţii optime.
Un exemplu în acest sens a fost iniţiativa deputatului PNL Dan Cristian Popescu, privind unele măsuri urgente de reducere a riscului seismic asupra populaţiei, însă propunerea a fost respinsă de Senat şi a rămas la Comisiile Camerei Deputaţilor. Potrivit domniei sale, o soluţie ar fi fost adoptarea modelului german, unde clădirile istorice au fost demolate şi reconstruite aproape identic, pentru că s-a considerat că este mai ieftin.
O nouă propunere pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic vine din partea deputatului PNL Ovidiu Raeţchi, care ne-a explicat într-un interviu că, având în vedere starea actuală a clădirilor din Bucureşti, pierderile materiale şi umane ar fi semnificative în cazul unui cutremur de mare magnitudine.
Reporter: Când veţi iniţia modificarea legislativă privind clădirile cu risc seismic care prezintă pericol public?
Ovidiu Raeţchi: Întâi vom avea o formă pe care să o putem pune în dezbatere, urgenţa decurgând firesc din ideea că este, de fapt, o lege pentru salvarea a mii de vieţi. Având în vedere starea actuală a clădirilor din Bucureşti, un cutremur ar avea consecinţe tragice din cauza numărului de vieţi puse în pericol. În plus, pierderile materiale ar fi uriaşe